La segona edició de Transmaresme comença a engegar motors

La primera edició de la Transmaresme ja és història. Una iniciativa de diferents clubs de muntanya de la nostra comarca que, en quatre etapes, han recorregut el Maresme de Nord a Sud. De Tordera a Montgat. Un total de 82 quilòmetres.

Ja estan preparant la segona edició. Ens ho ha vingut a explicar, a l’espai “Parlant de tot”, Francesc Estorach, coordinador de la Secció de Muntanya de La Massa i ha fet balanç amb ell d’aquesta experiència de comunió entre la muntanya i el paisatge, flora i fauna de la comarca.

Animals, plantes, pous de glaç, carboneres o pous de glaç… Les persones que han realitzat la Transmaresme, una cinquantena en cada etapa, han pogut gaudir del paisatge espectacular de la nostra comarca, sempre amb el blau del mar de fons.

Estorach ha explicat que la proposta de la Transmaresme va sorgir sota el paraigua de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i de cinc grups de muntanya: Tiana, Teià, Argentona, Calella i de La Massa de Vilassar de Dalt, que tenen la seva seu a la part alta de la Serralada Litoral.

No només es fa esport cardiovascular en grup, sinó que aquesta caminada per etapes ha servit per descobrir autèntiques joies que tenim al costat de casa, en aquest tresor que anomenem Serralada Litoral.

Aquesta iniciativa recupera l’esperit inicial del muntanyisme a Catalunya, que era científic i cultural. L’objectiu era conèixer el territori des del punt de vista tant etnogràfic com geològic i natural i això és el que precisament en aquestes etapes s’ha fet. S’han documentat per fer d’intèrprets del que s’anava recorrent , per a explicar-ho als participants.     

Un dels eixos que Estorach assegura que s’ha aconseguit ha estat el de l’educació mediambiental.

En aquesta primera etapa no s’ha pogut documentar tot. És un procés que continuarà.

Divulgació i bones pràctiques a la muntanya, rebla Estorach. Cal també difondre el respecte per la natura. I més en un moment el qual, el canvi climàtic afecta la fauna i la flora maresmenca

Els ocells que eren purament de bosc i de muntanya estan a la vora del mar i hi ha plates que floreixen quan els hi toca.  Ha subratllat que el que no s’ha de fer és passar per on no s’ha de passar, trepitjant plantes o espantant ocells. Per això és molt important la conscienciació, el respecte per la natura, el que implica  canvi d’habits i de pràctiques.

Tota la informació que han anat recollint en les quatre etapes la col·locaran en un web en el que estan treballant. Etapes completes: Tordera fins al Coll de Basses, Coll de Basses fins a Canyamars, Canyamars fins al Goll de Gironella i, el tram final, fins a Montgat. Quatre etapes repartides entre març i novembre, per tal d’evitar les calors de l’estiu.

Vist l’èxit de la primera Transmaresme, ja estan preparant la propera edició per al 2024.

Ha recordat que la Federació fa un any va llençar reptes esportius per equips en diferents modalitats, entre elles la modalitat de senderisme. Són reptes no competitius.

Altres clubs de muntanya, més enllà dels cinc inicials, ja s’hi han interessat. Ara és moment, diu Estorach, de fer balanç i preveure com es treballarà a partir d’ara.

El que sembla que tenen clar és que a les properes etapes caldria incorporar persones com ornitòlegs o geòlegs que els puguin ajudar a interpretar la natura. Aquesta proposta del Transmaresme es pot definir com a senderisme cultural.

(Foto: Transmaresme / Club Excursionista Teià)