Parlant la gent s’entén. Aquest és el lema, de la mediadora vilassarenca Irene Sendin, d’In-mediatio, que aquest divendres recull un premi a Madrid i que avui ha visitat el “Parlant de tot“. Una distinció que serveix per lloar la seva feina i per reconèixer, diu, la tasca de tots aquells mediadors anònims i de carrer que tan bon treball fan a l’hora de buscar solucions pactades a diferents conflictes. L’advocada vilassarenca rep el guardó a les portes de la celebració del Dia Europeu de la Mediació que se celebra aquest diumenge.
Premi al Mérito Profesional que atorga el diari Mediación per la difusió de la cultura del diàleg, la pau i la mediació. Un premi important per a l’Irene Sendín. Al marge del guardó pròpiament dit, implica el reconeixement dels mediadors silenciosos. A la feina del dia a dia, dels que treballem apeu de carrer, subratlla.
Sendín aposta per explorar la cultura del diàleg. Per a la vilassarenca, és moment de trencar el litigi i apostar per les solucions pactades. I és que la figura de la mediació va guanyant pes a la societat. Per això, Sendín celebra que més de mig centenar de persones anessin dilluns passat a la Biblioteca de Vilassar de Mar, i en el marc dels actes del Dia Europeu de la Mediació, s’interessin per aquesta via de resolució de conflictes.
Ara, la mediació viu un moment dolç. Sorgeix dels EUA als 60. La Sendín ens explica els secrets d’aquesta figura. Qui pot ser mediador? Gent amb un títol universitari i amb un curs especialitzat. No es tracta de ser ni terapeutes, ni psicòlegs. La clau? buscar la solució i no enrocar-se pensant que ens han de donar la raó. En definitiva, la solució la donen les pròpies persones en litigi. L’acord s’acaba respectant, segons l’experiència de l’Irene Sendin, en un 99%.
Exemple típic. Conflictes i picabaralles fruit de la convivència diària a les comunitats de veïns i el gran tema: la mediació familiar. Especialitats de la mediació n’hi ha tantes com a problemes a la vida. Una bona manera per acabar descongestionant els jutjats i trobar solucions enraonades i pactades.
Si voleu escoltar l’entrevista sencera que li ha fet Jaume Cabot, cliqueu aquí.