La vilassarenca Maria Rosa Ribas presenta el llibre ‘Les mares que ens han parit’
Un homenatge a les nostres mares. I és que si alguna cosa tenim en comú tots és que una dona ens ha parit. I aquest és l’argument del llibre de la infermera vilassarenca Maria Rosa Ribas que, aquest dijous a les set del vespre, presenta a la Biblioteca de Vilassar de Mar. Amb un títol ben explícit: Les mares que ens han parit. Acte que s’emmarca dins del programa del novè aniversari del nou emplaçament del centre a casa nostra.
I és que Maria Rosa Ribas ha volgut aprofundir en la història de la fecundació. Ella, que ha estat 35 anys treballant com a infermera en el Centre d’Atenció a la Dona de Mataró, s’ha documentat per fer aquest homenatge a la dona. Fecundació, part, mètodes anticonceptius… Tant antic com la humanitat. De les xerrades a instituts, de la seva sensibilitat i de la seva experiència laboral surt aquest Les mares que ens han parit.
El llibre de la Maria Rosa Ribas, editat per Gregal i amb il·lustracions de Nèstor Salas, repassa passat i present. Amb anècdotes que abans eren dogma i ara ens semblen curioses. Teories d’Hipòcrates o Aristòtil que ens fan somriure com que el semen es produïa al cervell dels homes.
L’autora vol reivindicar el paper de la dona. I, és clar, no ens hem d’oblidar de la feina de les llevadores. Perseguides, a més, durant molts segles pel profund coneixement que tenien.