La Direcció General de Costes presenta un Pla per preservar les platges del Maresme

El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Direcció General de Costes, va presentar divendres 27 de febrer a la Generalitat, al Consell Comarcal i als ajuntaments el Pla que ha desenvolupat per intentar frenar la constant pèrdua de sorra de les platges maresmenques. En representació del CCM hi ha assistit el president Miquel Àngel Martínez i Camarasa.

Platja Vilassar de Mar EstacióAquesta ha estat una primera reunió, en el decurs de la qual s’ha fet una diagnosi de la situació actual i un Pla d’actuacions que s’executaria en 15 anys i comportaria una inversió de 50 milions d’euros. Els treballs passarien per aportacions de sorra recolzades amb la construcció d’espigons per assegurar el seu manteniment. Aquestes actuacions són més costoses a curt termini, però més sostenibles en el temps.

El Ministeri considera que cada any s’hi haurien d’invertir 4,2 milions d’euros amb el compromís que el Govern de l’Estat en destinaria entre 1,5 i 2 milions durant els 15 anys de desplegament del Pla de recuperació i manteniment de les platges maresmenques.

El projecte divideix el litoral maresmenc en 3 zones. La primera estaria compresa entre el delta de la Tordera i el port d’Arenys. La segona enllaçaria el port d’Arenys i el de Mataró i la tercera aniria des del port de la capital maresmenca fins al Besòs.

Les actuacions s’anirien desenvolupant a les zones amb una prioritat més alta atenent criteris socials, mediambientals, econòmics i de seguretat.

El president del Consell Comarcal ha fet una valoració molt positiva de la reunió i ha explicat que aquest és un bon punt de partida per solucionar l’històric problema de degradació del litoral maresmenc.