Avui la UE Vilassar compleix 100 anys

Tal dia com avui, un 6 de juny, però de l’any 1923, es fundava la Unió Sportiva Vilassar de Mar, nom que apareix després de la unió dels dos clubs rivals del nostre municipi que, avui fa 100 anys, “signaven” les paus creant el nou club. Eren el Vilassar Futbol Club i el Racing Futbol Club de Vilassar. Un segle després, la Unió Esportiva Vilassar sí que ha esdevingut allò de “Més que un club”. Milers de nens i, darrerament també nenes, s’han enfundat la samarreta blanc-i-vermella. La UE Vilassar ha estat, doncs, present -d’una manera o altra- en centenars de famílies del nostre municipi.Una entitat amb una altíssima implicació en la vida social de Vilassar de Mar. De fet, i fins al 30 de juliol, pots contemplar al Museu Monjo la magnífica exposició de recull d’aquest primer segle de vida dels colors blanc-i-vermells.

Un centenari que arrencava amb una molt bona notícia. En no haver-hi, enguany, descensos no compensats en el futbol català, la Unió Esportiva Vilassar mantindrà la categoria. Seguirà, doncs, un curs més a la Tercera Reial Federació i queda, sense efecte, el descens a la Super Lliga catalana que es va certificar el passat 23 d’abril.

Fem una mica d’història? Posem la vista en el retrovisor i obrim l’àlbum de fotos.

Veiem com el futbol ja és present a Vilassar de Mar 13 anys abans d’aquell 6 de juny de 1923. Es creen el Vilassar Football Club i el Football Club Llevantí que, després, es transforma en el Racing Futbol Club Vilassar. I arribem a l’efemèride d’avui. Sota la batuta del primer president, en Joaquim Carreras, s’uneixen els dos clubs, fins aleshores rivals, per començar a caminar sota el nom de la Unió Esportiva Vilassar de Mar.

Ja tenim nom, ja tenim jugadors i, ara… on posem el camp? Els primers xuts es van fer en el primer terreny de joc del Camp de la Platja. Que es van haver d’abandonar per l’Astillero -nom de l’actual platja- ja que es construïa el pailebot Burriac.

El nou camp es va instal·lar a l’Avinguda Montevideo, a Cal Civil, actual pista Lluís Guardiola, en uns terrenys cedits per la família Cabot. Després, nou camp. Els dels Tres Pams, al costat de la Riera dels Corders.

L’any 1946 es va inaugurar el camp de la carretera d’Argentona coincidint amb la Festa Major, en uns terrenys cedits pels germans Francisco i Lluís Jover.  Allà, la Unió Esportiva Vilassar va disputar els seus partits fins a l’any 1970. Un any després, la temporada 1970-1971 es va disputar en uns camps agrícoles.

El 1971 s’estrenava el camp del Camí de Mig, allunyat força, aleshores, del nucli urbà de Vilassar de Mar per quedar-s’hi durant 20 anys.

L’any 1991, i inaugurat, l’actual terreny de joc, el que avui coneixem com el Xevi Ramon que s’estrenava amb gespa artificial, una veritable novetat aleshores. Partit inaugural, contra el FC Barcelona de Johan Cruyff dies abans que els blaugrana guanyessin la seva primera Copa d’Europa a Wembley contra la Sampdòria amb gol de Ronald Koeman de falta directa.

A partir d’aquí, els blanc-i-vermells posen una marxa més. L’ascens a Tercera Divisió es va produir la temporada 1996/97, però només dos anys després, en la 1998/99, i per qüestions administratives, la UE va perdre la categoria guanyada a la gespa ja l’Espanyol B havia baixat a Tercera i ambdós no podien coincidir.

Però només uns anys després, en la temporada 1999/2000, el club tornava a recuperar un lloc a Tercera, d’on anava alternant la categoria Primera Catalana i l’extinta categoria Preferent. Al 2018 descendeix a Primera Catalana. Des d’aleshores, pràcticament, el club de casa nostra no s’ha mogut de la Tercera Divisió. L’última que penja de la Real Federació Espanyola de Futbol.

100 anys després, i amb més de 700 jugadores i jugadores, la Unió Esportiva Vilassar  és el màxim exponent del futbol al Maresme. De fet, és el club de futbol més important de la costa central barcelonina. De Badalona a la Costa Brava. Des de Vilassar Ràdio, des d’aquesta casa, felicitem el club centenari de casa nostra