Ivan Bustos: de no poder caminar a jugar en tres equips de bàsquet en cadira de rodes

Lliga nacional amb el Barça, Lliga catalana amb el Granollers i torneig de 3×3 a Mataró. El vilassarenc Ivan Bustos juga, entrena i gaudeix defensant tres samarretes dels seus equips de bàsquet en cadira de rodes. Acaba de fitxar pel Barça, va debutar amb títol amb la Supercopa catalana, i ha vingut a la ràdio a explicar-nos-ho. Bustos, molt vinculat als vilassarencs Mansuets de Foc, també està entrenant i jugarà, un cop el qualifiquin, a rugbi en cadira de rodes. No és la primera vegada, ni serà la darrera, que ens visiti. Gràcies a l’anterior entrevista a Vilassar Ràdio, el PIRI, el Centre Excursionista de Vilassar de Mar, el va trucar per finançar-li la cadira de rodes. Un estri fonamental per al seu esport i que, desgraciadament, és caríssim.

Bustos va tenir un accident en una piscina, no per imprudència, i va patir una lesió medul·lar. Els metges de la Vall d’Hebron li van dir que, segurament, no podria tornar a caminar. Però com no li van dir res de l’esport, Ivan Bustos defensa, ara, tres samarretes diferents de tres equips de bàsquet en cadira de rodes. Hi pot participar perquè no coincideixen les categories. És tossut de mena.

Ara està entrenant amb el Barça. El conjunt que prepara Jaume Vilella començarà competició oficial el proper 18 de novembre. Un entrenador que fa 15 anys que és a la banqueta del Barça de bàsquet en cadira de rodes. És, explica, una secció no professional del FC Barcelona amb una lluita constant, de superació, dins i fora de la pista. Aquesta secció aplega a persones,  amb diferents discapacitats i amb molts valors, amb una capacitat de superació tremenda. Estan considerats, dins del bàsquet amb cadira, un dels equips que més està treballant la formació, a Catalunya.

Vilella reclama més visibilitat, més recursos i més suport econòmic per part de les administracions i empreses. L’any passat, els blaugrana van guanyar els 4 títols que van disputar sense perdre ni un partit. Un vestidor, explica el coach, que és una gran família.

La realitat és que no poden pujar de categoria per problemes econòmics. I estem parlant de tot un Barça.Ha explicat que voldrien fer un equip de divisió d’honor per poder competir i ha recordat que en altres comunitats autònomes hi ha empreses que estan recolzant als equips de la seva comunitat.   

En Vilella, el tècnic blaugrana, ens retrata el nostre protagonista Ha destacat que Ivan Bustos és un jugador que ho dona tot, que intenta millorar dia a dia i que és una persona molt entregada.

I Bustos explica que al Barça hi ha un salt de qualitat. Són “molts bons”, assegura. Celebra el suport que rep del seu coach. I el 18 de novembre començarà la Lliga amb els blaugrana. Desplaçaments a Castelló, Girona i l’Hospitalet. També a Elx i València. Com són molt lluny aquestes dues capitals aprofitaran per jugar els dos encontres en un mateix cap de setmana per amortitzar el desplaçament. Viatgen en furgoneta. Amb les cadires. La de jugar i la de carrer. No tenen pressupost per anar en autocar.

Bustos va debutar amb victòria. El Barça en cadira de rodes es va proclamar campió de la Supercopa catalana fa poques setmanes.El vilassarenc explica que els entrenaments amb el Barça són tan durs, tan intensos que, en el darrer, va acabar amb espasmes als braços. És un esport molt bonic de veure i farcit d’històries de superació.

Però l’Ivan es canvia de samarreta i segueix amb el seu projecte del primer equip de bàsquet maresmenc de 3×3. A Mataró. Començarà Lliga el 20 d’octubre.Amb moltes dificultats, ara hi ha molts problemes amb el tema de la pista del pavelló i les cadires.Al marge de la dificultat d’ ajuntar tot el roster per entrenar, molts problemes derivats. Ha explicat que tenen les cadires sota una escala on hi ha un mur per posar-les, esperen que l’Ajuntament de Mataró fiqui un mòdul per guardar les cadires.  

Al marge de Barça i Mataró també juga amb el Granollers. Pot fer-ho perfectament perquè són tres categories diferents. El bàsquet en cadira de rodes és una disciplina molt dura. Trompades assegurades. Amb la mateixa reglamentació que el bàsquet convencional, això sí. Sense dobles. No són passes amb dos impulsos i bot

Molt sacrifici, superació constant i problemes econòmics constants. De fet, les cadires de competició són caríssimes. Per això Bustos celebra que, després de la seva darrera visita a la ràdio, a Vilassar Ràdio, el PIRI, el Centre Excursionista de Vilassar de Mar, es posés en contacte amb ell per finançar-li la cadira i ha mostrat el seu agraïment al PIRI.

I com no té temps d’avorrir-se, està entrenant a Granollers , també,en rugbi en cadira de rodes. Hi jugarà quan la Federació qualifiqui la seva lesió i rebi el vist-i-plau.

Han de mirar si és qualificable per al rugbi. Contràriament al rugbi convencional, en la cadira de rodes es pot passar l’oval endavant. Endavant com ell.

Ara, està esperant que la flamant cadira arribi d’Itàlia. Vindrà Bustos, a ensenyar-nos-la. Tornarà als nostres micròfons. I és que al marge de l’esport, al nostre vilassarenc li encanta cremar. És un dels membres dels diables, dels Mansuets de Foc de Vilassar de Mar.