La Biblioteca repassa la història de l’homofòbia al món de la mà de l’antropòloga Rocío Rodríguez

Aquest divendres, a partir de les set del vespre i a la Biblioteca de Vilassar de Mar, l’antropòloga i filòloga Rocío Rodríguez presenta els llibres Sodomia e Inquisición i El Sodomita i la Inquisición. Dos treballs fruits de la seva tesi doctoral realitzada després d’analitzar 638 casos reals extrets de l’Arxiu Històric Nacional de Madrid corresponent a documentació dels segles XVI i XVII. La xerrada de divendres no deixa de ser un interessant repàs sobre la història de l’homofòbia al món. I també a la Corona de l’Aragó, estudiada abastament per Rocio Rodríguez. La Santa Inquisició, en resum i segons ella, estava disposada a perseguir “el plaer”.

En temps de Ferran el Catòlic, el rei aragonès “demana permís al Papa per perseguir i castigar, sovint amb la mort, aquelles conductes que considerés reprovables”. L’antropòloga i filòloga destaca que “la Inquisició perseguia el sexe no reproductiu”. Rocío Rodríguez, per elaborar aquests llibres, es va capbussar en lligalls antics i originals dels segles XVI i XVII. En va analitzar 638. Algun de curiós: “un soldat que va mantenir relacions homosexuals es vantava d’haver complert… com un home”. Amb tot, Rodríguez assegura, fruit dels seus treballs d’investigació, que la Santa Inquisició, segons ella, s’assegurava que el presumpte culpable realment, ho fos.

Una tesi i uns llibres que ella, en certa manera, vol dedicar a un amic seu que, per homosexual, va patir molt “durant els anys 70”. També admet influències en el món del cinema (la va marcar especialment la pel·lícula Galileo) la van abocar a estudiar la historia de l’homofòbia al món.