Fa 10 anys, i en el marc de la Festa Major, un grup de vilassarencs i vilassarenques van proposar un joc en què tots i totes, qui més, qui menys, hi hem jugat. I seguim jugant-hi. Estem parlant, és clar, de la Rierada. Amb els seus colors, el verd, el blau i el taronja, els tres sectors de Vilassar de Mar, que es divideixen segons les rieres del municipi, competiran, un any més, entre ells per guanyar. Són la gent pagesa, els pescadors contrabandistes i els mestres d’aixa. Ja tenim la Rierada al damunt. I han vingut a la ràdio, a bufar les espelmes del 10è. aniversari de La Rierada, el Luard Silvestre i l’Andreu Jolonc.

Cada sector de la Rierada representa un dels principals oficis dels habitants del Vilassar de Mar del segle XVIII: els Pescadors Contrabandistes, els Mestres d‘Aixa i la Gent Pagesa. Als pagesos els identificarem amb el color verd i la forca. El taronja és el color dels Mestres d’Aixa decorat amb una corda. Finalment, els Pescadors Contrabandistes representats amb el color blau i la imatge d’un peix.

Tots tres sectors han de competir entre ells per tal d’aconseguir el màxim de punts possibles. El sector que en tingui més serà el guanyador de la Festa Major i gaudirà de l’honor de tenir la façana de l’Ajuntament guarnida amb el seu color durant la Festa Major de l’any següent. Tot i totes coneixerem el sector guanyador coincidint amb el color del darrer coet que es llença en l’espectacular castell de focs d’artifici amb el qual es posa punt final a la Festa Major.

Ara fa 10 anys, doncs, es proposava aquest joc que ni les persones organitzadores, com ha explicat en Luard, eren conscients d’on s’arribaria.

La idea de la proposta original, que s’ha vingut mantenint, és que vilassarencs i vilassarenques no siguem, només consumidors dels actes de la Festa Major, sinó que, amb la Rierada, es pugui tenir l’oportunitat de convertir-se en protagonistes. Al marge del bon clima que es genera entre veïns i veïnes a l’hora, per exemple, de decorar carrers.

Ha subratllat que se li posa la pell de gallina quan pensa en el fet que la Rierada ha estat tot un revulsiu a nivell de cohesió social, ja que s’han creat molts vincles.

De cara a l’edició d’aquest 2024, i gràcies a què nens i nens s’hi bolquen, s’apostarà per buscar fórmules per implicar els centres escolars de Vilassar de Mar.

Què poden fer, per sumar punts, pagesos, mestres d’aixa i pescadors-contrabandistes? Engalanar els balcons o façanes, carrers i comerços, amb el color i elements propis del sector al qual es pertany. El jurat, format per dues persones de cada sector, valorarà l’originalitat, la sostenibilitat i la vinculació amb el sector i amb els seus elements distintius.

Atenció perquè la comitiva del jurat passarà a puntuar les decoracions de carrers i balcons el diumenge 23 de juny al matí. Això sí, molt important, perquè el jurat pugui passar a valorar les decoracions, cal inscriure’s escanejant el codi QR que trobaràs a les cartelleries i al web municipal

També sumarà punts el clàssic Navega Com Puguis (es tracta de surar el màxim temps possible amb andròmines casolanes fetes amb materials reciclats i sostenibles), el torneig de vòlei platja, el concurs de glosa, dur a terme accions originals vinculades amb el teu sector o la millor fotografia o vídeo etiquetant @larierada a les històries d’Instagram, entre d’altres.

I ja que parlem de Rierada, ja que parlem de Festa Major, hem repassat els principals actes de la programació prèvia, del divendres 14 de juny al diumenge 16 de juny. Escalfant motors.

Tot arrencarà, el divendres 14 de juny. A partir de dos quarts de 6 de la tarda, trobada dels diferents sectors de la Rierada a les places de Can Nyol, Ventura Gassol i Can Jorba. Cercaviles fins a la plaça de l’Ajuntament on, a partir de les 8 del vespre, hissada de banderes dels tres colors. Hi participaran els Sssstrèpits, els Diables, els Gegants…. A la plaça de l’Ajuntament hi haurà actuacions de cultura popular i algunes sorpreses, segons ha avançat Silvestre.  

Cada sector haurà de portar una pilota gegant per anar des de la plaça de l’Ajuntament cap a la plaça del Círcol, on hi haurà una cistella gegant. Acte puntuable pel concurs.  Després, sopar popular a la plaça del Círcol.

L’endemà dissabte 15 de juny, a les 9.30 de matí, esmorzar de forquilla al  Passeig dels Pins. A les 11 del matí, espectacle infantil als jardins de Can Bisa. En el mateix indret, però a dos quarts d’1, el ja tradicional taller de ratafia.

De cara a la tarda, exposicions d’art, al Cívic del Passeig, espectacle de Circ a la plaça del Circ i Teatre de Festa Major amb l’obra “No hi ha lladre que per bé no vingui”, de Dario Fo, a la Sala Maria Roser Carrau. Preludi per, a dos quarts de 9 de la nit, del lliurament de premis de la Rierada de l’any passat, la del 2023. Tot a la plaça del Círcol on a les 9 se celebrarà el Pregó de Foc a càrrec de la Colla de Diables dels Mansuets de Foc, que enguany celebren el seu 25è aniversari. Per acabar el dissabte, en el mateix epicentre de la Rierada, sopar popular i diferents concerts.

Des de l’organització segueixen pensant com implicar, encara més, els tres sectors. No es descarta, atenció, començar a pensar en organitzar campaments sota les tres banderes.

El diumenge, 16 de juny, ioga a les 9 del matí a la platja de l’Espigó de Garbí a les 12 del migdia,  un dels plats forts, el  Navega Com Puguis, tradicional concurs en el qual has de construir la teva embarcació amb materials reciclats. Guanya qui aguanti més surant amb l’andròmina domèstica. A la tarda dominical, Torneig de vòlei platja 4×4, Ballada de Sardanes amb la Cobla Marinada tant al Casal de Curació com a la Casa Pairal, organitzat per Amics de la Sardana.