La Sardana podria convertir-se en la dansa nacional de Catalunya amb el suport de Vilassar de Mar
La Federació Sardanista de Catalunya va demanar, a través d’una campanya, que la sardana fos declarada dansa nacional de Catalunya com ho és ara la senyera, la Diada de l’11 de setembre i l’himne dels Segadors. Així ho contempla l’Estatut. A aquesta campanya s’hi van sumar 194 ajuntaments entre ells el de Vilassar de Mar, que va aprovar, per unanimitat, una moció relativa a aquesta iniciativa, en el ple del passat 4 de desembre. Ara és la Generalitat qui ha decidit donar més impuls a aquesta iniciativa endegada per la Federació Sardanista de Catalunya. És per això que ha començat els tràmits perquè la sardana sigui declarada dansa nacional de Catalunya.
Que la sardana sigui reconeguda com la dansa nacional de Catalunya, serà un reconeixement per a moltes persones, ja que la sardana forma part del seu imaginari cultural i de les seves vivències, segons ha explicat la consellera de Salut, Marina Geli, quan ha fet aquest anunci després de la reunió setmanal de l’executiu. Des de Vilassar de Mar, la presidenta de l’Agrupació sardanista, Margarida Vernetta, ha assegurat que aquesta decisió pot donar un impuls a la sardana i que “segueixi endavant”. A més, ha assegurat que “és més just” que sigui considerada dansa nacional “perquè realment ja ho és”.
La sardana va començar a practicar-se a les comarques de l’Empordà i, des de finals del segle XIX, es va estendre per tot el territori. És considerada una de les expressions més personals de la cultura catalana. El catalanisme polític va popularitzar i fer créixer la pràctica d’aquesta dansa, que es va convertir en un símbol de resistència durant les dictadures de Primo de Rivera i Francisco Franco.
Federacions, entitats de naturalesa diversos i escoles ballen sardanes. Cada any se’n fan a tot Catalunya, i en diverses ciutats espanyoles, més de 3.500 balls, als quals se sumen 200 representacions més fora de les nostres fronteres. Tot i això, Margarida Vernetta creu que, actualment, la sardana passa per un moment crític: “al llarg de la història ha passat moments bons i dolents, però sempre ha estat vinculada a les festes populars de tots els municipis del país, jo crec que no es perdrà mai”. Tot i això ha assegurat que la sardana “a vegades passa per moments una mica més crítics, com ara” però afirma que s’ha de remuntar ja que “més avall ja no podem anar”.
El procés de declarar la sardana dansa nacional de Catalunya es tramitarà en el marc de la normativa europea de patrimoni cultural intangible.