La Sala Roser Carrau va acollir aquest dijous un acte públic sobre cultura
La Sala Maria Roser Carrau va acollir aquest dijous l’acte públic sobre cultura organitzat pel Grup d’Opinió de Vilassar de Mar (GOVI), el Centre d’Estudis Vilassarencs, BricBarca, la revista Mirades, l’Aula d’Extensió Universitària i el Grup Motor “Obrim el Museu de la Marina”.
L’acte va ser retransmès per Vilassar Ràdio, va durar dues hores i quart va ser presentat per Jaume Cabot, director de Vilassar Ràdio i conduït tècnicament per Xavi Puig. En l’acte, persones representants de les formacions polítiques amb representació actualment a l’Ajuntament, regidors no adscrits al marge, van confrontar les seves idees sobre el model cultural al nostre municipi després de les eleccions municipals del 28 de maig. Carles Malfeito, en representació de l’organització, va subratllar que l’objectiu de l’acte era reflexionar sobre la cultura i posar sobre la taula els reptes que té el municipi en aquest àmbit.Seguidament cadascuna de les formacions polítiques va intervenir per exposar quina és l’anàlisi que realitzen i les seves propostes.
Escolta l’àudio aquí:
Escolta el resum aquí:
Isaac Garcia-Oses, alcaldable del PSC, va subratllar que des d’aquesta formació entenen que la cultura és un dret i un pilar que ens aporta valor com a col·lectiu. Va dir que falten alguns equipaments, com un espai escènic modern per a un poble de 21.000 habitants, que cal rehabilitar alguns equipaments com el Museu de la Marina i l’Escola Nàutica, que s’han de fer activitats que promoguin la difusió del nostre patrimoni, la nostra memòria, la cultura popular i que es descentralitzin aquestes activitats. Va subratllar que cal que des de l’administració es doni suport a les entitats i va recordar que la cultura és una eina transversal.
Elena López, alcaldable de Babord, va manifestar que calia molt un debat com aquest, que la cultura és una eina de cohesió social i que participar en les activitats culturals genera un sentiment de pertinença; va subratllar que la cultura ha de ser un dels eixos vertebradors de la política municipal, que s’ha d’elaborar un pla, que l’Ajuntament ha d’assumir el paper de lideratge, que ha de donar més suport i ha d’acompanyar a les entitats. Per a Babord, els equipaments actuals no són suficients i cal un futur auditori polivalent i que aquest projecte es defineixi des del consens. També va mostrar-se partidària de descentralitzar la cultura i va assenyalar que les places i carrers són un equipament més. Va afegir que s’està treballant poc en patrimoni i memòria i que aquesta situació ha de revertir. Va mostrar-se partidària que l’Ajuntament tingui una àrea centrada en patrimoni, arxius i museus.
Laura Martínez, alcaldable de Junts Estimem VdM, va iniciar la seva intervenció destacant que considerava que en aquest acte haurien d’haver estat presents representants de totes les formacions que concorreran a les eleccions municipals, i no només els representants dels partits que actualment tenen representació al consistori, i que ho ha comunicat a l’organització de l’acte. Va manifestar que, en l’àmbit cultural, hi ha moltes mancances i que cal que es defineixi quin VdM volem per als propers mandats, buscant, en els reptes que el nostre poble té, el consens. Va dir que falta una sala polivalent de gran format i que li agradaria que el nostre municipi tingués una Escola Municipal d’Arts Escèniques. Va exposar que l’Ateneu té algunes limitacions i que la proposta de Junts Estimem VdM és que, a més de l’Ateneu, hi hagi també una sala polivalent de gran format. Va assenyalar que l’Hotel d’Entitats queda petit.
Marta Rovira, alcaldable d’ERC, i que actualment és regidora de Joventut, Igualtat, Participació, Transparència, va subratllar que la cultura és transformadora i que porta molts canvis en la societat. Va manifestar que cal un pla de cultura i un pla d’equipaments culturals. Va exposar que calen millores a l’Ateneu Vilassanès i a la Sala Maria Roser Carrau. Va recordar que al 2024 hi haurà ajudes en inversions que donarà la Generalitat de Catalunya. Va dir que l’àrea de Cultura de l’Ajuntament s’ha de muscular, que la cultura marinera ha de ser el centre de la identitat de Vilassar de Mar, juntament amb la flor i planta. Va mostrar-se partidària que es treballin les andrones com a elements culturals i que hi hagi un Protocol de Festa Major.
Seguidament es va obrir el torn de preguntes que diverses entitats del municipi van plantejar.
Des d’Assemblea Feminista de Vilassar de Mar van preguntar si en la tria de la programació cultural s’aplica la perspectiva de gènere.
Elena López (Babord) va manifestar que s’haurien de programar activitats que qüestionin el masclisme i que posin en valor les dones artistes que han estat anonimitzades.
Laura Martínez (Junts Estimem VdM) va manifestar que al Pla d’Igualtat que està aprovat, no hi ha indicadors que permetin avaluar si es compleix aquest pla; va mostrar-se partidària que s’apliquin criteris de paritat en l’organització d’activitats i que s’ha d’assegurar que no hi hagi continguts masclistes en els actes que es facin al nostre poble.
Marta Rovira (ERC) va recordar que en la programació que es fa d’actes al Museu Monjo s’aplica el criteri d’igualtat, i va assenyalar que queda feina per fer, pel que fa a aquesta qüestió, en l’àmbit del nomenclàtor municipal, que hauria d’incloure noms de dones que hagin destacat. Rovira va manifestar que cal incentivar la reserva i investigació sobre les dones en la història local i va reivindicar la figura i obra de l’artista Maria Freser.
També va trobar a faltar indicadors en el Pla d’Igualtat Isaac Garcia- Oses (PSC), que va assenyalar que s’ha d’avançar més en la perspectiva de gènere, que ha de ser transversal per aconseguir la igualtat.
Des del GOVI van preguntar sobre què farien a l’Ateneu quan finalitzi l’obra d’adequació que s’està fent en aquest equipament: l’obra sencera integrada de l’espai, anar-lo adequant amb petites actuacions, o deixar-lo com estarà quan s’acabi aquesta l’actuació que s’està realitzant.
Isaac Garcia-Oses (PSC) va manifestar que quan s’acabi aquesta obra s’haurà de valorar la viabilitat de la infraestructura, de la gestió que s’ha de fer de l’equipament i si n’hi ha prou o no amb aquest equipament.
Elena López (Babord) va assenyalar que s’ha de consolidar com un equipament important per a VdM, però que no pot ser, per la seva estructura i naturalesa, l’auditori gran polivalent que necessita el municipi, que aculli dansa, concerts, sales d’assaig…… i va concloure que quan s’obri l’Ateneu, s’haurà de pensar en aquest nou equipament que el municipi necessita.
Laura Martínez (Junts Estimem VdM) va subratllar de nou que VdM, a més de la Sala Carrau i l’Ateneu, hauria de tenir aquesta sala polivalent gran. Va mostrar-se crítica en com s’ha portat fins ara des del govern el tema de l’Ateneu i va assenyalar que, un cop obri l’Ateneu, no ens podem permetre el luxe de tornar a tancar l’Ateneu dos anys més per fer-hi una altra actuació.
Marta Rovira (ERC) va subratllar que l’Ateneu obrirà amb totes les mesures que la llei marca respecte a seguretat i accessibilitat i va afegir que també hi haurà un ascensor. Va assenyalar que caldria també tenir un altre espai, que fos polivalent, i va afegir que no estava d’acord en què tot l’edifici de l’Ateneu Vilassanès sigui una escola de música. Rovira va animar a les entitats culturals a donar recolzament a l’Ateneu Vilassanès.
Bricbarca va preguntar per actuacions que farien a l’Espigó de Garbí, en relació a les casetes i zones de varada.
Marta Rovira (ERC) va explicar que hi ha un projecte per demanar la concessió per fer una base nàutica pública, que és el que recomana la Generalitat per poder ubicar les barques històriques a l’ espigó de Garbí, per a poder mantenir les casetes, i que està en marxa el procés de petició per a què siguin declarades les instal·lacions de la platja Bé Cultural d’Interès Nacional, va afegir que això vol dir reconèixer les particularitats de cada instal·lació i el conjunt de l’activitat marinera, la de cultura i esport . Va recordar que el govern ha parlat amb l’Associació de Pescadors de l’Espigó de Garbí . També va recordar que ERC, des del Senat, està treballant perquè hi hagi una esmena a la Llei de Costes en relació a les instal·lacions de platja i els clubs de vela, que estan en perill, va dir, a Catalunya.
Laura Martínez (Junts Estimem VdM) va assenyalar que l’espigó de Garbí és un bé cultural que cal protegir. Va afegir que les casetes i els espais de varada s’han de protegir per a fer difusió, des del terreny mateix i no només a través de fotografies, de la nostra cultura marinera. Finalment va destacar cal potenciar l’ús esportiu d’aquesta zona.
Isaac Garcia Oses (PSC) va mostrar-se partidari de salvar les casetes i l’espai de varada i va afegir que des de 2018 s’haurien d’haver fet gestions, que anem tard i que això implica en què hàgim d’anar a correcuita. Des del PSC, va dir, recolzen les iniciatives per a protegir aquest espai.
Elena López (Babord) va subratllar que l’espigó és part de la nostra història i patrimoni, i que cal recuperar la zona de varada. Va dir que les barques que hi havia a l’espigó de Garbí s’estan fent malbé i que els preocupa com el projecte del Ministeri pot afectar l’espigó de Garbí.
Des del Grup Motor Obrim el Museu de la Marina van preguntar sobre el posicionament de cada formació política sobre el futur model del Museu de la Marina, si tenen la intenció d’obrir-lo i què pensen del projecte que engloba el Museu de la Marina i l’Escola Nàutica.
Laura Martínez (Junts Estimem VdM) va manifestar que és un gran projecte però que s’hauran de buscar recursos ja que és molt costós. Va afegir que el Museu s’‘ha d’adequar, s’ha de reobrir, i que s’ha de fer divulgació del material que té dins.
Marta Rovira (ERC) va exposar que el més urgent és fer un pla de treball del Museu de la Marina. Va recordar que les obres de reparació costaran més diners dels que inicialment s’havia previst; va manifestar que s’ha de treballar per a fer divulgació del material que conté dins i va afegir que prioritzarà l’Auditori.
Elena López (Babord) va manifestar que la ubicació ideal del Museu de la Marina seria l’Escola Nàutica; va dir que cal un pla local en l’àmbit cultural, que cal prioritzar les actuacions que es facin i va manifestar que també es pot tasca de divulgació del Fons que té el Museu fora de les quatre parets, amb tallers i xerrades als instituts, a la Festa Major d’Hivern, etc…
Isaac Garcia-Oses (PSC) va manifestar que cal tenir clares les inversions que es facin a l’Escola Nàutica, va insistir en què cal fer divulgació del Fons que té el Museu aprofitant les possibilitats que hi hagi i va afegir que cal replantejar-se el projecte i establir prioritats.
Des de la Plataforma Cinema VdM van preguntar sobre si es projectarà cinema a VdM i amb quina maquinària es comptarà.
Elena López va dir que des de Babord creuen que l’Ateneu és l’espai per a projectar cinema.
Isaac Garcia-Oses (PSC) va dir que es poden fer projeccions de cinema a l’Ateneu mentre que no tinguem la sala polivalent gran.
Laura Martínez (Junts Estimem VdM) va manifestar que s’ha d’estudiar quina sala és la més idònia per a projectar cinema, si la Sala Roser Carrau o l’Ateneu i va mostrar-se partidària que es projecti tot tipus de cinema (infantil, d’autor…)
També va mostrar-se partidària que es projecti tot tipus de cinema Marta Rovira (ERC) Va explicar que s’ha de poder tenir un lloc on fer projeccions de cinema, i que hi ha vàries idees sobre la taula, per a ser valorades: la instal·lació d’una pantalla que pugi i baixi a l’Ateneu Vilassanès o que l’amfiteatre pugui ser una sala que serveixi per a projeccions de cinema i sala d’actuacions, que és, va dir, l’opció preferida per ERC. Aquesta última idea o proposta implicaria fer una altra obra a l’Ateneu, va afegir.
Tots van lloar la tasca de la Plataforma Cinema VdM.
Des del Centre d’Estudis Vilassarencs van preguntar pel posicionament de cada formació política al voltant de Pigat, el gegant de la nostra localitat, en relació al seu suposat passat esclavista.
Marta Rovira (ERC) va manifestar que estaria bé fer un debat ciutadà sobre aquesta qüestió i que proposaria algun element per reinterpretar la tradició.
Laura Martínez (Junts Estimem VdM) va mostrar-se d’acord amb el que havia manifestat Rovira. Martínez va subratllar que cal explicar bé qui era Pigat , què va fer…. I va posar diverses idees sobre la taula per a ser valorades: se’l pot vestir de gegant dolent, o deixar-lo de fer servir. Martínez va recordar que falten persones que vulguin portar els gegants, falten geganters. Va concloure que és la ciutadania qui hauria de decidir què fer amb el Pigat.
Elena López (Babord) va exposar que cal explicar i contextualitzar el passat i va mostrar-se d’acord en què hi hagi un procés participatiu sobre aquesta qüestió. Va dir que la Fira d’Americans, anomenada també d’Indians, està descontextualitzada.
Isaac Garcia-Oses (PSC) va manifestar que s’ha de parlar sobre aquest tema sense demonitzar a ningú, de manera seriosa i tranquil·la i repensar les figures de Pigat i Lucía.
Seguidament Vicenç Sans va fer un resum del que havien exposat les quatre persones alcaldables, fins a aquell moment.
En el torn d’intervenció del públic, va haver-hi diverses preguntes.
Es va preguntar sobre Can Gabernet i si podrà tornar El Cau.
Marta Rovira (ERC) va explicar que hi ha un projecte de reforma i que espera que hi pugui tornar El Cau. També va manifestar el seu desig que hi pugui tornar El Cau Laura Martínez (Junts Estimem VdM) i Elena López (Babord)
Des del públic també es va preguntar sobre l’Aula de Música i què pensaven del fet que hi ha persones que volen aprendre música i que marxen fora de Vilassar de Mar a altres municipis a estudiar música “ a preus populars”.
Marta Rovira (ERC) va explicar que en altres municipis hi ha formes de tarificació social i que l’ensenyament musical ha d’adaptar-se a un model que sigui més accessible.
Elena López (Babord) va mostrar-se partidària que l’Aula de Música es reconverteixi en Escola Municipal de Música.
Laura Martínez (Junts Estimem VdM) va exposar de nou tal com havia dit al principi de l’acte, és partidària d’una Escola Municipal d’Arts Escèniques. Va explicar que l’Aula de Música ha format a grans músics i va recordar que és una entitat privada sense afany de lucre.
Isaac Garcia-Oses (PSC) va dir que ningú hauria de marxar del seu poble per rebre estudis de música i va afegir que al nostre poble hauria d’haver-hi preus més populars.
Des de l’Aula d’Extensió Universitària van recordar algunes entitats que tot i no estar adscrites a la Regidoria de Cultura, sinó a una altra regidoria, fan cultura i van preguntar com tenien previst integrar a Cultura totes les entitats que fan cultura i que no estan adscrites al registre de la Regidoria de Cultura.
Tots els ponents van reconèixer la tasca que realitza l’Aula i van explicar que s’haurà d’estudiar aquesta petició.
Des de Pessebristes de Vilassar de Mar van preguntar si consideren que han de millorar les relacions de Ajuntament amb les entitats.
Laura Martínez (Junts Estimem VdM) va dir que la relació ha de ser el més fluïda possible.
Elena López (Babord), va opinar el mateix i va afegir que el consistori ha d’acompanyar a les entitats i que el que demanen les entitats és més suport tècnic i menys burocràcia.
Isaac Garcia-Oses (PSC) va destacar que s’han de fomentar els espais de coordinació que hi ha entre l’Ajuntament i entitats.
Marta Rovira (ERC) va explicar que el fet que pugui haver-hi una diferència de criteri o opinió entre l’Ajuntament i alguna entitat, no vol dir que la relació entre el consistori i aquesta entitat sigui dolenta
Les persones alcaldables també van expressar el seu posicionament sobre el Consell Assessor de Cultura.
L’acte va acabar amb un torn final d’intervenció de cada alcaldable.
(Foto: GOVI)