Jornades sobre el patrimoni que ens ha deixat la pesca artesanal a Vilassar de Mar
En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni i coincidint amb l’any internacional de la Pesca Artesanal, i amb el títol de “La pesca artesanal, un futur incert”, el Grup Motor Obrim el Museu de la Marina i el Museu Municipal de Vilassar de Mar proposen un seguit d’activitats del 13 al 16 d’octubre centrades en posar en valor el patrimoni material i immaterial del món de la pesca artesanal a Vilassar de Mar, un patrimoni clau per entendre el passat i el present de la localitat i per afrontar, amb un major coneixement, les propostes futures sobre la recuperació de la pesca artesanal i la seva sostenibilitat.
El programa d’activitats començarà amb un seminari titulat “La pesca i el patrimoni cultural de Vilassar de Mar”, seguirà amb una visita a la col·lecció de pesca del Museu de la Marina i amb un itinerari del patrimoni pesquer desaparegut, veient el litoral de Vilassar de Mar a bord del vaixell Sant Ramon, i acabarà amb l’espectacle de clowns Pescaplàstiks. Totes les activitats són gratuïtes.
Programació d’activitats
Diious 13 d’octubre
De 18h a 20h es farà el seminari sobre La pesca i el patrimoni cultural de Vilassar de Mar, a la Sala Maria Roser Carrau. Acte per a tots els públics, que serà retransmès per Vilassar Ràdio.
En aquest seminari, i de la mà d’experts en etnologia, patrimoni cultural i història local, es donaran a conèixer els estudis existents sobre patrimoni i pesca a la costa del Maresme i a Vilassar de Mar. Es farà referència a la significació i rellevància històrica del patrimoni conservat i, també, a la desinformació generada a causa del patrimoni desaparegut i del silenci historiogràfic sobre el treball femení en aquest sector. L’objectiu final consistirà en debatre i proposar noves aproximacions per a projectes futurs. Hi intervindran el doctor Agustí Martín, degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona; doctor Eliseu Carbonell, Departament de Pedagogia, UdG i Rosario Allué, subdirectora de la Direcció General de Política Marítima, Control i Formació, Generalitat de Catalunya. La coordinació científica és a càrrec d’ Agustí Martin.
Divendres 14 i dissabte 15 d’octubre
El 14 d’octubre ( a les 18 i a les 18.30 h, tots els públics) i el 15 d’octubre (a les 12 i a les 12.30 h, públic familiar), es farà una visita guiada a la col·lecció de pesca del Museu de la Marina. L’acte tindrà lloc en aquest museu.
Els objectes del Museu de la Marina constitueixen una font de documentació imprescindible per entendre el passat i el present de Vilassar de Mar. Una visita guiada de la mà de diferents experts ens permetrà descobrir la rellevància del fons museístic i els treballs que s’estan duen a terme per a la seva valoració i exhibició. Amb la participació del Grup Motor Obrim el Museu de la Marina. Aforament limitat. Es recomana reserva prèvia. Informació i reserves: museumunicipal@vilassardemar.cat o al tel. 937593639.
Dissabte 15 d’octubre
A les 10 i a les 11 del mati es farà una visita guiada a bord del llaüt Sant Ramon, pel litoral de la localitat, en la qual es tractarà sobre “Patrimoni pesquer desaparegut: el litoral de Vilassar vist des del mar.” . El punt de sortida serà Pantalà A, al Port de Mataró.
Aquest itinerari permetrà descobrir les transformacions i els canvis que ha patit el litoral i el patrimoni pesquer de Vilassar de Mar en els últims cent anys. A càrrec de Ginés Garcia i Agustí Martin, de Bricbarca. Aforament limitat. Reserva prèvia obligatòria. Informació i reserves: museumunicipal@vilassardemar.cat o al tel. 937593639. Com a molt tard, fins a les 13 h del divendres 14 d’octubre. La realització d’aquesta activitat està sotmesa a les condicions meteorològiques.
Diumenge 16 d’octubre
A les 12 del migdia es farà l’espectacle de clowns Pescaplàstiks, adreçat a públic familiar, als Jardins del Museu de la Marina
Vador és un pescador de pesca artesanal que surt a feinejar al mar. Pescarà peixos de plàstic, galledes, soles de sabata i, tot desesperat, anirà provant les diferents arts de la pesca per aconseguir treure el peix. Aquest espectacle ens parla de la importància de reciclar i de no malmetre el mar. Creació i direcció a càrrec de Salvador Manera. Els intèrprets són Salvador Manera i Julia Fane.