El Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí abocarà 500.000 m³ de sorra a les platges del Maresme, 100.000 m³ dels quals aniran a parar a la platja de Vilassar de Mar. A més, invertirà 9 milions d’euros per reparar els desperfectes dels temporals del 26 i 27 de desembre del 2008 a Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Caldes d’Estrac, Masnou i Montgat. L’actuació es farà amb caràcter d’emergència per tenir-ho enllestit a l’estiu. La regeneració de les platges es durà a terme mitjançant vaixells draga –una solució criticada pels pescadors– i consistirà en el transvasament cap a les platges de la sorra acumulada als ports de Mataró, Premià de Mar i Masnou. El subdirector general per a la Sostenibilitat de les Costes, Miguel Velasco, diu que la draga només actuarà en llocs on hi hagi acumulació de sorra i que, per tant, no afectarà l’ecosistema marí: “la millor solució són les dragues ja que els camions provoquen molts problemes com ara el deteriorament de la sorra, l’accessibilitat… mentre que la draga l’únic problema que té és el cost, però si es programen les actuacions conjuntament entre Ports de la Generalitat i Costes, pot encaixar perfectament”.
El manteniment de les platges del Maresme ha estat tradicionalment motiu de discussió entre les diferents administracions implicades. Ahir no va ser una excepció, malgrat que el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí van anunciar mesures d’emergència i una solució definitiva per als problemes d’aquest tram de costa. De fet, la satisfacció dels municipis afectats és continguda. L’alcalde de Vilassar de Mar, Joaquim Ferrer, destaca la bona voluntat de les dues parts però demana una solució definitiva a aquesta problemàtica: “de moment tenen bona voluntat, com sempre, però fa molts anys que hi és aquesta bona voluntat i seguim tenint el problema cada dia. Ara es fan unes obres d’emergència perquè la bona voluntat no s’ha complert fins ara i sempre s’han anat fent pedaços, per això demanem una resposta definitiva”.
Un dels municipis més crítics ha estat Premià de Mar, ja que no ha estat inclòs en aquest paquet d’actuacions tot i haver patit també els efectes del temporal de Sant Esteve. L’alcalde del municipi veí, Miquel Buch, creu que Premià i Vilassar haurien de rebre els mateixos ajuts: “Si algú amb dos dits de front no entén que el mateix mal que ha provocat a Vilassar o el Masnou no ho ha provocat a Premià… resulta que els municipis del costat tenen solucions però Premià de Mar, que està al mig, no té cap actuació per solucionar el qeu van patir tots els municipis”.
Buch diu que l’error del Ministeri d’obviar Premià de Mar és ‘incomprensible’ i assegura que està molt ‘decebut i desil•lusionat’ amb el govern espanyol. L’alcalde premianenc recorda que la platja és una de les prioritats del govern municipal i assegura que l’Ajuntament farà una ‘defensa aferrissada’ dels interessos del municipi.
Tot i recriminar-li en persona la decisió al subdirector general per a la Sostenibilitat de les Costes, Miguel Velasco, Buch enviarà en els pròxims dies una queixa escrita al Ministeri. Aquesta actuació de regenerar la sorra de les platges del Maresme no és nova, ja que es tracta d’una mesura que s’hauria hagut d’anar fent de forma periòdica. Al llarg dels anys, però, cap administració ha obligat els gestors dels ports a fer aquests transvasaments. La intenció és que en una futura trobada Estat i Generalitat fixin la periodicitat i la quantitat de sorra que s’haurà d’anar aportant.