‘La tertúlia” fa balanç de la temporada de platges i la implantació de la zona verda

El passat dimarts 2 d’octubre, de 8 a 9 del vespre, Vilassar Ràdio va emetre en directe una nova edició de l’espai de contingut polític “La tertúlia”. En el bloc local es va fer balanç de com ha anat la temporada de platges i la implantació de la zona verda. Com cada tertúlia, els representats de govern i oposició van prenen la paraula en ordre invers a la seva representació municipal.

Pel que fa a l’oposició:

La regidora no adscrita Olga Zuloaga va explicar que caldria que s’allargués la temporada de platja i s’hauria d’haver tingut més cura de la neteja. Pel que fa a la implantació de la zona verda, va dir que s’hauria d’haver actuat en coordinació amb l’Ajuntament de Cabrera de Mar

En representació de Vilassar de Mar Sí que pot/Sí puede, Jesús Arroyo, va assenyalar que cal abordar la problemàtica de les platges des de d’una perspectiva global amb la participació de les administracions implicades (Ajuntaments, consell Comarcal, Generalitat, Estat) Pel que fa a les zones verdes, és partidari d’un procés participatiu per valorar aquesta experiència i estudiar si cal introduir mesures correctores o no l’any que ve.

En representació del PSC, Alícia Rodríguez Luna, va recordar, en relació a les platges, que hi ha una comissió a nivell comarcal on hi participen la Generalitat i l’Estat on es tracta aquesta qüestió i que hi ha consens a nivell maresmenc sobre aquest tema. Pel que fa a les zones verdes, va recordar que era una reclamació de molts veïns de la Xinesca i de la part del poble propera a Cabrera. Va dir que hi ha hagut alguns problemes en relació a la gestió de les zones verdes , que s’han de solucionar de cara a quan de nou s’implantin les zones verdes l’estiu que ve.

Per part de Ciutadans, Juan Díaz va dir que les platges i el passeig marítim “porten una trajectòria a pitjor des de fa temps” i va explicar que “hi havia escales trencades, el passos soterranis estan en males condicions. Va concloure que la gestió del tema platges ha estat “dolenta”. Pel que fa a la implantació de la zona verda, Díaz considera que hi ha hagut “certa desorganització” en la gestió del procés d’implantació de la zona verda i el lliurament de les targetes, però va dir que entén que això “és disculpable” ja que és la primera vegada que s’implantava una mesura així.

Des de Babord, Jordi Bartrolí va dir, en relació a les platges, que s’ha arriba tard en la posta a punt d’algunes zones del litoral vilassarenc i va destacar que l’aportació de sorra al litoral sorra que acaba desapareixent,és una malversació de fons públics i que cal consensuar una política de mesures sostenibles mediambientalment per solucionar la problemàtica de les platges. En relació a les zones verdes, va dir que “la implementació i comunicació als veïns no ha estat adequada” i que s’hauria d’ haver sigut “més curós”´i va afegir que li agradaria que es copsés l’opinió de la ciutadania i de la policia sobre si les zones verdes han estat efectives o no.

Des del Grup Municipal Demòcrata, Javier Martín va subratllar, en relació a platges, que hi havia “escales molt malmeses, oxidades” i les condicions en què es troben els passos soterranis. Martín creu que hi ha hagut “manca de planificació”, tant en el tema de platges com en la gestió de la implantació de les zones verdes.

Pel que fa al govern:

En representació de Gent per Vilassar de Mar, Joan Roca va centrar les seves intervencions en el tema de les platges. Va recordar que l’aportació de sorra es va realitzar per protegir l’escullera, va explicar que el govern espanyol ha comunicat a l’Ajuntament que arreglarà un tros més d’escullera i va recordar que la problemàtica de les platges ja fa temps que està treballant a nivell comarcal per trobar per mesures que no hagin de ser l’aportació de sorra. En relació a les qüestions plantejades per l’oposició sobre les platges, Roca va recordar que la temporada de platges s’ha allargat i que les dutxes no es van treure fins a finals de setembre i queden dues dutxes fitxes durant tot l’any. Roca també va recordar, en relació al comentari que alguns dies hi havia brutícia a les platges, que la brutícia ha estat deguda a l’aigua procedent de les rieres durant els dies de l’estiu en què hi ha hagut temporals de pluja.

Quant a ERC-Vilassar de Mar Diu Sí, Ángel Font va centrar les seves intervencions en tema de les zones verdes. Va explicar que la seva implantació ha estat una prioritat per al govern. Per a aquest procés, l’executiu local tenia dues opcions, externalitzar la tasca administrativa que suposa implantar-la o no externalitzar-la, i es va optar perquè aquesta tasca es fes des del mateix l’Ajuntament. Font va destacar que és una bona mesura i s’haurà d’estudiar si s’han d’introduir millores de cara a l’estiu que ve.

En el debat que va haver-hi a continuació, Zuloaga va dir que els dies de bandera vermella els socorristes haurien de donar més informació als banyistes que hi ha a la platja sobre la prohibició de banyar-se. Javier Martín va preguntar si les lones penjades a les faroles de la campanya de l’Ajuntament de manteniment de la platja segueixen sent de plàstic. Bartrolí va insistir en la malversació de diners que suposa aportar sorra ja que després desapareix. Arroyo va destacar que s’han de buscar solucions futures i definitives a la problemàtica de les platges i va felicitar al govern per no haver externalitzat la gestió de la implementació de la zona verda. Rodríguez-Luna va subratllar que li fa por que ara que a la comarca hi ha consens de totes les forces polítiques en el tema platges, no es produeixi un pas enrere. Angel Font, per la seva part, va recordar que les targetes de zona verda d’aquest estiu seran vàlides l’any que ve.

En bloc no local, els contertulians van fer una anàlisi de com veuen, ara que s’ha complert el primer any del referèndum del primer d’octubre, la situació política actual general.