Argentona acollirà dissabte 22 de novembre la II Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner i el Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell. El Centre d’Estudis Vilassarencs, que ha col•laborat en l’organització d’aquest esdeveniment, participarà amb una ponència titulada “La intervenció del Centre d’Estudis Vilassarencs en la recuperació d’un arxiu audiovisual familiar” , a càrrec del president de l’entitat Alexis Serrano. Les ponències i comunicacions que seran presentades durant aquesta jornada dedicada a l’estudi, la recerca i la protecció del patrimoni del Maresme han estat recollides en un volum imprès que serà presentat el mateix dia de la trobada. Aquesta trobada, que fa dos anys que se celebra i que pretén cohesionar les entitats dedicades a la recerca de la comarca del Maresme, l’any vinent tindrà lloc a Vilassar de Mar i el Centre d’Estudis Vilassarencs en serà el seu amfitrió.
Les presentacions i ponències es faran al Saló de Pedra de l’Ajuntament Vell d’Argentona. La rebuda dels participants a la trobada es farà a les 9.30 h. Posteriorment, el programa seguirà l’ordre següent:
A les 9.45 h, inauguració de la IIa Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme.
A les 10 h, ponència “El patrimoni: responsabilitat pública i factor d’identitat”, a càrrec del Dr. Jaume Dantí Riu, de la Universitat de Barcelona. Seguidament, s’establirà una taula de debat sobre la ponència.
A les 11.45 h, després d’una pausa, s’inicia una ronda de comunicacions titulada “Experiències de recerca, intervenció, gestió i difusió del patrimoni per part de les entitats de recerca local del Maresme”. Hi haurà 8 minuts d’intervenció per experiència i 5 minuts aproximadament per debat a cada bloc.
De les 11.50 h a les 12.10 h, Recerca: a) “El procés de catalogació i estudi dels molins medievals i moderns del Maresme”, a càrrec del Grup d’Història del Casal de Mataró; i b) “Fons de la casa Bosiga a Pineda de Ma”r, a càrrec del Centre d’Estudis Pinedencs.
De les 12.10 h a les 12.30 h, Recerca i Intervenció: a) “Actuació en l’Arxiu Parroquial i en l’espai museístic del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró”, a càrrec del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró; b) “Fons documental del Centre d’Estudis Sant Cebrià”, a càrrec del Centre d’Estudis Sant Cebrià; i c) “Constitució del fons històric i local de Caldes d’Estrac. Primers estudis i inici d’una col•lecció de monografies locals”, a càrrec d’Arts i Lletres de Caldes d’Estrac.
De 12.30 h a 12.50 h, Recerca i Gestió: a) “Gestió en el camp del patrimoni fílmic. La intervenció del Centre d’Estudis Vilassarencs en la recuperació d’un arxiu audiovisual familiar”, a càrrec del Centre d’Estudis Vilarassencs; i b) “Patrimoni de Roca-rossa”, a càrrec del Cercle d’Història de Tordera.
De 12.50 h a 13.20 h, Intervenció i Gestió: a) “La Via Romana de Parpers i l’Arxiu Parroquial d’Argentona”, a càrrec del Centre d’Estudis Argentonins; b) “Actuacions d’intervenció i gestió vinculades al Museu de l’Estampació de Premià de Mar: projectes d’execució de la tercera fase de l’exposició permanent i difusió de la Vila Romana de Can Farrerons”, a càrrec del Museu de l’Estampació de Premià de Mar; c) “El poblat iber del Puig Castellar, entorn de la torre dels Encantats”, a càrrec d’Arrels Cultura de Caldes d’Estrac, Associació Cultural i Mediambiental; d) “Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius”, a càrrec de l’Arxiu Municipal de Dosrius; i e) “Catàleg del patrimoni històric d’Arenys de Munt”, a càrrec del Col•lectiu del Museu Arxiu d’Arenys de Munt.
De 13.20 h a 13.30 h, Gestió: “Experiència d’itineraris culturals al Masnou”, a càrrec del Museu Municipal de la Nàutica del Masnou.