Intensíssima tertúlia política sobre l’últim curs polític

Vilassar Ràdio va emetre ahir dimecres 6 de juliol de 8 a 9 del vespre  la darrera edició de l’espai “La tertúlia política”, abans de les vacances estivals, amb la participació dels representants dels grups polítics: per part del govern, Josep Solé (ERC-Gent x VdM) i per part de l’oposició, Laura Martínez (Junts VdM), Elena López (Babord), Quizo Zamora (PSC) i Juan Díaz (Ciutadans). L’espai va ser conduït per Jaume Cabot, director de Vilassar Ràdio.

En començar l’espai, els grups polítics van fer una ràpida valoració la Festa Major i van subratllar que les activitats de festa major han estat molt concorregudes . Per a Juan Díaz (Ciutadans), aquest fet demostra les ganes que tenia la gent de gaudir de la Festa Major; Quico Zamora (PSC), Elena López (Babord) i Laura Martínez (Junts VdM) van coincidir en subratllar que el fulletó de festa major tenia la lletra molt petita, que costava llegir i que aquest fet ha resultat una incomoditat  per a la gent gran; Zamora va explicar que  alguns veïns i veïnes volen que es diversifiquin una mica els espais on es  realitzen les activitats; Elena López (Babord) va mostrar la seva queixa pels problemes de connectivitat que va haver-hi en alguns moments en l’aplicació i el web de la Festa Major i va destacar que alguns elements de la Festa Major grinyolen en referència a “com està enfocat el tema indians”. Laura Martínez (Junts VdM) considera que planificació de la consulta de la pàgina web de Festa Major ha estat molt dolenta, en referència als problemes de connectivitat que va tenir, va trobar a faltar missatges a les xarxes socials de l’Ajuntament en relació als pocs actes que es van suspendre per pluja i va felicitar a les entitats que van organitzar actes per a Festa Major. Josep Solé (ERC-Gent x VdM) va explicar que prenien nota de la suggerència que el fulletó de festa major tingui la lletra més gran perquè sigui més llegible i va realitzar un balanç global molt satisfactori de la Festa Major

 

Seguidament es va debatre sobre l’últim curs polític, que va des de setembre a maig, abans de les eleccions municipals.

En el torn inicial d’intervenció cada representant:

Pel que fa a l’oposició:

Díaz (Ciutadans) va explicar que demanaran de nou al govern (ERC-Gent x VdM) que executi les mocions de l’oposició aprovades en els plens, com per exemple la de municipi verd i la de l’arbrat, i que posaran de nou sobre la taula temes com el debat sobre les vivendes socials i els instruments urbanístics de què disposa la nostra localitat “sense tabús ni prejudicis previs”; altres temes que posaran sobre la taula en el que queda de legislatura és saber quants recursos té la policia local,  el control i el seguiment que es fa de l’ocupació de vivendes, la seguretat a la via pública, la prevenció de la vulnerabilitat, l’atenció al ciutadà, el manteniment de carrers i infraestructures…

Zamora (PSC) va manifestar que el que no s’ha fet en 7 anys, difícilment es podrà executar en el  poc temps que queda de mandat.Va subratllar que “els problemes que hi ha al poble han calat” i van mostrar-se en desacord amb la visió del nostre  poble que va donar l’alcalde Damià del Clot en una recent entrevista a la revista Capgròs, ja que considera que aquesta visió és idíl·lica. Va subratllar que hi ha manca d’eficàcia en la gestió i manca d’eficàcia en la resposta de l’Ajuntament als ciutadans. Va assenyalar que no veu que el govern s’hagi marcat uns objectius i unes prioritats en la seva acció de govern i va afegir que s’ha anat sobre la marxa i s’ha improvisat; va dir que no s’ha fet res en la qüestió de l’habitatge social i va explicar que no hi ha aigua calenta al pavelló Paco Martin.

Elena López (Babord) va subratllar que el marc temporal que s’ha de prendre com a referència per a encarar el futur no són els pocs mesos que queden de legislatura, sinó que cal tenir una visió de futur i de conjunt per a millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes. Com a qüestions fonamentals, va destacar la preservació de sòl agrícola, la dinamització dels espais agraris, la implementació  d’usos de la zona agrícola, l’aposta per la política agrària i alimentaria, la millora dels serveis públics, el contracte de recollida d’escombraries, la gestió de la piscina municipal i de la zona blava, la concessió del camp de futbol municipal i la millora de la mobilitat.

Laura Martínez (Junts VdM) va manifestar que durant aquests anys “de desgovern total i absolut” no s’han executat actuacions que hi havia pressupostades. Va subratllar que tornaran a proposar que no s’apugi l’IBI; va insistir en la necessitat que l’Ajuntament contesti les instàncies pendents de resposta i resolgui els expedients pendents de resolució;  va destacar com a temes fonamentals per a resoldre en el que queda de mandat la concessió, que està caducada, del camp municipal de futbol a la Unió Esportiva Vilassar , el contracte de neteja viària que porta tres anys caducat, el contracte amb els CEO de jardineria, què s’ha de fer amb l’Ateneu i amb el Museu de la Marina. També va preguntar per l’aprovació definitiva del pla d’usos, la connexió del nostre poble amb Premià de Mar. Va afegir que al nostre poble manca una pista esportiva.

Pel que fa al govern:

Josep Solé (ERC-Gent x VdM) va fer referència  a les actuacions licitades o en curs de licitacions  i va citar la instal·lació de plataformes úniques a diversos carrers, la instal·lació de calderes i coberta i la ventilació a poliesportiu; la instal·lació de coberta a l’Escola Bressol, de gespa i reg al camp de futbol,  la pista  de Can Jorba, l’oficina del Mercat per a ús municipal, la compra d’una o dues vivendes destinades a l’àrea de Serveis Socials,la destinació de recursos a accessibilitat a centres escolars;  asfaltat a diversos carrers; inversions a les escoles, l’altre Espai Jove, les pistes obertes als centres escolars, la implantació del nou SIAD amb més hores i psicòloga infantil,  properes obres al Museu de la Marina. En relació a l’Ateneu Vilassanès, va dir que s’estan acabant els projectes i els estudis i va avançar  la intenció és que al febrer o març estigui obert i va subratllar que el govern va rectificar en aquesta qüestió. Va recordar que la connexió del passeig de  Vilassar de Mar amb el de Premià no va ser autoritzada pel ministeri.

En el torn de debat que es va generar a continuació, molts són els temes que es van posar sobre la taula.

En relació amb l’evolució de l’import de l’IBI, Zamora (PSC) i Laura Martínez (Junts VdM)  es van mostrar crítics amb el govern. Solé (ERC-Gent x VdM) va dir a Martínez (Junts VdM) que si governa en el futur Junts VdM , Junts VdM apujarà més  l’import de l’IBI; en relació a l’Ateneu, Zamora (PSC) va manifestar que no es tindrà un equipament multifuncional com el que necessita el nostre poble; Martinez (Junts VdM) va retreure al govern  la gran quantitat de temps que l’Ateneu ha estat tancat i va dir a Solé (ERC-Gent x VdM) que hauran de justificar el perquè ha estat tan extens aquest període; López (Babord) va explicar que van mantenir una reunió amb Angel Font  (ERC-Gent x VdM) on es va tractar aquest tema. Solé (ERC-Gent x VdM) va reiterar que en relació a l’Ateneu, han sabut rectificar en relació a la idea inicial de construir un equipament provisional, i que la intenció és poder reobrir-lo amb totes les condicions de seguretat.

També la mobilitat va centrar bona part del debat; López (Babord) insistir en la necessitat de potenciar  la mobilitat a peu, el transport en bicicleta, vehicles de mobilitat personal i transport públic, amb la millora i reforç del bus urbà , la creació d’una línia d’autobús directa a Barcelona, el reforç de les línies d’autocar amb comarques veïnes ; Zamora (PSC) va manifestar que hi ha un error en la concepció de model, ja que “Vilassar de Mar no és com Barcelona  o Mataró” i va afegir que el 80 % dels carrers del municipi es podrien pacificar amb les mesures que hi ha de reducció de la velocitat a 30 quilòmetres per hora i fer compatible anar a peu, amb bicicleta i el cotxe a poc a poc i no es perdrien tants aparcaments. López (Babord) es va mostrar en desacord amb el posicionament del PSC. Per a Díaz (Ciutadans) , l’execució del pla de mobilitat s’ha fet de manera puntual sense tenir una visió global. Per a Laura Martínez (Junts VdM) , no s’haurien d’haver tret tantes places d’aparcament  ja que s’està perjudicant el comerç local i va subratllar que per potenciar la mobilitat a peu, el primer que s’ha de fer és arreglar les voreres, entre altres mesures. Solé (ERC-Gent x VdM) va respondre que des del govern s’estan estudiant possibles solucions per a pal·liar el dèficit d’aparcament  i va avançar que properament hi haurà una proposta sobre aquesta qüestió. Díaz (Ciutadans)  va subratllar que l’actual executiu no té model de poble i “governa sota demanda”  i Zamora (PSC) va demanar que no es degradi l’espai públic.

Podeu escoltar de nou la tertúlia aquí: