La botifarra d’ou, protagonista d’aquest Dijous Gras
“El dijous gras, botifarra menjaràs” diu la dita. Doncs des d’aquesta casa, des de Vilassar Ràdio, no volem faltar a les tradicions i, a nosaltres, a parlar no ens guanya ningú.
Per això, en aquest informatiu i en el marc del nostre matinal, el “Parlant de tot”, hem donat veu a dos establiments de Vilassar de Mar que tenen la mà trencada en la botifarra d’ou, tant la tradicional com les més modernes, i hem parlat amb Andreu Boher, de Carns Boher, i amb Núria Querol, de Can Pocurull.
L’Andreu Boher, al capdavant de Carns Boher , ubicat al Mercat Municipal, en concret al carrer Narcís Monturiol 48, és un negoci familiar amb 53 anys de vida. Ha explicat que, enguany, no presenten novetats, sinó que s’han dedicat, en cos i ànima, a millorar i perfeccionar botifarres d’ou com la de saltejats de bolets amb oli de tòfona i la de calçots i romesco, que porta una feina prèvia molt gran, i que ja van fer l’any passat.
Per arribar a avui, dijous gras, hores i hores de feina. Gustos, percentatges d’ingredients, temps de cocció… Tenen cinc tipus de botifarra a la seva botiga ubicada a la cruïlla entre Avinguda Montevideo i el carrer Narcís Monturiol: la de calçots amb romesco, la de bolets amb oli de tòfona, la de patata i ceba , la tradicional i la de xocolata, que té uns granets de xocolata molt bons que amb l’escalfor no es fonen del tot i que posen sobre la taula en contrast entre dolç i salat.
Les més venudes, explica l’Andreu, són la tradicional i la de patata i ceba. 200 quilos de botifarra són, al taulell, a punt per vendre. Des de Carn Boher presenten les seves innovacions al Concurs del Gremi de Cansaladers. De fet, a les seves vitrines ja tenen un segon premi a la millor botifarra d’ou de Catalunya. Aquest 2023, sempre exigents des de Can Boher, no s’hi ha volgut presentar. L’Andreu ho va decidir en el darrer moment. Perfeccionistes i honestos, marca de la casa, no van arribar a trobar, exactament, el gust que buscaven.
Ara, un cop fetes les correccions, l’Andreu assegura que ja està per presentar-la, malgrat que ja no hi són a temps. No es cansa, el gerent de la carnisseria, de defensar aquesta i totes les tradicions. Assegura que, a Catalunya, la botifarra d’ou té segles d’antiguitat.
Sempre inquiet, l’Andreu està, aquests dies, de bolos per diferents escoles. Ja ha passat pel Pla de l’Avellà, pel Vaixell Burriac, per la Presentació…., amb un vídeo d’un minut explica a nens i nenes com s’elabora una botifarra d’ou. Com a professor, l’Andreu Boher, segons ens ha explicat ell mateix, també ha après moltíssim dels nens i nenes.
Per reservar la teva botifarra d’ou, no dubtis a trucar al 93 759 28 85.
I baixem cap a la ràdio des de l’edifici del Mercat després d’acomiadar-nos de l’Andreu Boher
Hem entrat després a Can Pocurull, ubicada al carrer de Sant Joan, 30 i hem parlat amb Núria Querol Pocurull. Amb molts premis en el seu currículum, celebren que la botifarra d’ou ja no sigui un producte estacional, sinó que pràcticament es pugui trobar tot l’any. Cada artesà, té la seva recepta tradicional.Querol ha recordat que la botifarra d’ou porta bàsicament carn magra, cansalada, sal, pebre i ous, i aquests ingredients, segons com estiguin triats, trinxats o remenats, fan que la botifarra d’ou surti d’una manera o d’una altra.
Ha subratllat que els mil·límetres del disc de trinxar i el tipus de sal (gruixuda o prima) fa variar moltíssim el gust.
A Can Pocurull tenen un munt de les botifarres d’ou anomenades particulars. Les diferents. Les de gustos. Les de colors.La nova d’aquest 2023 és la Mediterrània, que està feta amb oliva kalamata, tomàquet i ceba caramel·litzada. També tenen la que està feta amb ànec confitat, poma i ceba caramel·litzada; hi ha la de xips de carxofa, la botifarra d’ous estrellats, amb sobrassada i patates fregides; botifarra de patates amb alls tendres, que és molt aromàtica; botifarra d’ou i patata i ceba caramel·litzada i botifarra amb bri i ceba caramel·litzada.
Cal recordar que el 2019 van guanyar el segon premi del Concurs del Gremi de Carnissers amb la seva botifarra d’ou amb xips de carxofa. L’any 2020 van guanyar la medalla d’or amb la seva d’ànec confitat, poma i ceba caramel·litzada. Sense oblidar-nos de la que van presentar, a Can Pocurull l’any 2017 de xerès, vi ranci i ceba caramel·litzada.
Querol explica que, per aquests dies, han preparat 80 quilos de botifarres. Sense conservants ni colorants.“Hi ha molta feina prèvia. Primer es poleix la carn, després es trinxa, hi afegim la sal i el pebre, i la remanem, i afegim tots els ingredients, el ous, el farcit de la carn que anem a preparar i ho embotim. Ho posem en el forn de vapor o en la caldera, i les botifarres s’estan coent durant hora i mitja”, ha explicat Querol
El telèfon de Can Pocurull és el 93 759 39 99
Finalment, recordem que a la secció de “Tertúlia dels avis i àvies” del magazín “Parlant de tot”, en Feliu Novell, que ha regentat molts anys la seva xarcuteria “Casa Feliu” , ubicada al carrer del Carme, i Andreu Boher, gerent de “Carns Boher”, han rememorat com es vivia aquesta tradició fa dècades i la diferència en com s’elaborava la botifarra d’ou fa moltíssims anys en comparació amb la nostra època.