La Biblioteca t’acosta a la figura de Pompeu Fabra amb una exposició

Aquest any es commemora el 150è aniversari del naixement del lingüista, poeta i gramàtic Pompeu Fabra. A més, es compleix un segle de la publicació de la gramàtica catalana que ell va realitzar. La Generalitat ha declarat aquest 2018 Any Fabra amb un munt d’actes. Així, del 7 de setembre al 22 de desembre, pots veure a la Biblioteca de Vilassar de Mar l’ Exposició Pompeu Fabra: una llengua completa.

Al final del segle XIX la gent parla català, però no el sap escriure. És una llengua viva a casa i al carrer, però no és present ni a l’Administració ni a l’educació ni als llibres. L’única referència escrita és el català medieval que queda molt allunyat de la parla real. És per això que, amb només 15 anys, Pompeu Fabra decideix posar ordre i començar a establir l’arquitectura de la llengua catalana. En l’exposició que es pot veure a Vilassar de Mar, i que ha estat present en una 50ena de municipis de casa nostra, es fa un recull d’imatges i reflexions de Pompeu Fabra. Un intel·lectual avançat a la seva època que esdevé un referent. Un autodidacte i un estudiós que, paradoxalment, va ser un dels pioners a Catalunya en fomentar la pràctica esportiva com a benefici per a la salut.

Pompeu Fabra va modernitzar la llengua, en va establir les bases per a la seva escriptura i va recollir formes dialectals diferents tot cercant un català estàndard que s’adaptés a les necessitats de la gent del carrer. Nascut a Gràcia l’any 1968 va morir a Prada de Conflent el dia de Nadal de 1948. Avui, encara s’encén en aquesta localitat la Flama per la Llengua que es transporta fins la Basílica de Montserrat on crema tot l’any. Gràcies al llegat de Fabra avui el català el parlen i l’escriuen, correctament, més de 10 milions de persones a tot el món.