“La tertúlia política” fa balanç de la gestió d’enguany del govern

 

L’espai bimestral  “La tertúlia política” va dedicar la seva última edició d’enguany, emesa ahir de 8 a 9 del vespre, a fer balanç, en la primera part, de la gestió realitzada pel govern municipal en aquest 2022, amb la participació de les  forces polítiques de govern i oposició. Va ser un debat molt intens.

L’oposició considera que l’executiu ha governat amb improvisació, descoordinació i sense un model de poble i projecte definit. El govern va defensar la seva gestió i va recalcar que es tracta d’un executiu que no para i que ha realitzat moltes actuacions.

En la segona part de la “Tertúlia” es va valorar la situació política general a Catalunya i al conjunt d’Espanya. L’espai va ser presentat per Jaume Cabot, director de Vilassar Ràdio i conduït tècnicament per Xavi Puig.

 

 

Anem a pams:

Pel que fa a la primera part, les formacions polítiques van valorar, com explicàvem, la gestió realitzada pel govern municipal enguany.

Pel que fa a l’oposició:

Juan Díaz, regidor de Ciutadans, va manifestar que el govern de Vilassar de Mar (ERC-Gent per VdM) s’ha vist “desbordat” pels esdeveniments, que va entrar en la present legislatura cansat de la legislatura anterior, i sense projectes il·lusionants. Va subratllar que  aquest mandat han estat quatre anys en els quals el nostre municipi ha restat, pel que fa a moltes qüestions i que el govern ha estat inoperant i sense il·lusió.

Manel Balaguer, regidor del PSC, va manifestar que l’actual executiu no ha governat, no ha tingut il·lusió i va assenyalar que aquesta circumstància ha provocat que moltes persones anessis als plens a expressar el seu descontentament i desacord en el torn de precs i preguntes. Balaguer va posar com a exemple d’aquest increment de públic als plens  la sessió plenària que es van celebrar després de la celebració de la gimcana nocturna, i les sessions plenàries posteriors on algunes persones van mostrar el seu desacord amb algunes mesures relacionades amb la implantació del carril bici, la pèrdua de places d’aparcament i on algunes persones van queixar-se del servei de recollida de la brossa per la, van dir, molta brutícia que veien al poble. Balaguer va manifestar que les illes de contenidors estan “pràcticament destrossades” i va qualificar de nefasta la manera de gestionar la situació de crisi generada per la gimcana nocturna.

Elena López, regidora de Babord, va subratllar que durant tot aquest mandat l’actual executiu no ha tingut un model de poble definit ni projecte polític i que s’ha actuat amb improvisació i descoordinació. Va posar com a exemple actuacions que estan pressupostades i que encara no s’han executat i modificacions de crèdit que s’ aproven per fer actuacions que no estaven pressupostades. Va manifestar que l’alcalde “des de fa temps ha desatès les seves funcions de lideratge i de coordinació”. Va assenyalar algunes qüestions que encara estan pendents, com la manca d’un equipament cultural, que no s’ha dut a terme “cap projecte d’habitatge social” o el fet que no s’hagi dut a terme “cap projecte d’implementació d’energia renovable en els equipaments municipals”, entre altres qüestions.

Laura Martínez, regidora de Junts VdM, ha qualificat aquest mandat de “absolut desgovern” i va assenyalar que  “tot ha anat atropellat, sense planificació” i va afegir que, per aquest fet, aquest últim any “sembla que tot vulguin ser presses”. Va manifestar que no s’ha replantat arbrat i que l’Ateneu està tancat sense un projecte definitiu d’obra. Pel que fa al pla i implantació del carril bici, va explicar que ha estat un desastre i xapussa. Va recalcar que l’executiu deixa un poble “més brut, més insegur i més fet malbé”. Per a Martínez, la qualitat de vida al municipi ha empitjorat i va concloure que “el govern que no fa, s’equivoca segur”,

Pel que fa al govern:

Àngel Font, regidor d’ERC-Gent per VdM i portaveu del govern, va explicar que la valoració, “el relat  tan negatiu” que es feia des de l’oposició sobre la gestió del govern “estava mancat d’objectivitat” i va enumerar una sèrie d’actuacions realitzades en aquest 2022: s’ha iniciat el Pla Local d’habitatge,  s’està elaborant l’ordenança d’habitatges d’ús turístic, l’increment de l’equip de Serveis Socials, el gran èxit del projecte Patis Pedagògics, la Festa Major de la Tardor, la instal·lació de plataformes úniques, actuacions realitzades a voreres i calçades per fer-los més accessibles, la posada en marxa de l’espai de dol perinatal, la instal·lació d’enllumenat nou amb tecnologia LED, el nou contracte de neteja viària i de platges,la instal·lació que s’està realitzant de fibra òptica als equipaments municipals, el pla director de la bicicleta, el pla director de camins escolars, el pla d’usos agrícoles, l’aprovació del Reglament de Participació, els aproximadament 300.000 euros destinats a pressupostos participatius   i  va recalcar que l’actual govern ha realitzat una obra invisible que és bàsica, la del clavegueram, obra invisible que no havien realitzat, va dir, els governs anteriors. Font va concloure que l’executiu no para, ha realitzat moltes actuacions i que ha estat un govern molt il·lusionant.

En el torn de debat que es va obrir després de la primera intervenció:

Juan Díaz va dir que el govern no té una projecció del que vol que sigui el municipi. Laura Martínez va manifestar que durant tres anys no s’ha fet res; en relació a l’Ateneu, va dir que s’ignifugarà i es deixarà com estava abans i va concloure que “aquest govern està de sortida”. Manel Balaguer també va dir que en últims tres anys “no s’ha fet res” i va qualificar de “fiasco” la compra de l’Ateneu i del local de Caixa Laietana ubicat a la carretera de Cabrils; Elena López va mostrar el seu desacord amb la compra del local de Caixa Laietana, va recordar que des de 2018 Babord estava reclamant el pla especial d’habitatges d’ús  turístic, va dir que el Reglament de Participació està pendent de desplegament i que la Festa Major de Tardor ha estat una fira d’entitats.Àngel Font va subratllar que, amb Babord, el govern va treballar molt bé els temes de mobilitat i va mostrar la seva sorpresa pel fet que Babord no fes referència a aquests temes en el seu balanç; Elena López va respondre que en altres ocasions anteriors a la “Tertúlia” havien fet referència àmplia a aquesta qüestió i que el govern els va anar a buscar en l’aprovació del projecte però no els ha tingut en compte en la seva implantació ja que des de Babord consideren que s’hauria d’haver realitzat un procés de participació ciutadana pel que fa a la implantació del projecte; en relació al desplegament del reglament de participació, Font va dir que porta una mica de retard ja que s’ha produït el canvi de regidora d’aquesta àrea; sobre l’Ateneu, va subratllar que es normativitza per tal que s’hi puguin dur a terme les activitats que s’hi fan.En el debat, novament algunes formacions polítiques de l’oposició es van mostrar crítiques en relació a diversos aspectes del Pla Director de la Bicicleta: Junts VdM va fer referència  la pèrdua de places d’aparcament -que Font va xifrar en 94, Junts VdM creu que en són més- i pel retard en la implantació de les mesures anunciades pel govern per pal·liar aquesta pèrdua de places d’aparcament.

En la segona part de la “Tertúlia” es va valorar la situació política general a Catalunya i al conjunt d’Espanya:

Juan Díaz va dir que és bo que els governs espanyol i català parlin i tractin d’arribar a acords; Manel Balaguer va manifestar que els preocupa l’increment de l’extrema dreta i van destacar que l’executiu de Pedro Sánchez està fet molt bona feina en polítiques socials; Babord va subratllar que els governs català i espanyol estan fent esforços per fer polítiques transformadores però que sucumbeixen davant les èlits econòmiques i els va demanar major esforç en el transport públic; Laura Martínez va assenyalar que la situació és  preocupant a Catalunya perquè, en relació al govern de la Generalitat, ERC “havia canviat de direcció o volia parlar d’altres coses”, pel que fa a algunes qüestions,  i va subratllar que es produeix una regressió en els drets, pitjor inversió de l’Estat Espanyol a Catalunya  i regressió de la llengua catalana; Àngel Font va subratllar que si s’aproven els pressupostos de la Generalitat es podran fer les polítiques socials, territorials i econòmiques que poden donar un bon fruit per a Catalunya i va dir que hi ha reformes que l’executiu de Pedro Sánchez no s’atreveix a fer i que  s’estan realitzant per la porta de darrere.

Àudio de “La tertúlia” del 13.12.2033:

La propera edició de l’espai bimestral “La tertúlia” s’emetrà el mes de febrer de 2023