La publicitat per la Festa Major de 1917, 1921 i 1928, a la Biblioteca

Del 3 al 31 d’agost la Biblioteca Ernest Lluch acollirà una mostra que presenta un recull dels anuncis publicitaris publicats als programes impresos de Festa Major dels anys 1917, 1921 i 1928, els més antics que es conserven a l’Arxiu Municipal. L’exposició està organitzada per l’Arxiu Municipal de Vilassar de Mar Damià Bas i Macià i Regidoria de Cultura i Festes Populars, i es va presentar a Can Bisa del 22 de gener al 6 de març

Cristina Simó, directora de l’Arxiu, ha explicat que la mostra presenta l’evolució des de l’estil de Modernisme, amb línies ondulades, suaus i orgàniques buscant l’asimetria, a l’estil l’Art Decó, amb línies rectes, angulars i geomètriques buscant la simetria.

De quin tipus d’establiments hi ha anuncis? Fàbriques, botigues, bars, restaurants, d’ eïnes de treball com bombes d’aigua, màquines de cosir…

Hi ha algun anunci molt curiós: el de Tintoria Gallart, que té un gall molt eixerit, i el de Fàbrica i Talons de Goma, que té un lleó ferotge.

Els anuncis són un reflex de l’activitat i de l’evolució econòmica i social d’aquest període històric a la nostra localitat.

A més d’anuncis de fàbriques i comerços, també hi podem trobar oficis de Vilassar de Mar o bé vinculats al nostre municipi.

En els programes de festa major d’aquests anys hi ha anuncis en català i castellà. Augmenten els anuncis en català en el programa de festa major de 1928.

Moltes botigues i comerços han desaparegut però hi ha alguna que altra botiga que està  a l’actualitat oberta, com Can Paret, al carrer Anselm Clavé.

La intenció és l’any que ve fe una exposició de la publicitat als programes de festa major de les dècades dels anys 30, 40 i 50.

L’Arxiu Municipal custodia la documentació de l’Ajuntament des de 1848. A més, rep donacions de particulars i entitats que enriqueixen el fons de l’Arxiu.

Cristina Simó està molt contenta de les donacions que han rebut.

Ha destacat la gran tasca que realitzen els voluntaris i les voluntàries de l’Arxiu, que han ajudat en la confecció d’aquesta exposició.

Escolta l’entrevista realitzada a Cristina Simó, a l’espai “Parlant de tot” el 18.01.2022, quan aquesta exposició, que ara arriba a la Biblioteca Ernest Lluch, es va presentar a Can Bisa: