El nou agent de la Policia Local de Vilassar de Mar té 3 anys d’edat i pesa 40 quilos. És un pastor alemany que respon al nom de K9. Des de l’1 de gener patrulla, sempre de la mà del seu agent guia, per places i parcs de Vilassar de Mar. No és un gos d’atac. Està pensat per a la detecció de drogues. També participa en controls rutinaris de trànsit i, més endavant, tindrà funcions socioeducatives als diferents centres escolars del nostre municipi. Per primer vegada a la història, doncs, la Policia Local de Vilassar de Mar estrena unitat canina.

El sergent Toni Valera, l’agent Pau i en K9 han passat pel magazín matinal d’aquesta casa, el “Parlant de Tot“, per tractar sobre aquesta qüestió. El gos és un pas més en la modernització del cos policial.

En K9 té unes funcions molt determinades: la prevenció del tràfic de drogues, la detenció de substàncies estupefaents i la reducció del consum de substàncies estupefaents en parcs públics i places, i de suport a controls preventius de trànsit. De fet, la incorporació de gossos ensinistrats a les policies locals cada cop és més freqüent.

L’agent Pau, que conviu 24 hores al dia amb en K9, el seu company de feina de quatre potes, explica que els gossos tenen una capacitat olfactiva 100.000 vegades més potent que la nostra. No han de ser gossos d’una raça especial.Es busca que tingui moltes ganes de jugar, ja que el gos associa recerca amb el joc.

En K9 ha rebut un ensinistrament acurat amb uns tubs farmacèutics amb micropartícules que li permeten, avui, localitzar catorze olors diferents de drogues. És de la raça del pastor alemany, però d’una línia en la qual prima la capacitat de treball, més que no pas l’estètica.

En la segona guerra mundial, els gossos ja s’utilitzaven per tasques policials.

Els operatius de Bombers també acostumen a tenir gossos que els ajuden en la recerca de persones.

La feina d’en Pau, com a agent responsable d’en K9, és permanent. Ensinistrament continu, intentant que no s’avorreixi i tingui iniciativa.

Des de l’1 de gener que patrulla. Ja ha fet algunes actuacions en parcs i places de Vilassar de Mar.

El sergent Valera ha revelat que el gos s’ha mostrat tremendament efectiu. És molt difícil que s’equivoqui. Si el gos marca en una bossa, és que en aquella bossa hi ha o hi ha hagut algun tipus de substància estupefaent.L’entesa del nou agent amb l’agent Pau és perfecte. Funcionen com un rellotge suís.

En Pau ha explicat que no crida al gos, és el gos qui està pendent de Pau i en funció del que en Pau fa, el gos ja sap el que ha de fer.En K9 no ataca, marca i posa el musell en el punt de la bossa on hi havia la substància

El nou agent caní no és l’única novetat que presenta la Policia Local de Vilassar de Mar per aquest 2023. De fet, i ja en parlarem en properes edicions d’aquest informatiu, cinc agents de la plantilla estan rebent formació per pilotar un dron,  ja adquirit, però que encara no ha arribat. Permetrà donar suport aeri en actuacions com incendis o salvaments marítims.