“La pesca i el patrimoni cultural de Vilassar de Mar” inaugura les Jornades Europees del Patrimoni

 

“La pesca i el patrimoni cultural de Vilassar de Mar” ha estat l’acte que ha iniciat les Jornades Europees del Patrimoni, que es realitzen del 13 al 16 d’octubre i que estan dedicades a “La pesca artesanal, un futur incert”. Les jornades estan organitzades pel Grup Motor Obrim el Museu de la Marina i el Museu Municipal de Vilassar de Mar.

En aquest acte, que ha estat un seminari, de la mà d’experts en etnologia, patrimoni cultural i història local, s’han donat a conèixer els estudis existents sobre patrimoni i pesca a la costa del Maresme i a Vilassar de Mar.

S’ha fet referència a la significació i rellevància històrica del patrimoni conservat i, també, a la desinformació generada a causa del patrimoni desaparegut i del silenci historiogràfic sobre el treball femení en aquest sector. S’han debatut i proposat noves aproximacions per a projectes futurs.

Ha obert l’acte, Joan Roca, regidor d’Espais Publics, Equipaments i Medi Ambient, i han intervingut el doctor Agustí Martin, degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona; doctor Eliseu Carbonell, Departament de Pedagogia, Universitat de Girona i Rosario Allué, subdirectora de la Direcció General de Política Marítima, Control i Formació, de la Generalitat de Catalunya. La coordinació científica ha estat a càrrec d’Agustí Martin. Després de les intervencions dels ponents es va respondre a les preguntes del públic assistent

Podeu escoltar l‘àudio en aquest enllaç

 

La resta d’activitats que queden per realitzar són les següents:

Divendres 14 i dissabte 15 d’octubre

El 14 d’octubre ( a les 18 i a les 18.30 h, tots els públics) i el  15 d’octubre (a les 12 i a les 12.30 h, públic familiar), es farà una visita guiada a la col·lecció de pesca del Museu de la Marina. L’acte tindrà lloc en aquest museu. 

Els objectes del Museu de la Marina constitueixen una font de documentació imprescindible per entendre el passat i el present de Vilassar de Mar. Una visita guiada de la mà de diferents experts ens permetrà descobrir la rellevància del fons museístic i els treballs que s’estan duen a terme per a la seva valoració i exhibició. Amb la participació del Grup Motor Obrim el Museu de la Marina. Aforament limitat. Es recomana reserva prèvia. Informació i reserves: museumunicipal@vilassardemar.cat o al tel. 937593639.

Dissabte 15 d’octubre

A les 10 i a les 11 del mati es farà una visita guiada a bord del llaüt Sant Ramon, pel litoral de la localitat, en la qual es tractarà sobre “Patrimoni pesquer desaparegut: el litoral de Vilassar vist des del mar.” . El punt de sortida serà  Pantalà Aal Port de Mataró.

Aquest itinerari permetrà descobrir les transformacions i els canvis que ha patit el litoral i el patrimoni pesquer de Vilassar de Mar en els últims cent anys. A càrrec de Ginés Garcia i Agustí Martin, de Bricbarca. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria. Informació i reserves: museumunicipal@vilassardemar.cat o al tel. 937593639. Com a molt tard, fins a les 13 h del divendres 14 d’octubre. La realització d’aquesta activitat està sotmesa a les condicions meteorològiques.

Diumenge 16 d’octubre

A les 12 del migdia es farà l’espectacle de clowns Pescaplàstiks, adreçat a  públic familiar, als  Jardins del Museu de la Marina

Vador és un pescador de pesca artesanal que surt a feinejar al mar. Pescarà peixos de plàstic, galledes, soles de sabata i, tot desesperat, anirà provant les diferents arts de la pesca per aconseguir treure el peix. Aquest espectacle ens parla de la importància de reciclar i de no malmetre el mar. Creació i direcció a càrrec de  Salvador Manera. Els intèrprets són Salvador Manera i Julia Fane.