La Plataforma Preservem el litoral s’oposa a la proposta del Ministeri

@PreservemlitoralMaresme Aquest és el nou compte d’Instagram que ha arrencat la Plataforma Preservem el litoral aquesta setmana. La imatge que hi veiem, d’entrada, és tota una declaració d’intencions. Observem una gegantina muntanya de sorra, com si es tractés d’una pedrera, amuntegada sobre el litoral de la nostra comarca. Evidentment, és un muntatge d’ordinador més o menys enginyós però que els serveix per denunciar el que passarà a la nostra comarca, segons ells, si el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) segueix entestat en tirar endavant el projecte de construccions d’espigons. Ells i elles hi són per informar. Asseguren que falta molta informació, al volant d’aquesta obra, que titllen de faraònica i inútil, a tothom. Des de maresmencs i maresmenques, diuen, a alcaldes i alcaldesses passant pels partits polítics de la nostra comarca.

Des de la plataforma entenen que ha arribat el moment d’intensificar les seves accions informatives davant de la proposta de 2014 del ministeri. En Sergi Galanó és membre de la plataforma i explica que el ministeri va presentar fa set anys un projecte “faraònic” per intentar solventar la problemàtica de la manca de sorra de les platges del Maresme que és “una continuació de les mateixes  males pràctiques que portem ja més de mig segle practicant i que no han donat cap mena de resultat”.

Per a la plataforma, el Ministeri fa un plantejament molt greu de la situació, i de la solució, perquè estan convençuts que no tenen en compte els processos naturals.

Remarquen que, com sempre, aquesta mena d’obres i d’inversions intenten lluitar contra la natura però volen recordar que aquesta és ingovernable, com remarca el seu portaveu

Ha explicat que hi ha molta experiència “en aquest tipus d’obra d’ enginyeria que pretén lluitar contra les lleis de la natura i la  demostració que no funcionen és que no es para d’aplicar el mateix tipus de solucions a tot arreu i no funcionen”.

Sergi Galanó assegura que, fins ara, el Maresme ha tractat les seves platges com un projecte urbanístic mési ha afegit que fa dècades que el litoral s’està gestionant com una part més de l’urbanisme de cada municipi.

“Cada poble ha fet actuacions com ha volgut des d’un punt de vista purament urbanístic sense tenir en compte que el litoral és un espai natural amb unes dinàmiques i uns comportaments  propis de la natura i que no podem modificar”.  Sergi Galiano, en representació de la Plataforma Preservem el litoral.

Per a la plataforma, moltes platges són fictícies i ha afegit que “a tot el Maresme ens hem entestat a tenir un mateix tipus de platja a tot arreu per igual” . Ha recordat, com a exemple, que el 1986 es fan fer els primers dragats de sorra i ha posat com a exemple Montgat, que de tenir una platja de 30-40 metres d’ample ha passat a tenir una de 100 metres d’ample. Des de llavors s’ha continuat intentant mantenir “aquella magnitud de platges impròpia, no ens n’hem sortit, s’han abocat molts diners i s‘ha destrossat el medi ambient”.

És per això, que des del seu compte d’Instagram acabat d’estrenar, volen fer molta pedagogia al volant del concepte de “dinàmica del litoral”.

En el fons, ens diu Sergi Galanó, es farà una gestió de la sorra com si fos una enorme pedrera quan es comencin a executar els espigons del Masnou i Premià de Mar, que, a parer de la plataforma  “seran un entrebanc a la dinàmica natural”.

I des de la Plataforma Preservem el litoral ens conviden a fer una reflexió. Ens cal una platja, sovint fictícia, per relacionar-nos en el mar. Ens cal una platja per poder deixar-hi la tovallola?

És per això que, segons Galanó, volen informar i formar. Assegura que hi ha molt desconeixement al voltant del projecte del Ministeri a tots els nivells. Des dels ciutadans de peu als màxims estaments polítics de la comarca. Per això tenen una exposició que ofereixen a qui vulgui per poder-la mostrar

Per a més informació pots escriure un correu electrònic a plataformalitoralmaresme@gmail.com i seguir-los tant a twitter com a Instagram.