“La Tertúlia” fa balanç de la gestió dels tres anys del mandat a un any de les eleccions

Ahir dimarts 22 de maig de 8 a 9 del vespre Vilassar Ràdio va emetre una nova edició de l’espai “La tertúlia” presentat per Jaume Cabot. Govern i oposició van fer balanç del que portem de mandat a un any de les properes eleccions municipals, que tindran lloc el diumenge 26 de maig de 2019.

La regidora no adscrita, Olga Zuloaga considera que aquests tres primers anys de legislatura “han estat carregats de bons propòsits però amb una política local molt feble, amb un govern en minoria, sense experiència i amb un programa poc treballat, on s’han prioritzat temes com la independència”. Ha destacat com a elements positius “ l’obertura del govern a la transparència , la taula de mobilitat, pla de joventut i pressupostos participatius”. Zuloaga va afegir que “no s’ha fet res en el projecte educatiu, no s’ha abordat el tema de l’habitatge, s’han de treballar polítiques de gènere, s’ha d’apostar d’una manera més decidida pel medi ambient”.

Manuela Calero, regidora de VdM Sí que pot/Sí puede va destacat com a elements positius la creació del consell d’infants, la moció que des de la seva formació política van presentar sobre els caixers, pressupostos participatius, entre altres aspectes. Calero va afegir que cal aprofundir en els temes de participació, igualtat, i en polítiques mediambientals.

Alícia Rodríguez Luna, regidora del PSC va dir que des d’aquesta formació política “suspenen la gestió del govern” i que aquest “ha prioritzat el tema nacional respecte als municipals”. En relació a l’anterior etapa de la SA municipal, Rodríguez Luna va manifestar que ERC-VdM Diu Sí “ha intentat diluir la seva responsabilitat” pel que fa a aquesta etapa. Va destacar com a mesures amb les que el PSC està d’acord el foment de polítiques d’igualtat, la creació de la taula del projecte educatiu i la promoció econòmica.

Juan Díaz, regidor de Ciutadans va dir que l’executiu local s’ha esforçat en demostrar que “és és un govern independentista, quan el 40 % de l’electorat del municipi no ho és”. Diaz ha afegit que “només cal passejar pel poble per veure que no està millor, ni en les places, ni en els carrers, ni en el passeig marítim” . Diaz ha explicat que des de Ciutadans s’han recolzat qüestions referides a la igualtat i la participació. Va subratllar que han fet una oposició “fiscalitzadora” i han vetllat per la salvaguarda dels drets dels ciutadans i ciutadanes de la localitat, en especial dels qui no se senten independentistes.

Carles Soler, regidor de Babord va manifestar en la seva valoració de la gestió del govern que la nota que li posaria és que “necessita millorar”. Soler ha subratllat que l’exectiu “s’ha basat en la gestió tècnica però ha mancat un posicionament sobre el model polític” que defensa l’exectiu , en qüestions com la cultura o habitatge. Quant a la feina realitzada des de Babord, a l’oposició, Soler ha afegit que han impulsat la realització de l’auditoria de la SA municipal, dels pressupostos participatius i ha valorat com a elements positius el pla de mobilitat i que s’hagin fet passes en la millora de la zona agrícola. Pel que fa a la transparència, Soler va destacar que cal fer passes en el tema de la concessió de subvencions a entitats. També va dir que cal fer seguiment de les obres públiques, de les contractacions, i del nivell de compliment dels punts contemplats en el Pla d’Actuació Municipal.

La regidora del Grup Municipal Demòcrata, Laura Martínez va dir, en relació a quina nota posarien a la gestió global del govern municipal, que suspendrien la gestió de l’executiu, i va subratllar que “aquest ha estat el mandat dels plans, dels estudis i no s’ha materialitzat pràcticament res”, i va afegir que el poble “està pitjor que abans”. Martínez va manifestar que l’Ajuntament “ha reduït correctament el deute, però no era gaire difícil fer-ho, ja que s’ha venut part del patrimoni” i “s’han renegociat els préstecs en una època en què han baixat moltíssim els interessos”.Va destacar com a elements positius la creació de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials i la posada en marxa de polítiques en igualtat de gènere. Per a Martínez “no hi ha una definició de les polítiques que venim seguint”.

Des de Gent per Vilassar de Mar, el seu regidor, Joan Roca va subratllar que el que tenien clar al començar la legislatura “és que aquest mandat el que tocava era millorar el benestar de les persones, no és un mandat en què prevaldrien les grans inversions” i va valorar positivament el sanejament econòmic de les arques municipals. Va destacar la creació de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials, del Servei d’Informació i Atenció a les Dones, i les polítiques d’acollida, d’igualtat, de salut.

L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot (ERC-VdM Diu Si) va titllar de ”molt complexa” l’actual legislatura. El balanç que va fer de la gestió del govern “és prou positiu”, ja que s’ha realitzat “una gestió molt curosa del diner públic, s’ha refinançat el deute s’ha estalviat en el pagament d’interessos” i la realització de pressupostos participatius, el treball que s’està realitzant en la qüestió de la zona agrícola, l’Àrea Bàsica de Salut, la proximitat i la transparència en la gestió, la posada en marxa del pla de mobilitat. També va dir que “ s’ha musculat l’estructura de l’Ajuntament”.

En el torn de debat, Olga Zuloaga va dir que aprovaria amb un 5 la gestió del govern i va dir que al “li falta una visió global de poble”. Manuela Calero va manifestar que els tres anys que portem han estat molt complicats i que s’haurien de revisar certes inèrcies de l’administració. Juan Díaz va destacar que hi ha qüestions que el govern ha treballat bé com la mobilitat, participació o transparència i pel que fa a gestió econòmica, el govern “ha intentat gestionar el millor possible” , entre d’altres. Carles Soler creu que l’auditoria i pressupostos participatius s’han retardat molt i va dir que el nivell de compliment dels acords signats amb Babord perquè aquesta formació s’abstingués en l’aprovació dels pressupostos “començar a ser una mica baix”. Joan Roca va subratllar com dada molt positiva que molts temes han estat treballats conjuntament per govern i oposició. Damià del Clot va recordar que a hores d’ara “som un poble menys endeutat” i va explicar, en relació a la venda de patrimoni, que “també s’ha adquirit patrimoni” i ha destacat que és la primera vegada que el municipi compta amb un Pla d’Actuació Municipal i ha avançat que pròximament es donarà a conèixer el nivell de compliment dels punts contemplats al PAM. Laura Martínez va manifestar que “el Pla d’Actuació Municipal no contemplava indicadors per poder-lo avaluar” i en relació a la venda dels pisos ubicats a sobre del Mercat Municipal, va dir que “s’han malvenut” ja que no s’ha fet “pel preu de mercat” i “s’ha venut més patrimoni del que s’ha adquirit”. Alícia Rodríguez Luna va dir que al govern “li falta tenir estratègia”.

“La Tertúlia” es repetirà dijous 24 de maig de 12 del migdia a 1 de la tarda a Vilassar Ràdio. Es podrà veure per Vilassar Televisió, la televisió privada de Vilassar de Mar, dissabte 26 de maig en multidifusió.

Escolteu “La tertúlia” aquí:

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

Escolteu el resum de “La tertúlia” a l’espai “Crònica” d’aquest dimecres 23 de maig:

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.