II Jornades de l’Aigua a Vilassar de Mar

 

El 22 de març s’ha celebrat el Dia Mundial de l’Aigua i un any més Aigües de Vilassar – Mina Vella organitza les Jornades de l’Aigua per conscienciar sobre la necessitat de fer-ne un ús racional dins del context de sequera que ens afecta, enguany sota el paraigües de la X Setmana de la Salut.

I és que, si no plou fins que acabi aquest mes de març, i  els mapes així ho indiquen, estarem parlant del març més sec de la història, des que es tenen les dades de la Mina Vella.La situació de sequera és extrema i encara no hem arribat a la canícula estival. Són paraules de Feliu Nivell, director del Museu de la Mina Vella de Vilassar de Mar.

Per això que, des d’aquest divendres fins a aquest diumenge, se celebren al nostre municipi la II Edició de les Jornades de l’Aigua.S’havien de celebrar el 2024, calendari en mà, però ho han avançat per alertar-nos, a tots i totes, de la delicadíssima situació meteorològica per la que estem passant. Així doncs, i davant del panorama, com a mínim complicat, Aigües de Vilassar- Mina Vella prepara aquestes jornades, per a explicar-nos a tots i totes de la necessitat de fer un ús racional i correcte de l’aigua, i més, enguany, dins del context de sequera general del país.Atenció a les dades del pluviòmetre que ens porta Feliu Novell, director del Museu de la Mina Vella. Registres documentats des de fa 41 anys. Les mitjanes de pluja dels mesos estan per sota del que és habitual. La situació actual és greu.

Les jornades de l’Aigua serveixen, també, per donar el tret de sortida a la desena edició de la Setmana de la Salut. Set dies en els quals, precisament, el nostre consistori vol posar l’accent en què la millora del nostre entorn, repercuteix, d’una manera directa, en la nostra salut.

Les activitats de les II Jornades de l’Aigua són les següents:

Divendres 24 de març, els actes comencen amb la taula rodona, a la Sala Maria Roser Carrau, sobre  “La Gestió de l’Aigua i el Canvi Climàtic”, amb Albert Ràmia, Feliu Novell i Francesc Xavier Martínez.

Dissabte 25 de març, de 10 a 14 h, a l’escola Pérez Sala, hi haurà jocs infantils i tallers mediambientals.

Diumenge 26 de març, de 10 a 13 h, al Museu de la Mina Vella, hi haurà recollida de residus en família, de plàstics i deixalles al tram de la Riera d’en Cintet ubicat a l’entorn del Museu de la Mina Vella. Després hi haurà xocolatada amb melindros, portes obertes i música a càrrec d’Enric Neddermann.

El que faci falta per conscienciar-nos, tots i totes, que sumem, ja 26 mesos, amb poques o mínimes pluges registrades. Camí d’un preocupant i lamentable rècord. El primer mes dels darrers 41 anys a Vilassar de Mar en el qual no s’haurà recollit ni un litre per metre quadrat.

Vilassar Ràdio emetrà una programació especial amb motiu d’aquestes jornades.