La magistrada vilassarenca Lucía Avilés, pionera en demanar a l’Estat Espanyol que reconegui la violència econòmica

Violència física, violència sexual, violència vicària i, ara, entra un nou delicte; una nova manera de fer mal, violència econòmica. La vilassarenca Lucía Avilés, jutgessa especialista en violència masclista del jutjat de Mataró, ha estat la primera a posar llum i taquígrafs, en alarmar d’aquesta nova xacra que anul·la les dones (i, de passada, els seus fills i filles) ja que els amputa qualsevol possibilitat de tirar endavant econòmicament. Són declaracions a l’espai del “Parlant de tot” “Una Habitació pròpia” de Vilassar Ràdio, que aplega les veus de les entitats feministes de Vilassar de Mar. Moment, per subratllar-ho, en el marc del 25 N Dia Internacional de lluita en contra de la violència masclista.

Lucía Aviles, magistrada de Mataró, explica que, des de 2003, que és quan es comencen a comptabilitzar, de manera oficial, els feminicidis, aquesta xacra no s’atura. Ella creu que la base, les famílies, les escoles (l’educació; en definitiva) és clau per tal que algun dia es pugui eradicar aquesta xacra.

Ella és pionera en el seu camp. Especialitzada en violència masclista, assenyala, que altres formes d’exercir-la són la violència institucional o la violència vicària (aquell que s’imprimeix sobre fills i filles per fer mal a la exparella).

Avilés remarca que la violència econòmica no només és deixar de pagar les pensions. Va, segons ella, molt més enllà Un abans i un després el trobem en una sentència pionera, en el sistema judicial espanyol, que va dictar la magistrada vilassarenca després de molts anys d’estudi. Avilés és una pionera.

Segons ella, el problema no és qui no paga les pensions perquè econòmicament no pot, sinó qui no ho fa (senzillament) perquè no vol Avilés explica, en el marc del programa “Parlant de tot” de Vilassar RàdioUna habitació Pròpia“, el cas que va originar la sentència pionera a l’Estat Espanyol. Tot comença amb un impagament de pensions.

Cal assenyalar, en aquest punt, que el sistema jurídic espanyol no contempla, actualment, la violència econòmica, com a tal, i tampoc hi ha voluntat de reformar el Codi Penal. Per tant, la vilassarenca inicia la lluita judicial. Ara, la pilota, des del juliol passat, és al terrat del Ministeri de Justícia. A hores d’ara, sense resposta. Avilés, incansable, ho tornarà a provar

I és que la magistrada creu, recorda que si l’Estat no regula la violència econòmica…

Esperant, en definitiva, resposta

La sentència de la magistrada significa un abans i un després

Seguirem, des d’aquest informatiu, ben atents al futur d’aquesta sentència pionera que sorgeix de la vilassarenca Lucia Avilés, magistrada de Mataró i especialitzada

Podeu escoltar l’entrevista sencera que li va fer Jaume Cabot en aquest enllaç.

Foto: Diari ARA