Junts + Puigdemont guanya al nostre poble les eleccions al Parlament

Junts + Puigdemont va ser, ahir, la formació guanyadora a les eleccions al Parlament de Catalunya a Vilassar de Mar. Imposant-se en 23 de les 25 meses electorals. 10.428 vilassarenques i vilassarencs van votar als sis col·legis electorals del nostre municipi. Dada que representa el 64,85% de l’electorat, 2,82% més del percentatge registrat les eleccions de 2021, que es van celebrar, encara, amb les restriccions de la pandèmia del coronavirus.

A la “Crònica” hem repassat els resultats, els hem analitzat i hem escoltat les reflexions que ens feien, ahir a la nit, en directe i en el nostre programa especial de 4 hores de durada les persones portaveus de les diferents formacions amb representació al nou arc parlamentari català.

La candidatura més votada a Vilassar de Mar va ser la de Junts + Puigdemont amb 3.263 vots (31,50%), que representa un augment del  4,77 % respecte als darrers comicis, i es manté com la força més votada. Ha guanyat en 23 de les 25 meses electorals de Vilassar Mar. Totes, a excepció  de dues meses, ubicades al Vaixell Burriac, que van donar el triomf al PSC.

Per la seva banda, el PSC va pujar de tercera a segona força política amb 2.227 sufragis i un 21,50% dels vots emesos, 4,60 % més que el 2021. ERC va baixar de segona a tercera força amb 1.467 vots i un 14,16%, 8,36 % menys que als anteriors comicis al Parlament, la baixada més forta a Vilassar de Mar.

En canvi, el PP va experimentar una pujada del 6,41 % i va passar de novena a quarta força amb 974 vots (9,40%). Per la seva banda, En Comú Podem es va mantenir en el cinquè lloc amb 630 vots i un 6,08%, 0,87 menys que a les anteriors eleccions catalanes. La CUP va passar de quarta a sisena força amb 529 vots (5,10%) i una davallada del 3,24 % respecte al 2021.

Finalment, Vox va baixar de sisena a setena posició en rebre 490 vots (4,73%), 0,39 % per sota dels anteriors comicis. Finalment, Aliança Catalana, partit de nova creació, va rebre 394 vots (3,80 %). Ciutadans va obtenir 65 vots.

Del total de vots emesos, 109 vots van ser vots en blanc i 70 nuls.

Ahir diumenge, en directe i en l’especial eleccions d’aquesta casa, donàvem veus a diferents persones vilassarenques representants de les diferents forces polítiques que tindran representació al nou Parlament de Catalunya. Cal apuntar que, en tant que ràdio pública, ens vam posar en contacte tant amb Vox com Cs, per tal de brindar-los l’oportunitat, i  van declinar els nostres requeriments.

Pots escoltar el programa sencer d’ahir diumenge aquí:

El primer en passar pels nostres micròfons va ser Eduard Sirvent, regidor de Junts a l’Ajuntament D’entrada fa una valoració molt bona dels resultats de la formació encapçalada per Carles Puigdemont al nostre municipi, però admet que els resultats, a nivell català, no eren els que s’esperaven. “No esperàvem tanta diferència amb el PSC”, ha dit. Ha afegit que caldrà veure què passa, en relació a la configuració del nou govern que hi hagi a la Generalitat.

La següent convidada va ser Marta Rovira, regidora per ERC al nostre consistori. Els republicans són la força que més perd a VdM, 8,36 % , respecte a ara fa tres anys. Per a ella, el resultat és fruit del desencís i del desgast dels altres dos partits independentistes que han estat molt crítics, valora, amb ERC. La regidora republicana apunta que Puigdemont, segons ella, no assumeix el gran lideratge a Catalunya que Junts esperava. Per a ella, tant ERC com el bloc independentista han de fer una reflexió. Abans d’acomiadar-se ha lamentat el vot conservador de la gent més jove. “Veurem com l’independentisme ha de plantejar una nova etapa”, ha dit.  

I si Sirvent i Rovira estaven un xic capcots, l’alegria va per barris, el PSC estava eufòric. Entrava al nostre especial Jordi Bartrolí, primer secretari Agrupació Socialista del PSC a Vilassar de Mar. Recorda que són els millors resultats de la formació de la rosa en molt temps al nostre poble. Bartrolí està convençut que, a partir d’avui, comença un canvi polític a Catalunya per tal d’afrontar amb garanties, diu, els reptes de veritat que té Catalunya. “El resultat de les eleccions és un canvi notable al panorama polític a Catalunya i tindrà repercussions a tots els nivells”, ha dit.

Xavier Monge (CUP) va aprofitar la seva intervenció al nostre programa perremarcar que els resultats de la formació anticapitalista a Vilassar de Mar són extrapolables a Catalunya. Creu Monge que s’Imposa una reflexió tant a l’esquerra com a l’independentisme, davant d’uns resultats que, ha dit, no són bons. Va titllar de frivolitat la convocatòria d’eleccions per part de Pere Aragonès i va voler remarcar que el guanyador de les eleccions al país, Salvador Illa, representa el PSC més espanyolista i, fins i tot, de dretes.

El proper en desfilar va ser Pau Arona, de Comuns Sumar. Com Monge creu que els resultats d’en Comú Sumar a Vilassar de Mar “no surten de la lògica del país, aplicada a les característiques del nostre poble”.  Cal reflexió, diu en Pau Arona, per tal que els partits de l’esquerra transformadora que comparteixen programa facin com es fa a Vilassar de Mar , amb Babord, en lectura municipalista. No podem fer la guerra cadascú per la nostra banda, diu. Hem de posar les nostres propostes en l’agenda dels mitjans de comunicació, va assegurar. Ha afegit que si es dona la suma de forces dels partits que comparteixen el mateix programa electoral, les idees i propostes de l’esquerra transformadores s’amplificarien i tindrien més suport popular.

Finalment, Yolanda Laspalas, regidora del PP, es mostrava eufòrica als nostres micròfons. La formació conservadora és la que més ha pujat a Vilassar de Mar i a Catalunya on ha multiplicat per 5 els resultats d’ara fa tres anys. Cal seguir treballant, diu Laspalas, mentre considera que el PP ja es mereixia, va dir, una nit com la d’ahir a Catalunya. Laspalas ha manifestat que el resultat dels comicis són un punt d’inflexió o un canvi de tendència i que les coses començaran a canviar