La Llibreria Índex ha complert un quart de segle

Pepi Bruguera, propietària i gerent de Llibreria Índex ens ha visitat a la ràdio per un bon motiu. L’hem felicitada perquè un 6 de novembre de l’any 1998, al segle passat, és a dir, ara fa 25 anys, alçava persiana la seva llibreria ubicada a la cruïlla entre Miquel Borotau i Sant Sebastià.

Amb ella hem repassat aquest quart de segle darrere del taulell, al “Parlant de tot”

Una llibreria que és alguna cosa més que un magatzem de llibres. Un negoci, una institució a Vilassar de Mar, que va néixer per la seva afició a la lectura i per cobrir un buit que hi havia al poble.

La Pepi Bruguera no ha estat sempre llibretera. Abans de fer aquest cop de cap, havia treballat en una gestoria i va ser una de les fundadores de Finques Viser, una de les immobiliàries de Vilassar de Mar. Però sembla que el dia a dia no l’omplia i, després d’un temps pensant, va donar un cop de volant  a la seva vida. La llibreria es va dir Índex des del començament.

Anaven donant voltes a  quin nom posar a la llibreria. Estaven buscant paraules, i van valorar la possibilitat de posar-li com a nom alguna de les parts que conformen  l’estructura d’un llibre i al final van optar per “Índex”.Bruguera ens ha explicat que hi ha una altra llibreria anomenada així, que està ubicada a l’Espluga de Francolí.   

A la Índex del nostre poble,  amb 25 anys darrere del taulell, han passat un munt de situacions curioses. De fet, van ser protagonistes, involuntaris, d’un dels capítols de la sèrie divulgativa de TV3 “El Foraster”, que protagonitza Quim Masferrer. Aquella nit la Pepi no havia vist el capítol i a l’endemà li van dir altres persones que en aquest capítol sortien tres dones en un mercat de la comarca del Bages parlant amb Quim Masferrer i que una d’elles duia una bossa de la llibreria. La Pepi va quedar molt sorpresa, va veure després aquest capítol al web de TV3. Van fer una captura d’ imatge i la van posar a xarxes preguntant si algú coneixia a aquestes dones. Van obtenir resposta de persones que les van identificar i finalment va poder parlar amb la dona que portava la bossa de l’Índex. No viu al nostre poble però sí que té familiars al nostre municipi i un d’aquests familiars li va regalar un llibre que havia comprat a Índex i li va lliurar amb la bossa. Per aquest motiu, aquesta dona apareixia amb la bossa d’Índex, que després ha servit, li explicava aquesta dona  a la Pepi , per embolicar unes croquetes que va enviar a una neta que té a Andorra. Una bossa de l’Índex que, com veus, va fer la seva particular Volta a Catalunya. I van acabar dinant plegats amb bona harmonia.

Bons moments en el record. La Pepi, però, encara recorda el moment d’alçar persiana. Va ser, un cop van passar amics, familiars i saludats, poc engrescador. Fins que no van passar uns mesos, fins al Sant Jordi de 1999, la llibreria no va agafar embranzida.

Però, és clar, no es pot viure només de Sant Jordi. Hi ha 364 dies més durant l’any. I és que la Pepi Bruguera ens calcula que, en estoc, al magatzem, hi ha prop de 10.000 llibres. Llibres que recomana, que aconsella, que proposa, que presenta, sovint en companyia de l’autor o autora del llibre, i que llegeix de la mà del Club de Lectura de la Llibreria.

La feina de la Pepi també ha estat i és detectivesca. Buscar exemplars que la clientela li demana i que, o bé estan descatalogats, bé són edicions complicades d’aconseguir. També recorda que li ha donat molta feina els llibres de text. Un model educatiu, però, que ha passat, ja, a la història per vàries raons. Ha explicat que hi ha empreses que es dediquen al lloguer de llibres de text.També ha  recalcat que, amb ordinadors i pissarres virtuals, cada cop més el llibre de text s’esfuma més de les motxilles de l’alumnat.

Celebra, Bruguera, haver estat envoltada, d’un gran equip liderat per l’Agustí, el seu marit, que va deixar les fulles de les flors per agafar les fulles dels llibres.

També repassa altres noms importantíssims per a la llibreria en aquests 25 anys: la Carme Garcia, que està a les tardes, des de fa 19 anys; també tenen una persona que ajuda en les xarxes socials i ocasionalment en dates assenyalades com Sant Jordi tenen altres persones per donar-los un cop de mà. La Pepi ha recordat a l’Agnès, la Teresa, la Blanca, la Isabel…       

Xerrades, recomanacions, presentacions, movent-se amb persones escriptores de quilòmetre zero… En aquest sentit, vol agrair Bruguera la col·laboració de la poetessa argentonina Emília Illamola.

Abans d’acomiadar-nos d’ella, hem preguntat -li a la Pepi pel futur de la Llibreria Índex. Sembla que, a casa, no hi ha relleu familiar. Un fill és enginyer, l’altre es dedica a l’animació 3D. I, és clar, la filla petita, la llibreria ,que acaba de complir 25 anys. A la Pepi li agradaria que, d’aquí a uns anys, en el moment de la jubilació, la llibreria pogués continuar.

Recorda: la Llibreria Índex està ubicada a la crüilla  del carrer Miquel Borotau amb el carrer Sant Sebastià i el seu telèfon és el 93 759 08 33.