La investigació és clau també pel càncer infantil

Aquest passat dimecres 15 de febrer, es va celebrar el Dia Internacional del Càncer Infantil i el magazín matinal “Parlant de tot”, presentat per Jaume Cabot, va tractar sobre aquesta malaltia i els actes que es fan al Maresme, amb motiu d’aquesta diada, organitzats per l’associació Mariona. l’Ajuntament de Vilassar de Mar també il·luminava la seva façana de color groc. L’espai ha parlat amb la doctora Anna Llort del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica de l’Hospital de la Vall d’Hebron i amb Mariona López, supervivent d’un doble càncer, que lidera aquesta associació per donar suport a nens i nenes i les famílies en procés de la malaltia.

Des de l’hospital més gran de Catalunya, la Dra. Llort ha explicat que les tipologies de càncer en petits i petites són diferents als dels adults. En el cas de nens i nenes, bàsicament, són leucèmies i tumors cerebrals. La tipologia de càncer en adults acostuma a ser càncer de mama, o de còlon,  els infants, generalment, responen pitjor a la quimioteràpia.

Llort ha subratllat que el percentatge de supervivència dels nens i nenes que tenen càncer és molt alt, però que els queda algun tipus de seqüela. Per exemple, un tumor cerebral, si ha rebut radioteràpia, té seqüeles neurocognitives.El problema, en aquestes edats, rau en què les cèl·lules de nens i nenes creixen ràpidament.Ara bé, ha millorat molt, segons la doctora, la supervivència infantil. 8 de cada 10 casos es curen. Des de la Vall d’Hebron, diu Llort, no es conformen amb aquesta taxa. Volen que la qualitat de vida dels nens i nenes que sobreviuen, un 80 %, millori encara més.

En aquest sentit, s’estan donant passes importants en la investigació. La Vall d’Hebron és un hospital de referència. Millores en la diagnosi de la imatge i la propera implantació de gominoles 3D per tal de poder administrar la medicació d’una manera més llaminera. Llort ha destacat que es tracta d’iniciatives que són molt bones per fer que tot sigui més fàcil. Amb ulleres virtuals l’equip mèdic ensenyen als nens i nenes que tenen càncer en què consistirà la intervenció o tractament mèdic, i això fa disminuir l’angoixa i permet fer procediments sense sedació en els nens i nenes.

També, és clar, es procura cuidar, mimar les famílies que passen per aquesta situació. En aquest sentit, lAssociació familiar Mariona de nens i nenes del Maresme amb càncer hi juga un paper clau a la nostra comarca. L’entitat va organitzar aquest passat dimecres inflada de globus i xerrades pedagògiques sobre aquesta malaltia a diverses escoles de la comarca.

I per a aquest dissabte 18 de febrer, a la plaça de Santa Anna, de Mataró, han programat un munt d’activitats adreçades als infants per a conscienciar sobre aquesta malaltia, des de les 10 del matí fins a 2/4 de 3 de la tarda. Hi haurà  xocolatada, globoflèxia, jocs gegants, caricatures, màgia, espectacles infantils… I és que l’objectiu principal de l’associació Mariona és donar escalf a les famílies que han estat patint aquesta malaltia i ajudar-les en el que els faci falta.

La Mariona és, precisament,una de les supervivents de les quals parlàvem amb la doctora Llort. Va tenir una leucèmia aguda als 8 anys. La van derivar de l’Hospital de Mataró a Hospital de Vall d’Hebron, on se li va diagnosticar la malaltia i he rebut dues donacions de medul·la  per part del seu germà.

L’entitat Mariona-Associació Familiar de Nens i Nenes del Maresme amb Càncer  té la seva seu a la Rambla, 10 – 1er A de Mataró i el seu email és associaciomariona@gmail.com i té perfil a les xarxes Instagram i a facebook