La campanya de vacunació contra la grip i la covid-19, al “Fem Salut”

Baixada de temperatures i augment de la humitat. Condicions meteorològiques ideals perquè el virus de la grip es reprodueixi. És per això que ja s’ha activat la campanya de vacunació contra la grip i coronavirus amb la novetat, enguany, de la incorporació al programa preventiu de nadons i fumadors.

Alba Sanvicente, directora del Centre d’Atenció Primària Doctor Masriera , ha vingut a la ràdio a detallar-nos tot l’operatiu dissenyat. 3.200 vacunes.

Des del nostre “Fem Salut”, secció de “Parlant de tot” que realitzem des d’aquesta casa en col·laboració amb la Regidoria de Promoció de la Salut, el CAP Doctor Masriera i les farmàcies del nostre municipi, volem saber tot sobre aquesta campanya de vacunació estacional.

Missatge d’entrada? Cal que ens afanyem. Tenim el Nadal a la cantonada i sempre és bo, per exemple de cara a moments de reunions familiars i d’amics, d’estar blindats per evitar la propagació del virus de la grip.

En ser un virus no té vida i, per tant, no es pot tractar amb antibiòtics. Lleugera punxada i immunitzats.

Sanvicente explica que es vol arribar al 70% del personal sociosanitari i al 60% d’embarassades i persones de risc. En definitiva, l’objectiu és apropar la vacuna al major nombre de persones vulnerables o amb prioritat per ser vacunats i a persones que treballen en els serveis essencials.

Dins de la vacuna, què hi ha? Quatre soques diferents. La grip, com cada any, és una infecció estacional. Entre desembre i gener es donen les condicions meteoròlogues ideals per a la seva expansió. Alta humitat i fred. Per tant, la campanya de vacunació de la grip s’està fent ara per tal que la població tingui temps de generar anticossos. Ja es pot demanar hora.

Sanvicente ha subratllat que totes persones que viuen en centres residencials ja estan vacunades.

Enguany, a nivell pediàtric, s’ha ampliat la franja d’edat dels nens i nenes per vacunar-se, de 5 mesos a 35 mesos.I també, és clar, es vacuna les persones que tenen patologies de risc.

Aquest any s’ha promocionat la vacunació contra la grip i la covid, conjunta.

Per estalviar-nos maldecaps, una punxada i fora. Si notem molèsties al braç, es poden allargar, com a molt, 48 hores, paracetamol i ibuprofè. No es descarta que ens puguem refredar després. És un senyal, explica Sanvicente, que el nostre cos està generant anticossos.

Des del “Fem Salut” també hem volgut establir diferències entre el constipat (mocs, tos i potser, una mica de febre) i la grip que sí que és més invalidant, intens i limitant.

Sanvicente també s’ha referit al coronavirus. Ha remarcat que està circulant tot l’any i que, segons les estadístiques del CAP Doctor Masriera, darrerament presenta clínica digestiva a les persones que el pateixen: vòmits i/o gastroenteritis. Les dues vacunes poden conviure perfectament.

La directora del CAP del nostre municipi fa una crida especial a les persones d’entre 16 i 60 anys que són poc sensibilitzades en general. Diferent és el cas de la població pediàtrica i dels avis i les àvies.

Degut a la covid-19, diu Alba Sanvicente, tots ja estem molt sensibilitzats amb les campanyes de vacunació i hem canviat, segons ella, la percepció general i ja ho relacionem, directament, amb la prevenció.

Recorda que la grip, com el coronavirus, es propaga per les vies respiratòries. Alguns consells que ja ens sonen, oi i, potser, no apliquem tant com caldria: tapar-nos la boca si tossim i en aquell moment no tocar a ningú amb la mà amb la que ens hem tapat la boca; si estem refredats o tenim febre, aïllar-nos…

En la campanya de vacunació de la grip, i com a novetat, aquest 2023 s’hi afegeixen les persones fumadores.

El telèfon del Catsalut és el 061. Tot a punt per a una campanya de vacunació de la grip en la qual ens recorda Sanvicente, també, que si no hi ha simptomatologia greu derivada de la infecció, el millor és passar-ho a casa.

Finalment, recordem que si has passat o t’has vacunat de la covid-19, has d’esperar tres mesos per punxar-te per prevenir la grip.

(Imatge: vacunació contra la grip /Catsalut)