La matinada de dissabte a diumenge, canvi d’hora

Atenció perquè la matinada d’aquest dissabte 27 a diumenge 28 de març haurem de fer el canvi d’hora. Tot i que la majoria de ginys ja ho fan per pròpia iniciativa, has de saber que, a partir d’ara, gaudirem de més estones de sol i es farà de nit més tard. Entrem a l’horari d’estiu. A les dues de la matinada, haurem d’avançar una hora. Les dues seran les tres.

Una de les situacions que comporta la primavera, i si la Unió Europea no ho canvia, és avançar una hora els nostres rellotges. Un modificació que té per objectiu estalviar energia. Així, la nit de dissabte, dormirem una hora menys.

En fer-se de dia una hora abans i fer-se de nit una hora més tard, les tardes tindran més llum solar. El canvi pot causar insomni o somnolència els primers dies, en especial en infants  i persones grans, però els efectes desapareixen al cap d’uns dies.

La mesura del canvi d’hora prové dels anys setanta, durant la crisi del petroli, quan alguns països van avançar el rellotge per aprofitar més la llum solar i consumir menys electricitat. A Espanya s’aplica des del 1974 i des del 1980 és obligatori a tot Europa.

La Comissió Europea aspirava a acabar el canvi d’hores el 2019, i el Parlament Europeu va proposar que el darrer canvi d’hora es fes aquest any. Tanmateix, no està clar encara amb quin horari es quedarà Espanya, si amb el d’hivern o amb el d’estiu, i és previsible que la decisió s’ajorni.