La Generalitat prorroga les mesures anti-Covid fins al 24 de gener

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest passat dijous 14 de gener en  roda de premsa que el PROCICAT ha decidit prorrogar 7 dies més les mesures anti-Covid vigents “amb l’objectiu d’aturar la transmissió del virus. La pròrroga començarà dilluns 18 de gener i durarà fins al diumenge 24 de gener.

Vergés ha admès que són mesures dures”però que“encara no veiem que el creixement que volíem frenar en sec s’hagi aturat”. Ha explicat que des de principis de desembre el creixement del nombre de contagis no s’ha accelerat però tampoc s’ha aturat.

En aquest sentit, la titular de Salut ha assenyalat que el ritme de l’entrada a UCIs es manté i això posa en situació complicada als centres i, assistencialment, fa pensar que pot ser molt més complicat les properes setmanes”.

Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha indicat que “el nombre de persones ingressades a l’UCI ha augmentat un 20% l’última setmana”. Malgrat això, ha indicat que “tenim algunes dades que ens conviden a ser molt moderadament optimistes i a pensar que, segurament, a principis de la setmana vinent podríem començar a veure que les xifres de contagis es frenen. Aquesta és una de les raons de la pròrroga de 7 dies”.

Recordem quines són les mesures:

En primer lloc, pel que fa a la mobilitat personal, es limita al perímetre municipal durant tota la setmana, amb les mateixes excepcions que per a l’entrada i la sortida de Catalunya, si bé es permet la realització d’activitats físiques i esportives individuals entre municipis limítrofs. En conseqüència, se suspèn en aquest moment l’autorització de desplaçaments entre l’Alt Urgell i Andorra per part de les persones residents en ambdós territoris.

En segon lloc, les trobades familiars i/o socials es permeten sempre que no se superin les 6 persones, llevat que siguin convivents, i no suposin la confluència de més de dues bombolles de convivència. A aquestes mesures obligatòries s’afegeix la recomanació que les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social que tinguin lloc en espais tancats, incloent els domicilis, es limitin tant com sigui possible i, en tot cas, fonamentalment a les visites a persones amb dependència o en situació de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència. 

En tercer lloc, se suspèn l’obertura al públic dels locals i establiments de comerç minorista de més de 400 metres quadrats, i dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials. Els que tenen una superfície útil de venda igual o inferior a 400 metres quadrats només poden romandre oberts de dilluns a divendres, per evitar la major afluència que es dóna en cap de setmana. Es manté la limitació de l’aforament al 30% de l’autoritzat i també la resta de mesures organitzatives de seguretat. S’exclouen d’aquestes previsions els establiments comercials dedicats a la venda de productes essencials. 

L’horari d’obertura al públic de les activitats permeses en cap cas podrà superar la franja entre les 6 i les 21h, en general; no obstant, sí podrà arribar fins a les 22h en cas d’activitats culturals i per a la recollida a l’establiment en els serveis de restauració, i fins a les 23h per a serveis de restauració a domicili. 

Pel que fa als equipaments esportius, es preveu el tancament dels que es troben ubicats en espais tancats, a excepció de les piscines, l’ús de les quals se sotmet també a condicions especials de control. 

També se suspenen les activitats del lleure infantil i juvenil i se suspèn majoritàriament el desenvolupament de les activitats extraescolars, que es limiten a aquelles que es realitzin en el centre escolar i en què participin exclusivament alumnes del grup bombolla definit per a l’activitat lectiva.

Per últim, se suspenen les activitats de cultura popular i tradicional, incloses les de caràcter esportiu. També s’ajornen les competicions esportives, a excepció de les oficials d’àmbit estatal, internacional i professionals que s’han de celebrar sense assistència de públic.