La secció de consum tracta sobre les plataformes d’intermediació online
La secció de consum del magazín matinal “Parlant de tot” ha tractat, aquest mes de febrer, sobre les plataformes d’intermediació online, amb la participació de l’advocat Oriol Contreras, responsable de l’OMIC (Oficina Municipal d’Informació al Consumidor) de la nostra localitat. Entre altres, les més populars són Wallapop, Booking, Trivago….
En aquesta intermediació hi ha una relació triangular, és a dir, entre la plataforma d’intermediació i el venedor, entre la plataforma d’intermediació i el comprador, i entre el comprador i el venedor. No totes les relacions entre les tres puntes del triangle són iguals.
Contreras ha subratllat que és important que el pagament es faci a través de les plataformes d’intermediació. Si el pagament en una transacció de compra-venda entre particulars es fa sense la intervenció de la plataforma d’intermediació, en el cas que es produeixi alguna incidència, es fa més difícil la resolució d’aquesta incidència, ja que en aquest cas la relació no és de consum, entre una empresa i particulars, sinó entre particulars i aquí regeix el Codi Civil i s’hauria de portar a l’altra persona a judici i hi ha una responsabilitat de sis mesos.
A tal d’exemple, Wallapop dona un marge d’uns pocs dies, i es paga a través d’aquesta plataforma, per certificar que, en relació amb el producte que hem comprat, no hi ha hagut cap problema. En el cas de Booking, si tenim algun problema amb l’habitació d’hotel que hem reservat, hem de reclamar a l’hotel, i aquí pot intervenir l’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor (OMIC) de l’Ajuntament. Però quin paper té Booking? Recollir les valoracions de les persones que han fet ús del seu servei per reservar habitació en un hotel, que són molt importants. I és que és molt aconsellable donar un cop d’ull a les valoracions que fan els consumidors en les pàgines d’intermediació.
De fet, és molt important el concepte de comerç col·laboratiu. Contreras ens ha aconsellat publicar en les pàgines d’aquestes plataformes d’intermediació les valoracions que de les operacions de compra venda que fem, tant si són positives com negatives. Hi ha plataformes de diferents tipus: alimentació, hostaleria, viatges, roba, complements de roba, reserva d’hotel….
La Unió Europea ha aprovat un reglament que regula aquestes plataformes. Actualment s’està estudiant com s’aplicarà i entrarà en vigor al març o abril de 2024. Contreras ha subratllat que hi ha certes coses que no s’ haurien de comprar per plataformes, com comprar un pis i ha explicat que, precisament, ha atès a una persona que va comprar un pis per Wallapop i que va anar a l’OMIC del nostre poble a demanar ajuda i assessorament en relació a aquesta compra.
La secció de consum s’emet cada primer dijous de mes al magazín “Parlant de tot”.
L’OMIC de Vilassar de Mar està ubicada al carrer Santa Eulàlia, 40 i el seu horari d’atenció al públic és dilluns i dimecres de 17 a 19 h i dijous de 10 a 14 h. Cal demanar cita prèvia trucant al telèfon 93 754 05 00. Es tracta d’ un servei municipal d’atenció directa i gratuïta als ciutadans que informa,orienta als consumidors sobre els seus drets i rep denúncies i reclamacions en temes de consum.