Davallada en la venda de roses

La coincidència de Sant Jordi amb el Dissabte Sant ha marcat la campanya de venda de roses de 2011. A principis d’abril, ja es va estimar que aquesta circumstància reduiria les vendes un 30%. Finalment, la davallada no ha estat tant forta. El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, en una nota de premsa que ha fet arribar a Vilassar Ràdio, valora la davallada en un 20% menys de roses venudes respecte de l’any passat. En xifres, es preveu que s’arribi als cinc milions, un milió menys respecte 2010 aproximadament.

Els productors del Maresme que venen roses al Mercat han esgotat tota la producció per a Sant Jordi. Cal tenir en compte, però, que havien cultivat menys que l’any passat. Enguany, la collida s’ha fet més tard, per tant la rosa cultivada aquí garanteix més durabilitat. Els majoristes també han esgotat les existències, tot i que les comandes eren menors a les d’altres anys.

La rosa vermella o grana ha estat l’estrella, tant a les parades del carrer com a la floristeria. D’aquest color, les varietats més apreciades són la Lovely Red, la Sexy Red i la Red France, que es cultiven al Maresme. Pel que fa a les roses d’importació, que són el 90% de les que es venen per Sant Jordi, arriben d’Holanda, l’Equador, Colòmbia, Sud-àfrica, Kènia i Zimbabwe. També han arribat roses d’Alacant i Elx. Les varietats més populars són la Freedom i la Grand Prix. Al Mercat, també han tingut força sortida les roses de color groc, taronja i els rosers.

Els preus de venda, que sempre depenen de la varietat, la llargada de la tija i el color, s’han ajustat al context de crisi econòmica i, els últims dies, a la demanda. Pels productors, el marge comercial ha estat més petit, ja que l’elevat preu de tots els productes energètics (el gas, l’electricitat i tots els derivats del petroli) ha encarit els costos de producció d’aquestes flors al llarg de 2011. L’ambient entre els comerciants de rosa del Mercat ha estat d’incertesa fins a l’últim moment, en una campanya que representa al voltant del 50% de la facturació de tota la temporada.
Els floristes, clients habituals del Mercat, sempre s’han mostrat cautelosos en les seves comandes i, en termes generals, han adquirit menys quantitat de roses que en d’altres anys i han acudit a buscar més gènere els últims dies.
Ara, el Mercat ja es prepara per una nova data assenyalada en el calendari del florista: demà dimecres dia 27 d’abril es celebra la Verge de Montserrat i el diumenge, 1 de maig, el Dia de la Mare. Dues jornades que el Mercat espera que siguin de bones vendes.

Leave a Reply