La Copa de l’Amèrica visita Vilassar de Mar

Ahir dijous les instal·lacions del Club Nàutic de Vilassar de Mar es van quedar petites per a l’acte de presentació de la Copa de l’Amèrica. Era un acte gratuït i obert a tot Vilassar de Mar. El nostre poble ha estat un dels set municipis de la costa catalana que tenen el privilegi d’allotjar la Copa de les 100 guinees, el trofeu esportiu més antic de la història. A l’acte, sota els colors de la tripulació kiwi de l’actual campió, el New Zealand Team, van intervenir el president del club, Jesús Majem i l’alcaldessa de Vilassar de Mar, Laura Martínez Portell. Vilassar Ràdio també va poder parlar amb l’expresident de la Generalitat Artur Mas i amb la conductora de l’acte, la doble medallista olímpica Natàlia Via Dufresne.

No només la Copa de l’Amèrica va ser el centre de l’acte d’ahir, sinó que el conjunt kiwi havia preparat uns simuladors, que van fer les delícies del públic, que permetien als assistents tastar les sensacions que es tenen dalt del pont dels poderosos catamarans que competeixen en la cita esportiva més veterana de la història.

I la gran protagonista a Vilassar de Mar, ahir, va ser la Copa de l’Amèrica. Permanentment custodiada per un parell de guardaespatlles neozelandesos, de fet el Trofeu viatja en primera classe en els avions i les dues persones dormen amb ella, la Copa va ser fotografiada, gravada i retratada des d’un i mil angles.

El trofeu que va veure ahir Vilassar de Mar és l’original. De fet, i només el toquen amb uns guants quirúrgics, data de l’any 1851. Els orígens de la competició els trobem a mitjans del segle XIX quan la totpoderosa marina britànica no tenia rival. Per lluitar contra l’avorriment i per assegurar davant del món que no tenien rival, van reptar a qualsevol vaixell del món a què els guanyés. La primera competició, una volta a l’illa de White. Es van presentar 100 embarcacions britàniques i una de fora. El vaixell Amèrica, que representava els Estats Units i que, curiosament, va ser el primer guanyador. Des d’aleshores, la competició es coneix com la Copa de l’Amèrica. Victòria que va deixar els britànics amb un pam de nas.

Avui, en ple segle XXI, la Copa de l’Amèrica és el tercer esdeveniment esportiu mediàticament més seguit del món després d’uns Jocs Olímpics i d’un Mundial de Futbol. Per això el Nàutic estava, ahir, ple fins a la bandera.

Per protocol, li tocava tancar l’acte a l’alcaldessa de Vilassar de Mar. En el seu discurs, Laura Martínez Portell va assegurar que, per al nostre municipi, és un plaer i un honor acollir aquesta joia.

Martínez Portell va voler reivindicar el passat marítim i mariner de Vilassar de Mar i el present del nostre poble amb una alta presència esportiva en la nostra comunitat. Va recordar que el nostre poble tenia drassanes per construir vaixells.

L’alcaldessa va assegurar que sempre és bo iniciar els i les joves en els esports nàutics mentre assegurava que l’aposta del consistori és protegir Vilassar de Mar intentant que es declari el nostre municipi Bé d’Interès Cultural Nacional, amb el nostre patrimoni vinculat al mar, on s’inclou l’edifici del Club Nàutic.

L’acte d’ahir, l’havia obert el president del Nàutic, Jesús Majem: una de les seves apostes és que s’acostin més vilassarencs i vilassarenques a les instal·lacions que ell presideix. Per a Majem, aquest dijous, va ser un dels dies més joiosos del club. Un dia, un esdeveniment que els permetrà ajudar a segellar un dels objectius del Nàutic, que és la continuïtat del club. Ha explicat que actualment tenen dificultats per renovar la concessió del club nàutic. Va recordar que estan treballant molt per la formació en la navegació.

També van prendre la paraula des de l’Equip de Nova Zelanda. Han quedat captivats per la cultura catalana, tal com van demostrar.

Més acostumat a metàfores marineres, una de les personalitats que omplien el Nàutic de Vilassar de Mar era  l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, que ens va revelar que, darrerament, ha quedat captivat pel món de la vela, més enllà dels seus batejos nàutics quan era més jove. Ha explicat que fa molts anys va navegar en algun Optimist i fa poc va fer una travessia a vela per l’Oceà Atlàntic i també ha navegat pels oceans Índic i Pacífic.

Finalment, la doble medallista olímpica a Barcelona 92 i Atenes 2004 Natàlia Via Dufresne va explicar que és l’encarregada de perimetrar la seguretat aquàtica de la Copa de l’Amèrica.

I ens detalla les extraordinàries mesures de seguretat amb les quals viatja la Copa de l’Amèrica. Les dues persones que la custodien no la deixen mai sola i, fins i tot, dormen amb ella. Via Dufresne va subratllar que és una meravella de trofeu.

La competició, la Copa de l’Amèrica, amb 173 anys d’història només ha tingut quatre països guanyadors: Estats Units, Austràlia, Nova Zelanda i Suïssa. Ahir, doncs, Vilassar de Mar va entrar, com a membre de ple dret, en la història de la competició dels totpoderosos AC 75.