La matinada de dissabte a diumenge, canvi d’hora

A la matinada de dissabte 26 a diumenge 27 de març, tornarem a l’horari d’estiu. Per tant, tot i que la gran majoria d’aparells ja ho fan per si sols, haurem d’avançar l’hora. A les dues de la matinada, s’haurà d’avançar el rellotge una hora, i passaran a ser les tres. Així, la nit tindrà una hora menys.

L’objectiu de la modificació és ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural i potenciar l’estalvi d’energia.

L’efecte més clar d’aquest canvi és que es farà de dia i, per tant, de nit, una hora més tard. A part de més hores de llum a la tarda, alguns dels beneficis que s’hi associen són un impacte positiu al lleure, el turisme i la restauració.

No sabem, però, si serà el darrer canvi d’hora. Aquest moviment horari s’aplica a tots els països de la Unió Europea i, des de l’estiu de 2018, la Comissió Europea va fer una consulta no vinculant per saber què en pensaven els europeus i les europees.

Els resultats van ser prou clars: dels 4,6 milions de respostes, el 84% dels enquestats volia eliminar el canvi d’hora, i una àmplia majoria, el 64%, volia tenir permanentment l’horari d’estiu. Es va aprovar el canvi, però el març del 2019, el Parlament Europeu va votar d’ajornar la resolució definitiva.

Com sempre, compte, perquè tot i que només s’avança una hora, els experts expliquen que el cos triga uns dies a tornar-se a sincronitzar i pot arribar a causar un efecte similar al del jet-lag amb alteracions del son o mal de cap. Aquests efectes sobre el sistema circadiari afecten més les persones grans i els infants, atès que tenen un rellotge intern menys flexible.