Any del Drac de Fusta. Any 4722 del calendari xinès. Aquest dissabte passat la comunitat xinesa de tot el món va entrar en aquest nou període de dotze mesos en el qual aquest animal ens garantirà, segons la mitologia mil·lenària, poder, sort, èxit i creixement. L’Any del Drac substitueix el que deixen enrere, L’Any del Conill.
Hem volgut saber com ho viu la comunitat xinesa de Vilassar de Mar. Hem parlat amb la Txao que, amb la seva família, regenta el Frankfurt Avenida en la cruïlla entre Jeroni Marsal i Avinguda Montevideo, en ple cor del Barato
El Drac és un dels quatre animals, considerats com a bons, de la mitologia xinesa i un dels dotze de l’horòscop xinès. Enguany, en aquest 2024 nostre i 4722 xinès. El Drac es combina amb la fusta, material que simbolitza la imaginació, adaptabilitat, progrés i energia vital.
Des de la Xina asseguren que el 2024 serà un període d’innovació, flexibilitat i canvi. Per això, enguany serà un bon any per començar nous projectes, explorar interessos creatius, aprofitar oportunitats de creixement i desenvolupament professional.
Dons tsi tsié, que vol dir gràcies, Txao. Un any nou per als milions i milions de xinesos que hi ha al món que enceta un animal nou i manté l’omnipresent color vermell de les celebracions. Color que associen a la bona sort, per exemple, al vermell.
Txao ens ha explicat que a la Xina no mengen raïm. I és que la Xina -enorme que, per si sola podria ser un continent-, aplega molts pobles, moltes religions i moltes maneres de cuinar. Per a la Txao, a la seva zona d’origen, mengen pasta d’arròs.
Moment per reunir-se, fer celebracions i obsequiar-se amb regals. A casa nostra, acostumen a regalar diners als nens i nenes. Evidentment, dins d’un sobre vermell.
Ells tenen, dues celebracions. Dos caps d’any, 31 de desembre i el que han celebrat fa poc.
Dies de molta connexió amb les famílies i amics que són a la Xina. Dies de festa per xerrar i celebrar gràcies a les Noves Tecnologies, malgrat el canvi d’horari amb Europa.
La Txao es va sorprendre quan va arribar a Catalunya i va veure la tradició de menjar raïm el 31 de desembre a la nit.
Tot i que, oficialment, l’Any del Drac de Fusta va entrar a les nostres vides el passat divendres 9 de febrer, no hi ha una data fixa. És a dir, no tenen un dia fix, un 31 de desembre. Per tant, celebracions que es poden allargar en el termini d’un mes.
Ens hem acomiadat de la Txao, persona molt i molt coneguda al Barato. De fet, els morros de l’aperitiu de diumenge al matí van molt i molt buscats. Ni hao.