La taxa d’atur del setembre baixa a Vilassar de Mar i augmenta lleugerament al conjunt de la comarca

Setembre sol ser un mes negatiu per a l’ocupació i aquest no ha estat una excepció a nivell comarcal. Al Maresme la xifra de persones demandants de feina ha augmentat de 353 que, percentualment, representa un 0,99% més d’atur que el mes d’agost. Tot i això, aquest és el mes de setembre que registra l’increment d’atur més baix dels darrers set anys, segons recull el Report d’Atur que elabora l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme. El Maresme ha tancat el mes de setembre amb una taxa d’atur del 15,8% i un total de 35.997 ciutadans i ciutadanes inscrites com a demandants de feina. A Vilassar de Mar la tendència ha estat la contrària, ja que l’atur s’ha reduït un 3’06%. A la nostra població hi ha 1.172 persones en situació d’atur, 37 menys que a l’agost. La taxa d’atur local és a hores d’ara de l’11’46%.

Al conjunt de la comarca, l’augment de la desocupació durant el darrer mes ha afectat més als homes que a les dones, però la taxa d’ocupació femenina a la comarca supera en 2,9 punts la masculina. Mentre entre els homes el percentatge d’atur es del 14,0%, entre les dones arriba al 17,9%.

L’anàlisi interanual aporta dades més positives. Aquest ha estat el mes de setembre que ha registrat l’augment de la desocupació més baix dels darrers 7 anys i en comparació amb el mateix període de 2013, tenim un 7,39% menys de persones sense feina. Aquest percentatge arriba al -10,26% en el cas dels homes i es queda en el -4,61 en el col·lectiu femení.

L’increment de la desocupació ha estat en el sector serveis i en el col·lectiu SOA (Sense ocupació anterior). En canvi, a l’agricultura, a la indústria i a la construcció s’ha reflectit una certa recuperació de l’ocupació.

Tot i l’augment comarcal de l’atur, hi ha 9 municipis de la comarca on les xifres de desocupació han baixat durant el mes de setembre: a més de Vilassar de Mar, cal destacar Alella, Arenys de Mar, Argentona, Cabrera de Mar, Òrrius, Sant Vicenç de Montalt, Tiana i Vilassar de Dalt.  A Caldes d’Estrac no s’ha registrat cap variació respecte al mes anterior. I a l’anàlisi interanual només es detecta un increment de la desocupació a Caldes d’Estrac, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Cebrià de Vallalta.

Mataró es manté com l’únic municipi amb una taxa d’atur superior al 20% i Cabrera de Mar el que té un registre de desocupació més baix (8,66%).