Intensíssim primer debat electoral

Prop de 200 persones es van aplegar, ahir dimecres al vespre, al gimnàs de l’Institut Pere Ribot per assistir, en directe, al primer debat electoral que organitzava Vilassar Ràdio i que vam retransmetre en directe.

Amb l’absència voluntària de VOX i Ciutadans (que van declinar la nostra invitació, Javier Cointe (número 2 del PP), i els caps de llista Manuela Calero (Podem), Isaac García-Oses (PSC), Elena López (Babord), Laura Martínez (Junts Estimem Vilassar) i Marta Rovira (ERC-VdM futur) van centrar les seves exposicions en els temes plantejats per aquesta primera cita coral: Educació, Esports, Joventut, Serveis Socials i Sanitat.La veritat és que es van poder comprovar, en línies generals, molts consensos entre les diferents opcions polítiques.

El debat, va durar una mica més de hora i mitja, va ser molt ric i va evidenciar força coincidències en temes com la cultura, l’educació, els esports i, fins i tot, en el tractament i l’atenció que es mereix la gent gran i, sobretot, la voluntat comuna de lluitar contra la soledat no desitjada.

Alguns punts de desacord? La possible municipalització d’alguns serveis i les crítiques a l’anterior govern per part de l’oposició.Moderat pel nostre director, Jaume Cabot, les persones candidates van disposar d’un minut de rellotge per presentar-se.

 

Acte seguit, torn de sis minuts, per exposar les línies mestres dels eixos que, ahir, es van debatre.

Marta Rovira, alcaldable d’ ERC-VdM Futur, va recalcar que la cultura ha de ser una prioritat i va assegurar que la Regidoria de Cultura ha de tenir més recursos i més mans. Posar en valor el passat mariner del nostre municipi i, per tant, reobrir el Museu de la Marina van ser les seves principals apostes. Seguidament, va exposar que climatitzar les aules, atendre les diversitats funcionals i apostar per un Batxillerat Artístic són els eixos de la formació republicana per a Educació. Democratitzar l’esport i buscar maneres per incrementar la implicació del jovent en les entitats van ser dues propostes més abans que Rovira, en el capítol de Serveis Socials, fes referència a la lluita  contra les desigualtats socials. En l’apartat de Salut, va reivindicar especial cura en la salut emocional d’adolescents i reclamar el retorn de la pediatria a Vilassar de Mar. Va finalitzar assegurant una Regidoria de Benestar Animal.

Seguidament, torn per a Laura Martínez Portell, alcaldable de Junts Estimem Vilassar de Mar.  Va insistir, pel que fa a Cultura en l’equipament cultural de gran format que englobi teatre, música i dansa,  la reforma integral de l’Escola Nàutica per encabir activitats relacionades amb la cultura marinera, la promoció d’una línia de Batxillerat Internacional. En esports, Martínez va apostar per la creació d’una pista esportiva al costat de la Bòbila i va recordar que s’ha de condicionar la zona esportiva més gran que tenim -va dir- que és el Passeig Marítim. Pel que fa a Serveis Socials la cap de llista de Junts Estimem Vilassar va prometre la construcció d’un tanatori on es puguin fer, va dir, funerals laics i va demanar que l’autobús interurbà de VdM tingués parada en els dos centres cívics com una mesura més per apostar per l’envelliment actiu de la gent gran.

Torn, ara, per a Elena López, alcaldable de Babord. Va subratllar que són partidaris de descentralitzar la cultura i portar-la a tots els racons del municipi. És més, va explicar que des de Babord, pensen en carrers i places com un equipament cultural més. Altres propostes són la municipalització de l’Aula de Música i també d’altres equipaments, com ara potser -va manifestar- de la Piscina. També va insistir en muscular la Regidoria de Cultura i fer el que faci falta per posar en valor el nostre ric -va dir- patrimoni històric i cultural. López va explicar que, en matèria educativa, l’Ajuntament ha de centrar-se on té competències. És a dir,  va recordar, educació de 0 a 3 anys, educació en el lleure i formació d’adults.

Torn per a Isaac García-Oses,  alcaldable del PSC. Amb la resta de caps de llista, va coincidir en què cal un nou equipament cultural que pugui acollir tota mena d’activitats culturals, i es va mostrar partidari de recuperar el Mar de Flors. Insisteixen, des de la formació de la rosa, en descentralitzar les festes i acostar-les a tots els barris. Altres propostes llançades per García-Oses van ser la creació d’un batxillerat artístic a Vilassar de Mar i fomentar els esports nàutics des de les escoles i instituts. Precisament, de cara als i les joves va prometre la creació del Carnet Jove per a equipaments municipals. En Serveis Socials, el PSC vol desenvolupar el projecte de Ciutats Amigables que el que fan en definitiva -va dir- és afavorir un envelliment actiu

Per la seva banda, Manuela Calero, alcaldable de Podem, va reivindicar la creació de la Casa de la Cultura, la tarificació social en algunes àrees com la piscina i la creació d’un banc municipal de llibres de text. En el programa de Podem -al marge, com tots i totes, de fet- de reobrir el Museu de la Marina, Calero va proposar la creació de la Regidoria d’Igualtat i Feminismes, estudiar l’establiment d’una renda social municipal, i plantejar-se la creació d’un Centre de Dia Municipal per a la gent gran.

Finalment, Javier Cointe, número 2 del Partit Popular, va manifestar que són partidaris de la implantació del català i castellà tant en l’administració local com a la Festa Major. Fer educació trilingüe (català, castellà i anglès), incrementar el pressupost destinat a Vilassar Ràdio, la realització de casals d’estiu en anglès i la promoció de programes d’acompanyament a la gent  gran. Cointe també va coincidir amb la resta de polítics en què cal un espai per al teatre i la cultura, i va mostrar-se partidari que la nostra localitat sigui escenari d’ esdeveniments esportius.

Seguidament es va obrir un debat. Es va fer evident que les diferents formacions van coincidir en molts temes. Com per exemple, potenciar la cultura, descentralitzar les festes, crear un nou equipament cultural, reobrir el Museu de la Marina, posar en valor el nostre ric patrimoni cultural, teixir xarxes entre entitats, tenir especial cura dels equipaments esportius i mimar i cuidar la nostra gent gran.

També va haver-hi crítiques a l’actual govern municipal tant en la gestió dels números com, sobretot, van dir alguns caps de llista, “la nul·la o escassa mà estesa a l’oposició”

També el públic assistent i en la part final, va adreçar preguntes a taula, entre les quals van destacar la problemàtica de l’edifici del Palomares-barques de l’Espigó de Garbí; l’ús del català a l’Administració o la dedicació de les persones polítiques al nostre consistori.

Per acabar, cada representant de cada formació política  va fer una petita intervenció d’un minut, fixar la fotografia i demanar el vot.

El proper, i darrer debat tindrà lloc el dimecres 24 maig a les 8 del vespre, al gimnàs del Pere Ribot i posarà sobre la taula Urbanisme, Habitatge, Economia, Medi Ambient, Governació, Participació i Comunicació.