Homenatge a Mossèn Pere Ribot en el 25 aniversari de la seva mort

 

Més enllà del nom d’un carrer o d’un Institut de Vilassar de Mar, el nostre municipi ret, aquest dimarts 21 de febrer, un homenatge a Mossèn Pere Ribot coincidint amb els 25 anys de la seva mort.

Aquest vilassarenc, que va néixer al nostre municipi, va ser Creu de Sant Jordi, va destacar per ser un gran animador cultural, per liderar la reconstrucció postguerra civil i, sobretot, per la poesia sacerdotal.

La cita és a les 6 de la tarda a la Biblioteca Ernest Lluch, amb una taula rodona, organitzada per l’associació Amics de Mossèn Pere Ribot, en què intervindran l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro, el capellà de la Cisa Mossèn Josep Colomer, l’historiador i escriptor Andreu Pujol i Josep Montsant, amic i escolà major de Mossèn Pere Ribot i exalcalde de Riells, entre altres persones.

Des de Vilassar Ràdio hem parlat amb Vicenç Villatoro. Ha destacat que el sacerdot vilassarenc és una figura desconeguda, poc subratllada, en general, i celebra que Vilassar de Mar faci aquest homenatge a aquest veí tan distingit, ja que va ser molt significatiu per la seva obra poètica i cívica Villatoro ha subratllat que Ribot “encarna la reconstrucció del país després de la Guerra Civil”. Va ser un home que va destacar per la gran intensitat que imprimia a tot allò que feia.

La relació de Villatoro amb Mossèn Pere Ribot rau, neix, de la generositat.Villatoro ha expressat l’admiració i l’agraïment que té cap a ell i ha recordat que, quan ell era molt jove i començava en el món de la literatura, Ribot li va fer el pròleg del seu primer llibre de poesia.

Per a  Villatoro, Ribot va ser un personatge imprevisible que ens ha deixat una obra poètica completa que va ser valorada en el seu temps, va ser guardonada amb premis, però que ha anat caient en l’oblit , perquè el gènere literari al que pertany, la poesia sacerdotal, ha anat decaient amb el pas del temps.

Mossèn Pere Ribot va néixer a Vilassar de Mar el 21 de febrer de 1908 i va morir, a l’edat de 89 anys, a Girona un 24 d’agost de 1997. Va estudiar al nostre poble fins que als 13 anys va ingressar al seminari de Barcelona. Era el més gran de cinc germans i, un cop ordenat sacerdot, va cantar la seva primera missa a l’església parroquial de Sant Joan de Vilassar de Mar. Un cop va esclatar la Guerra Civil, es va amagar al nostre poble, des de Capellades on residia. Es va exiliar a França i, quan va tornar, es va instal·lar al Montseny des d’on va liderar la reconstrucció cultural de Catalunya.

L’acte, que serà conduït per Josep Maria Gregori, compta amb la col·laboració del GOVI i el suport de la Biblioteca Ernest Lluch, l’Ajuntament, la Parròquia de Sant Joan, Centre d’Estudis Vilassarencs, Rotary Vilassar Burriac, l’Arxiu Municipal de Vilassar de Mar Damià Bas i Macià i Viure a Vilassar.

(Imatge: portada del disc editat per Vergara, en què Mn.P.Ribot recita els seus poemes, disc que està a l’Arxiu Municipal)