La jutgessa vilassarenca Lucía Avilés, pionera en considerar la violència econòmica com una aresta més de la violència de gènere

Lucía Avilés, advocada vilassarenca, de la Sala Segona del Jutjat de Mataró i especialista en violència de gènere, ha aconseguit quelcom que semblava impossible. Una modificació històrica en el Codi penal estatal. A partir de ja, gràcies a una sentència pionera, signada per ella el passat mes de juliol millora l’arquitectura jurídica estatal. En la seva sentència es recollia oficialment la violència econòmica, és a dir l’impagament de pensions sense justificació, com una forma més de violència de gènere.

Final exitós, doncs, per a Lucía Avilés que ha liderat un periple complicadíssim per tal que, en base a la sentència que va dictar el passat mes de juliol, es pugui modificar el Codi Penal. Un article nou.Un article que recull les veus de moltes dones que han patit en no rebre, de manera injustificada, les pensions per als seus fills i filles.

Avilés està molt satisfeta i molt emocionada.

La sentència, embrió de la modificació del Codi Penal, sorgeix del juliol. En principi era un cas sense especial, sobre el paper, complicacions. A l’hora de la veritat, però, hi havia molta foscor al darrere.Es tractava d’un divorci de mutu acord que contemplava el pagament d’una pensió alimentària de la filla que tenien en comú. L’impagament continuat d’aquesta pensió va portar la dona a denunciar aquest cas. L’home havia estat condemnat en dues ocasions per haver atemptat contra la integritat física de la dona. Aquests antecedents no constaven en l’acord del divorci. La dona denunciant tenia molta por. L’impagament té l’objectiu d’escanyar econòmicament la dona repertutint el dany en la filla comuna.

Avilés diu que l’Estat no estava posant solucions eficaces per a situacions com aquesta, ja que no s’establien les garanties per a assegurar el pagament de la pensió i per això les dones que es trobaven en aquests tipus de situacions estaven obligades a anar a un procediment d’execució.I és que, de retruc, les dones víctimes patien una violència institucional que, d’alguna manera i com assenyala Avilés, perpetuava el mateix Estat.questa manera d’operar de l’Estat provocava que molts agressors tinguessin temps per canviar de titularitat el seu patrimoni per tal de no tenir res al seu nom i no haver de pagar.

Avilés lamenta que l’Estat no posi, per exemple, perits comptables per analitzar els números reals de les economies dels agressors. I, des del juliol, Avilés va iniciar un llarg periple per elevar a l’Estat una exposició raonada per tirar endavant la seva iniciativa legislativa. Ministeri de Justícia, Presidència del Govern Espanyol, Ministeris de l’Interior i d’Igualtat, i, també, la delegació del Govern Espanyol a Catalunya. Ara, la magistrada vilassarenca ja ha rebut el vistiplau

Ara, el Ministeri de Justícia introduirà aquesta modificació al Codi Penal.

Felicitats i gràcies, Lucia!