La Festa Major 2023 ja és història

La Festa Major 2023 de Vilassar de Mar ja és història. Han estat cinc dies de festa i diversió amb un munt d’actes que hem repassat a “Crònica”. Hem obert l’àlbum dels records.

Des de Vilassar Ràdio -aquest any complim 43 anys- t’hem ofert una programació especial amb infinitat de connexions en directe. Posàvem veu a la Festa.

Tot començava el dia de la revetlla, el divendres 23 de juny, amb l’arribada dels gegants rebuts, a peu de sorra i a la platja de l’Espigó de Garbí pel nou govern municipal encapçalat per l’alcaldessa Laura Martínez.

Declaració d’intencions de la propera legislatura? Martínez Portell va posar la gorra de capità a la Lucia, la geganta, assegurant que canviaren moltes coses. El mateix dia, una altra de les imatges d’aquesta Festa Major. En Josep Bel, en Pachanga, perdia la vida als 92 anys després d’haver gaudit de l’inici de la Festa Major a la plaça de l’Ajuntament. Un record per a ell i el seu cotxet musical, el seu barret i les seves corbates impossibles. Amb el tradicional castell de focs d’ahir al vespre, es posava el punt i final. El darrer petard, per cert, de color verd. Això vol dir que iniciem el regnat de la Gent Pagesa.

Arrencàvem motors el dia de la Revetlla de Sant Joan. Divendres a la tarda començava la nostra programació especial i vivíem, en directe, el moment en què els gegants, Pigat i Lucía, arribaven amb el Sant Ramon a la platja de l’Espigó de Garbí.

L’alcaldessa Laura Martínez els va donar la benvinguda.

I, finalment, la comitiva va conduir els gegants i les autoritats fins a la plaça de l’Ajuntament. La Turrunats Band, entre altres peces, va saludar amb l’Himne del nostre poble, “Com Vilassar no hi ha res”, recuperat, per cert, des de fa pocs anys.

A la plaça de l’Ajuntament, la nova alcaldessa convidava vilassarencs i vilassarenques a gaudir de la Festa Major.

El pregó de la Festa Major va anar a càrrec d’en Pere Guardiola, en representació de la Unió Esportiva Vilassar de Mar, club que aquest any compleix 100 anys.

I, com no podia ser d’una altra manera, la formació vilassarenca Sant Pau Rhum Band, i després dels parlaments protocol·laris, va protagonitzar un concert en què entre altres peces va interpretar “La Rumba de Vilassar de Mar”.

Més tard ens traslladàvem a la plaça de l’Església, on hi havia la banda de percussió local, els Ssstrèpits tocant, minuts abans de l’arribada de la Flama del Canigó. En Joan Camps va llegir aquest any el Manifest.

“Versión Imposible”, primer gran concert de Festa Major, nit de la Revetlla i a l’Escola Pérez Sala. Ple de gom a gom.

Des de les 9 del vespre fins a les 5 de la matinada, vam oferir una espectacular sessió de dj per a la revetlla de Sant Joan, amb una selecció dels grans èxits del pop, música disco, rock, que omplien les pistes de ball des de la dècada dels 90 fins als nostres dies, a la discoteca 759 de la nostra localitat i en altres discoteques de la comarca.  La selecció i sessió va ser a cura de Jaume Alsina, amb el suport tècnic de Xavi Puig.

Dissabte 24 de juny al matí, dia de Sant Joan, vam emetre una edició especial del nostre programa “Històries de Mar i de Dalt” des del campanar restaurat. Vam entrar, de la mà dels conductors del programa, Núria Gómez i Alexis Serrano, fins als mateixos budells de les obres de rehabilitació del nostre campanar que van acabar, com estava previst, per Festa Major. L’arquitecte, en Bernat Carrau, ens resumia, a grans trets, les patologies que presentava el campanar que, juntament, amb la façana és el que queda de l’Església original.

I a les 10 del matí vam  emetre una edició especial  de Festa Major de “Ran de mar”, programa cultural presentat per Agustí Martí, que, entre altres qüestions, va parlar sobre la recuperació del penell del campanar.

Des de les 10:55 del matí vam retransmetre des de l’Església de Sant Joan el  Solemne Ofici de Festa Major en memòria del naixement de Sant Joan Baptista, missa que va  comptar amb la participació  de la Coral Englantina i el Cor Parroquial de Sant Joan. També vam ser testimonis del repic de campanes posterior, des del campanar de l’església, que ha estat restaurat. So directe de la campanya major la Joana Vicenta Enric que es toca, de manera manual.

A les 7 de la tarda, seguim en el Dia de Sant Joan, les nostres mòbils es desplaçaven cap a la plaça Pau Vila per ser notaris de la proclamació del Pubillatge 2023. Enric Loire és el nou hereu i el vam, entrevistar. Molt emocionat. Com a pubilla, seguirà, un any més, Núria Linares, veritable impulsora de la recuperació d’aquesta tradició a Vilassar de Mar. Amb l’Hereu i la Pubilla ja proclamats, i escortats per Julia Batlle,  com a pubilleta i pels germans  Adrià Pagès i Xènia Pagès, com a Hereuet i Dameta,respectivament, volàvem cap al Pérez Sala.

Per acabar amb la intensa jornada del Dia de Sant Joan emetíem, sota la conducció de Margarida Vernetta, presentadora i productora de “Bagul Sardanista” d’aquesta casa,  l’audició-ballada de sardanes amb l’actuació de la Cobla La Principal del Llobregat que es va fer a la plaça de l’Ajuntament.

Saltem ja al diumenge 25 de juny. Una jornada en la qual arrencàvem motors, mai millor dit, en la Sisena Trobada de Cotxes Clàssics organitzada pel Club Maresme Clàssics, que es va fer al tram de l’avinguda Eduard Ferrés entre Montevideo i Riera d’en Cintet.

Al marge del Dodge, altres joies com un taxi antic de Barcelona, un cotxe patrulla antic dels Mossos d’Esquadra, logotipat de l’època, un camió de bombers alemany o el primer R5 turbo de la història.

I dels sorolls dels motos, al sons de mar. A 2/4 d’11 del matí anàvem cap a la platja de l’Espigó de Garbí on es batejava el llagut Manel. Des del mateix indret, sol, sorra i calor, retransmetíem un dels actes més arrelats en aquests últims anys a la Festa Major, la Subhasta de Peix cantada, tal i com es feia antigament.

Com has escoltat, el subhastador marca un preu i va baixant mentre els participants esperen fins que creuen que és el moment d’adquirir la safata de peix fresc, fresquíssim acabat d’arribar La Fira d’Americans, del carrer Sant Joan i Anselm Clavé, també va ser visitada per Vilassar Ràdio.

A la tarda oferíem l’exhibició castellera des de la plaça de l’Ajuntament, amb l’actuació dels Capgrossos de Mataró, els Castellers de Cornellà i els Castellers d’Esplugues, a la plaça de l’Ajuntament. La locució va anar a càrrec de Jaume Cabot i Efren Garcia, periodista especialitzat en retransmissions d’exhibicions castelleres: Molt didàctic. Els de la camisa blava (tots els caps de colla anaven microfonats per tal de poder escoltar les instruccions) assolien el 2 de 8 amb folre. Castell de gamma alta i primer folre que veiem a Vilassar de Mar des de la jornada Castellera de 2018

I ahir dilluns 26 de juny , a les 5 de la tarda, oferíem la visita comentada als principals elements arquitectònics de l’Església Parroquial de Sant Joan a càrrec d’Alexis Serrano, president del Centre d’Estudis Vilassarencs. Amb visita, inclosa, al nou cloquer restaurant del campanar. Amb unes vistes sensacionals i amb una 50ena llarga de persones escoltant les explicacions de, també, col·laborador de Vilassar Ràdio.

Seguidament vam retransmetre des de la plaça de l’Església la despenjada de l’ase Innocenci, acte que va comptar amb la participació del Pigat i la Lucía, Mansuets de Foc i la Tropa Teatre. Amb la intervenció del nou regidor de  Cultura i Festes Populars, Jordi Pallés. També vam estar presents a la cercavila dels Ssstrèpits que va sortir de la plaça de l’Ajuntament en direcció a la platja de Palomares. I des d’aquesta platja vam oferir connexions amb el Cremat de Festa Major organitzat per l’Agrupació Socialista. I, és clar, molt atents al comiat, a bord del Sant Ramon, dels gegants de Vilassar de Mar, en Pigat i la Lucia que s’acomiadaven dins l’any vinent.

El grup local d’Havaneres Barcarola va oferir un recital a la platja a l’espera dels focs.

Uns focs que, amb el darrer coet de color verd, es posava punt i final al regant del taronja dels Mestres d’Aixa i es donava pas al lideratge de la Gent pagesa. La façana de l’Ajuntament, ja lluïa il·luminada amb el color del sector guanyador de la Rierada

Finalment, l’alcaldessa, Laura Martínez Portell, que ni s’ha perdut cap acte de Festa Major, ens feia, i sobre la mateixa sorra de la platja de Palomares, un primer balanç

Cinc dies d’intensa feina, per a una Festa Major lluïda, amb molta afluència de públic i amb ganes de gaudir de totes les propostes.

Pots escoltar tota la programació de Festa Major en aquest enllaç