Consells de la Regidoria de Sanitat davant l’onada de calor

foto2-1.jpgCatalunya suportarà avui i demà temperatures superiors als 33 graus al litoral i 38 a l’interior, una calor que començarà a remetre a partir de demà. Per evitar cops de calor, s’ aconsella beure molta aigua, amagar-se del sol directe, portar roba lleugera i evitar fer activitats a les hores centrals del dia. Els serveis socials de tot Catalunya han activat el pla per assistir les persones grans i amb malalties cròniques davant les elevades temperatures, i els bombers ja han activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya. La Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament ha fet arribar a Vilassar Ràdio una sèrie de recomanacions davant aquesta onada de calor.

foto1-1.jpgEls cops de calor es produeixen sobretot a l’estiu davant d’una exposició excessiva als efectes del sol. Malgrat tot, també es produeixen en sectors de la societat més vulnerables als canvis de temperatura extrema com són el col•lectiu de gent gran i els infants. Els seus símptomes són febre molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement. Els cops de calor són molt perillosos per a la salut, i en nombroses ocasions pot comportar la mort de qui els pateix.

En cas de detectar algun dels símptomes, cal traslladar urgentment la persona als serveis sanitaris més propers i, mentrestant, ubicar-la en un indret més fresc, mullant-la i ventilant-la. A ser possible, i sempre que la persona no pateixi convulsions o hagi perdut la consciència, se li donarà aigua.  Cal recordar que a Vilassar de Mar el CAP Dr. Masriera i Guardiola està situat al carrer Santa Maria, 59-79. El telèfon per programació de visites és el 902 111 444 i el d’urgències el 93 754 06 42.

Recomanacions de la Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Vilassar de Mar per a evitar cops de calor:
La prevenció és el millor remei per a evitar una afecció que pot arribar a causar la mort

Quan fa calor i en condicions normals, el termostat intern del nostre organisme acciona els mecanismes de refrigeració i dissipació de la calor, com ara l’augment de la freqüència respiratòria, cardíaca i de la circulació sanguínia a la pell, la vasodilatació de la xarxa sanguínia de la pell i l’increment de la sudoració.

La temperatura normal del nostre cos se situa al voltant dels 37 graus amb oscil•lacions fisiològiques circadianes; és més baixa pel matí i arriba a la màxima entre les 4 i les 6 hores de la tarda. Pot arribar fins als 37,7º però aquesta variació és perfectament normal. Durant els dies de calor intens el cos humà està obligat a un major esforç d’adaptació per a mantenir la temperatura corporal normal i aquest esforç serà major :

• Durant un primer cop de calor; ja que el nostre cos encara no està acostumat a les altes temperatures.
• Quan la calor és contínua durant tot el dia, i es manté elevada uns dies seguits.
• Quan la humitat és molt alta i no hi ha vent.

La millor mesura per evitar l’efecte de la calor en qualsevol de les seves formes és la prevenció.

Per això, i davant de temperatures elevades, cal adoptar mesures preventives:

Mesures que cal prendre si se surt a l’exterior (al carrer, al camp, a la muntanya,a la platja, etc…):

• Caminar i/o aturar-se a l’ombra.
• Beure amb freqüència.
• Si es fan activitats a l’exterior procurar descansar una estona, prendre un refresc o acudir a locals climatitzats, si és possible.
• Evitar exposar-nos al sol en les hores centrals del dia.
• Cobrir-nos el cap i portar roba ampla.
• Protegir-nos sota d’un para-sol.
• Banyar-nos amb freqüència.
• Remullar-nos el cap, la cara i el clatell.

Mesures que cal adoptar al domicili:

.Tancar les finestres i posar la casa en penombra baixant persianes, tendals, cortines…
.Quedar-se en les zones més fresques de la casa.
.Beure aigua i sucs en abundància.
.Dutxar-se amb aigua fresca diverses vegades al dia.
.Evitar l’alcohol i les begudes amb cafeïna.
.Evitar els menjars pesants, calents i condimentats.
.No fer exercici físic fort.

Mesures que cal prendre si utilitzem el cotxe:

.Evitar el cotxe en les hores de més calor.
.No deixar mai en el cotxe nens, ancians o discapacitats.
.Utilitzar l’aire condicionat –  si en té – i no obrir les finestres.
.Si viatja amb persones vulnerables, cal tenir cura dels canvis de temperatura que es produeixen a l´entrar i sortir del vehicle que poden afectar als passatgers.
.Si fa un viatge llarg, recordi descansar i refrescar-se sovint.
.Portar líquids per hidratar-se.

Mesures a tenir presents a nivell personal:

– Vestir-se amb roba fresca, de cotó, ampla i de colors clars.
– Protegir  el cap amb gorres, barrets…
– Utilitzar un calçat fresc, còmode i transpirable.
– Hidratar-se amb freqüència.
– Utilitzar protector solar , per la cara i els llavis.
Si té algun problema de salut:

• Consulti amb el seu metge de confiança altres mesures preventives en el cas que pateixi alguna malaltia de risc. Segueixi prenent la seva medicació. No s´automediqui…. i si es troba malament, aturi l’activitat que estigui fent, intenti situar-se a l’ombra i demani ajuda.

Encara que qualsevol persona pot acusar els efectes de la calor excessiva, n’hi ha algunes que són més vulnerables:

• Majors de 75 anys i menors de 6 anys.
• Nens de bolquers.
• Obesos, diabètics, hipertensos, i persones amb afeccions cardíaques i respiratòries.
• Esportistes que fan esforços prolongats amb temperatures elevades.
• Persones en tractament amb diürètics, tranquil•litzants i antidepressius.
• Persones amb discapacitat.

Si no es posa remei a temps a un col•lapse per calor, quan qui el sofreix és vulnerable o la calor és excessiva, es produeix el quadre més greu de la patologia per calor: el cop de calor. Aleshores els mecanismes termoreguladors fallen i si no s’actua amb rapidesa i de forma adequada s’origina una fallada multiorgànica que pot derivar en la mort del pacient.

A diferència del que succeix en el col•lapse, en el cop de calor la temperatura és molt elevada -més de 39/40 graus- la pell està seca i calenta, es va perdent la consciència i s’entra en coma. És una urgència vital : cal traslladar el pacient a un centre hospitalari tan ràpidament com es pugui. Encara que es tracti a temps, la mortalitat és elevada i són freqüents les seqüeles neurològiques i d’un altre tipus en els qui sobreviuen. Fins al trasllat del pacient a l’hospital a fi de rebre l’atenció mèdica adequada, se li poden aplicar compreses d’aigua freda i donar-li a beure aigua en glops petits.

I si vostè s’exposa al sol…

• Utilitzi una protecció solar adequada; apliqueu-vos la crema 30 minuts abans de sortir de casa de forma generosa; i renovi-la regularment.
• Protegeixi els llavis amb un protector labial.
• Eviti els productes fotosensibles (perfums alcohòlics,maquillatges…)
• Protegeixi els seus ulls : les ulleres de sol han de tenir una protecció 100% als raigs ultraviolades i a la radiació blava visible.

Leave a Reply