“La Tertúlia Política”va tractar ahir sobre cultura i l’estat de les platges

Vilassar Ràdio va emetre ahir dimecres 17 d’abril “La Tertúlia Política”, presentada per Jaume Cabot, director de Vilassar Ràdio. L’espai va comptar amb la participació dels representants polítics de govern i oposició. Es van tractar dos temes: per una banda, cultura. equipaments culturals i política cultura, i per l’ altra part, la situació de les platges.

Avui a “Crònica” hem ofert el resum de la “Tertúlia”. Escolta’l aquí:

Primer Tema: Cultura. Equipaments culturals i política cultura

El primer tema va tractar cultura, equipaments culturals i política cultural.

En el torn inicial d’intervenció:

Per part de l’oposició:

Yolanda Laspalas , regidora del PP, va demanar que en l’oferta cultural del nostre poble hi hagi també activitats en castellà. Va destacar que és molt important per al nostre poble poder tenir un equipament com l’Ateneu per fomentar la cultura i va reivindicar l’obertura del Museu de la Marina.

Albert Bartrolí, regidor del PSC, va recordar que el govern ha separat les àrees de Festes Populars i Cultura en dues regidories; en relació a l’Ateneu Vilassanès, va manifestar que hi havia una necessitat imperiosa d’aprovar els pressupostos per licitar les obres l’Ateneu, i va afegir que suposa que la impugnació dels pressupostos és la causa que ha fet endarrerir les actuacions necessàries a l’Ateneu. Sobre la programació cultural i projectes culturals, va dir que la dotació de recursos humans és limitada i va mostrar el seu dubte que es pugui incrementar l’oferta cultural    

Elena López, regidora de Babord, va destacar que la cultura és un bé essencial en si mateix i que les activitats culturals tenen un gran valor de cohesió social i d’eliminació de barreres; va dir que en el disseny de polítiques culturals s’ha de tenir en compte que les activitats han de ser accessibles per a tothom, independentment de la condició econòmica, social de cadascú, Va plantejar l’elaboració d’un pla cultural del nostre poble per fomentar la participació, amb la participació dels grups polítics, entitats i ciutadania per fomentar la participació i per coordinar i coordinar entre les diferents iniciatives que hi hagi. Aquest pla hauria de contemplar els equipaments i l’adequació de carrers i places per fer activitats culturals, instal·lant punts de llum, lavabos…. i diversificant les activitats en els barris.  Es va mostrar partidària de reforçar el suport a les entitats, la creació del Consell de Cultura, i la reorganització i reforçament de la Regidoria de Cultura          

Per part del govern:

Marta Rovira, regidora de Cultura, Planificació Municipal i Agricultura (ERC-VdM Futur), va subratllar que des de la celebració de la darrera campanya electoral municipal, va veure que hi ha força consens entre totes les formacions polítiques en relació a la cultura.   Rovira va subratllar que el govern està treballant pel que fa a les infraestructures culturals i va afegir que els resultats s’aniran veient. Va subratllar que estem en un canvi de paradigma, ja que amb diner públic s’ha de fer més del que es feia abans. Va dir que li sap greu que es trigui en l’obertura  de l’Ateneu, va recordar que l’administració és lenta i va recalcar que el govern està treballant en obrir l’Ateneu al més aviat possible i també està treballant en l’obertura del Museu de la Marina (hi ha un projecte arquitectònic per adequar-lo a l’estructura de l’edifici i s’ha de fer un projecte arquitectònic i museístic de l’interior i es demanarà ajuda  a la Diputació i Generalitat). També hi ha l’objectiu obrir a l’Amfiteatre de l’Ateneu una Sala Polivalent, “si no és en aquest mandat, deixar-ho enllestit perquè  sigui possible ben aviat”, va dir.  Va recalcar que hi ha necessitats molt grans que requereixen un gran volum de diners. Va mostrar-se partidària de realitzar activitats a les places. Va explicar el govern vol reforçar la participació cultural i la difusió del patrimoni cultural, tant el material com l’intangible. 

Adrià Saborit, regidor d’Hisenda i Platges (Junts Estimem Vilassar de Mar), va posar en valor la tasca que realitzen les entitats culturals del municipi, que estan fent, va dir, una molt bona feina. Va dir que el problema que tenim al nostre poble és que els molts equipaments que hi ha són petits i va recalcar que des del govern s’està posant tota la carn a la graella perquè l’Ateneu pugui obrir aquesta Festa Major; Saborit també va destacar la importància que signifiquen per al nostre poble la tasca realitzada al Museu Monjo, Casa Museu Carme Rovira i Museu de la Mina Vella. Sobre el Museu de la Marina, va destacar que cal no confondre el Museu de la Marina amb l’edifici de la Sénia del Rellotge i que s’haurà de veure on anirà aquest museu quan es reobri, si al mateix edifici que on era o a l’Escola Nàutica.

En el torn de debat, Elena López va insistir en què el Pla Cultural que proposa permetria planificar i prioritzar i va demanar que es puguin fer obertures puntuals del Museu de la Marina perquè la gent pugui conèixer el seu contingut. Yolanda Laspalas va demanar que es prioritzi l’obertura d’aquest museu ja que porta molts anys tancat: Adrià Saborit va manifestar que quan es parla de cultura no només s’ha de quedar la reflexió que es faci en el terreny dels equipaments; Marta Rovira va subratllar que s’estan prenent decisions ambicioses, i va manifestar que veu interessant la proposta llançada formulada per Babord d’elaborar un Pla Cultural de Poble i en relació al que queda pendent de fer a l’Ateneu, va dir que falta treure les butaques, posar el terra, les butaques noves, la insonorització i que s’estan buscant recursos per a l’edifici de la Sénia del Rellotge perquè hi ha goteres, humitats…; tant a aquest edifici com al de l’Escola Nàutica els cal, va dir, una reforma integral.    

Segon tema: Situació actual de les platges de Vilassar de Mar

El segon tema va ser la situació actual de les platges. I és que el litoral vilassarenc va quedar molt malmès després de l’últim temporal.  

En el torn inicial d’intervenció:

Per part de l’oposició:

Yolanda Laspalas, regidora del PP, va manifestar que els tècnics opten  per la construcció d’espigons, Va dir que l’alcaldessa de Vilassar de Mar i l’alcalde de Cabrera  estan reclamant que s’apliqui el pla del govern espanyol per construir espigons i va afegir que els governs de Vilassar de Mar no s’han preocupat d’anar a Madrid per reclamar al govern central la regeneració de les platges,

Albert Bartrolí, regidor del PSC, va recordar que el 7 d’octubre es va presentar a la Universitat Politècnica de Catalunya un document realitzat conjuntament amb el Departament d’Acció Climàtica, on s’assenyalava que el passeig Marítim i les platges amb major risc i es detallaven una sèrie d’actuacions urgents i altres actuacions de  major recorregut. Va destacar que totes les actuacions tenen els seus avantatges i inconvenients i que no hi ha una solució ideal. Va mostrar-se partidari que s’apliqui la proposta d’actuacions que tinguin més avantatges que inconvenients. Va manifestar que cada temporal empitjora la situació i que no invertir en posar una solució aquesta situació farà que els costos siguin més considerables en el futur. Va mostrar-se partidari que entre totes les formacions defineixin quines són les actuacions d’urgència.    

Elena López, regidora de Babord, va manifestar que probablement les platges, tal com les teníem totes abans i les voldríem tenir, no les podrem mantenir totes igual com abans, degut, va dir, a què la pujada del nivell del mar provoca que les platges tendeixin a retrocedir, al trinxament del territori, entre altres causes.  Va subratllar que sembla que degut a què les dinàmiques marines estan canviant, per escalfament de l’aigua, es produeixen situacions com el fet que a la zona de Palomares hi hagi ara menys platja i a la de Garbí més. López va recordar que el projecte que va realitzar el Ministeri de Transició Ecològica té 10 anys i va afegir que no sap si la nova situació en la que ens trobem està recollida en aquest projecte. Va demanar que les administracions escoltin a la comunitat científica i que es defineixin molt bé on s’han de fer les actuacions necessàries. 

Per part del govern:

Marta Rovira, regidora de Cultura, Planificació Municipal i Agricultura (ERC-VdM Futur), va destacar que no es pot treure sorra del fons marí per posar-la a la platja, ja que fa malbé l’ecosistema i la sorra no es manté. Ha recordat que el riu Tordera, el principal del Maresme, està en una situació molt greu, a punt de salinització. Es va mostrar partidària dels espigons en els llocs on es puguin fer. Ha destacat que s’hauran de canviar hàbits en relació a l’ús que fem del mar. Va afegir que des d’ERC-VdM Futur apostarien per la naturalització, per espais de vegetació a la platja…

Adrià Saborit, regidor d’Hisenda i Platges (Junts Estimem Vilassar de Mar), va recordar que les platges són entorns dinàmics i ha afegit que al litoral hi ha construccions que es fan fer no només als anys 70 sinó fins i tot en èpoques més anteriors que es va fer en llocs on no s’ho haurien d’haver fet i ha recordat que els espigons estan construïts per protegir el llevant i l’onatge està canviant, de llevant a garbí. Va descriure que el fet no tenir platja afecta als àmbits esportius, de lleure i d’infraestructures. Ha recalcat que tenir platja és molt important perquè protegeix infraestructures, com la via del tren.

En el debat que es va obrir després, Marta Rovira va apostar perquè hi hagi un acord entre municipis per fer front a aquesta problemàtica; Albert Bartrolí va assenyalar que a Premià de Mar s’han fet actuacions que han fet que ja no hi hagi la problemàtica que patia abans i va demanar rapidesa en les actuacions, punt de vista que també va compartir Yolanda Laspalas; Elena López va manifestar que en la presa de decisions per afrontar aquesta problemàtica, ens trobem en una situació que no és la mateixa que fa deu anys quan el Ministeri va fer el projecte de construcció d’espigons i va mostrar-se partidària que s’escolti a la comunitat científica i que s’escolti al territori; Adrià Saborit va explicar que han parlat amb el Departament de Territori de la Generalitat i calçaran l’escullera per la part de la Xinesca, principalment.