La renda mitjana per llar a Vilassar de Mar és de 46.791 euros

Dels 61.569 euros de renda mitjana per llar que trobem a Cabrils, la més alta dels 30 municipis del Maresme, fins als 29.800 que localitzem a Pineda de Mar, que és la més minsa, hi ha un ventall de desigualtat. Uns 30.000 euros, doncs, de diferència. Que no és poc. A Vilassar de Mar, per exemple, ens movem en la banda alta, pel que fa a nivell de rendes. Així, al nostre municipi la renda mitjana per llar és de 46.791 euros, mentre que la renda mitjana per persona és de 17.771 euros.

La primera conclusió és que la nostra comarca, el Maresme presenta enormes diferències i desigualtats entre els municipis més rics, molts dels quals els trobem en els llocs capdavanters -fins i tot, a nivell estatal- i els que estan molt per sota de la mitjana catalana. Desigualtats, per exemple, que s’aprecien molt bé, a nivell estadístic, en la pròpia capital, Mataró. Amb barris amb rendes per càpita força altes i zones amb molts problemes econòmics.

S’acaba de publicar l’Atles de la distribució de renda a les llars, del Consell Comarcal, amb les últimes dades que es disposen i que són de 2021. Extraiem, amb l’informe a la mà, que els municipis maresmencs amb més renda mitjana -sigui per llar, sigui per persona- són els que presenten més diferències entre els veïns i veïnes.

Per exemple, la major desigualtat es dona a Caldetes,  Cabrils, Sant Vicenç de Montalt i Alella que, tradicionalment, són els més rics del Maresme. En canvi, la distribució de la renda és més igualitària on hi ha rendes baixes o mitjanes. Lidera Palafolls, seguida per Dosrius, Òrrius i Malgrat de Mar. Localitats, doncs, més homogènies.

Seguim capbussant-nos en l’Atles per extreure de la informació que Alella i Santa Susanna són dos municipis, per exemple, que van perdent renda. Tant a nivell de llar, com individual.

Pobles amb la renda mitjana per llar més elevada? Sempre els hem de buscar al Baix Maresme -tot i que lidera Sant Andreu de Llavaneres-  amb Cabrils, Alella, Tiana i Cabrera de Mar. Les més baixes? A la part alta de la comarca, en concret, a Pineda de Mar, Calella i Tordera.

Finalment, i pel que fa a la renda mitjana per persona, trobem més del mateix. A la banda alta, Alella, Cabrils, Cabrera de Mar i Tiana. A la banda baixa tornem a localitzar Tordera, Pineda i Calella.

Cal apuntar que les fonts d’ingressos de les llars es distribueixen en cinc categories: salaris, pensions, prestacions per desocupació, altres prestacions i altres ingressos