Ja han arribat els alumnes de Vilassar de Mar que van guanyar la beca “Llengua i cultura als EUA, a l’estat de Wisconsin”

Ja han arribat de la seva estada als Estats Units Irene Marcelo Martín i Eloi Cañamero Giró, alumnes dels instituts Pere Ribot i Vilatzara, respectivament, que van guanyar la primera beca “Llengua i cultura als EUA, a l’estat de Wisconsin”, organitzada per la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Vilassar de Mar amb l’objectiu d’incentivar l’esforç a l’estudi. Gràcies a aquesta beca, tant la Irene com l’Eloi, que són els alumnes de segon de batxillerat que tenen el millor expedient acadèmic dels instituts on estudien, han viatjat a Wisconsin, al nord-est dels Estats Units, per practicar l’anglès i han pogut conèixer de primera mà la cultura i la política americana. A més, han tingut l’experiència d’anar descrivint en un bloc, preparat per la regidoria de Noves tecnologies, les seves vivències a terres americanes.


El balanç que ambdós han fet d’aquesta estada és molt positiu. L’Eloi considera que ha estat una experiència “molt enriquidora i inoblidable”, ha reconegut que troba a faltar tot el que feien a Amèrica i a les persones que allà van conèixer, i ha dit que “només ha estat un mes però hem fet moltíssimes coses i ens ho hem passat molt bé”. A la Irene no li hauria importat quedar-se allà més temps, ja que els Estats Units són “un país impressionant, ple de vida i dinamisme” on “ la gent no para”. Entre les coses que li van cridar l’atenció, el fet habitual que, per falta de temps, moltes persones dinin dins del cotxes o els extensos camps de blat de moro que hi ha.  La Irene considera que els americans són molt cordials i amables i “sempre estan disposats a seure i escoltar el que els hi has d’explicar i explicar-te les seves pròpies vivències”. Fins i tot ha manifestat que té ganes de viure algun dia a Stillwater.
L’estada s’ha fet a les ciutats de Janesville i Burlington, al sud-est de l’estat de Wisconsin, on resideixen les dues famílies docents americanes amb qui han conviscut. Pel que fa a les experiències que atresoren, recorden amb il•lusió, entre moltíssimes altres coses, el fet de viure in situ la celebració de la festa nacional dels Estats Units del 4 de juliol, que en les zones rurals, segons han descrit, se celebra d’una manera semblant a com a Catalunya es viu la diada Sant Joan (àpat familiar, visita amb la quitxalla a la fira i focs d’artifici), el recorregut per Madison i per Chicago, on van veure unes vistes precioses des del gratacel Hancock Tower, i la visita que van fer tant a la universitat de Whitewater i Minnesota, a les quals van portar la bandera catalana, i al Wisconsin State Capitol, on van tenir l’oportunitat de conèixer la representant del districte 66  Samanta Kerkman, a qui van fer-li també entrega d’una senyera i del llibre de Vilassar de Mar. La Irene i l’Eloi van rebre de Kerkman com a obsequi l’obra “State of Wisconsin Blue Book”,  signat pel governador d’aquell estat, Jim Doyle, obra que explica com funciona tota la politica de Wisconsin i la seva representació a la resta dels Estats Units.

Tant la Irene com l’Eloi han mostrat el seu agraïment per aquesta estada a l’Ajuntament de Vilassar de Mar, a les famílies que els han acollit i a Ove Joseph Jönsson, coordinador del projecte, que els ha acompanyat en aquest viatge.

Leave a Reply