Riu-te’n de l’habitual clatellada del gener. Dilluns, nens i nenes tornaran a les aules per afrontar el curs 24-25. Un curs que, d’entrada, ja és històric i no pas per notícies agradables per a les famílies. Els indicadors econòmics indiquen que mai abans s’havia hagut de fer tanta despesa per part de pares i mares. Una mitjana de 500 euros per fill. És més: en els darrers dos anys, el cost s’ha multiplicat per dos.
És per això que, cada cop, és més habitual alimentar el mercat de segona mà escolar.
Deixant de banda, és clar, menjadors, extraescolars i les permanències que, qui més qui menys, necessita, el cost per a les famílies assoleix, aquest setembre, un màxim històric de 492 euros per infant.
Quan el 2023 la mitjana va ser de 449 i el 2022, 425. Per tant, inflació galopant. Uns 500€ de mitjana per aquest curs que estem a punt de començar que, tenint en compte el salari mínim interprofessional a l’estat espanyol és de 1.134 euros bruts, significa un cop important en el compte corrent familiar.
Pares i mares concentraran els esforços econòmics en papereria. Aquests 500 euros es reparteixen en papereria (80%), llibres (78%), motxilles (57%), roba i uniformes (47%). Els llibres, per cert, s’emporten la major part del pressupost familiar amb una mitjana de 340 euros per infant.
Per tant, augmenten les alternatives assequibles per part de les famílies. És a dir, el mercat de segona mà. En aquest cas, i pel que fa als llibres de text, la demanda s’ha incrementat (per exemple en plataformes com Wallapop) en un 135% amb relació al juliol de l’any passat. I, en el cas del Batxillerat, l’increment d’ús de llibres de text assoleix el 177%, mentre que els llibres universitaris de matemàtiques han experimentat un creixement del 458%. Altres elements que també han començat a comprar-se de segona mà són els uniformes escolars i dispositius tecnològics, com ara les tauletes.
Comptat i debatut, les famílies catalanes gastaran, de mitjana, 2.708 euros per alumne al llarg del curs escolar, que s’encareix un 13% de mitjana. I és que, segons un estudi de l’OCU, l’Organització de Consumidors i Usuaris, Catalunya és entre les tres comunitats on les famílies gasten més pel curs escolar, només per darrere de Madrid i a molt pocs euros de distància de València.
La despesa varia molt en funció del tipus de centre. A la pública, la despesa anual mitjana és de 1.200 euros. A la concertada és de 3.400 euros i als centres privats.
Des de l’OCU aconsellen, per exemple, i per evitar els números vermells, planificar les compres, sempre que sigui possible, fer llistes amb el material que ja tenim, mirar si motxilles estan en bon estat encara o usar llibres de cursos anteriors.