Homenatge a les víctimes vilassarenques del temporal del 1911

Enguany es compleixen 100 anys de la tempesta del 1911 que es va emportar la vida d’uns 150 pescadors i mariners, entre ells nou de Vilassar de Mar. Per commemorar el centenari dels fets, l’Ajuntament, amb la col·laboració de diverses entitats i persones del poble, ha organitzat aquest diumenge 27 de novembre un acte públic a la platja, al costat de l’espigó de Garbí, a les 5 de la tarda.

L’acte començarà amb una presentació per explicar les conseqüències que la tempesta va suposar per Vilassar de Mar. A continuació, l’embarcació La Pinta portarà una flama que servirà per encendre les torxes en memòria de les víctimes vilassarenques del temporal: Joan Ferrer Ramon, Jaume Llorca Cortès, Melcior Martí Martorell, Salvador Martí Martorell, Jeroni Carrau Bernet, Pau Vila Abril, Miquel Flamerich Carbonell, Francesc Garcia Verdaguer, Salvador Carles Baixés i Jaume Lloret Sevilla, que va sobreviure a la tempesta però que un temps després va morir per les ferides d’aquell dia. Mossèn Alfons Vila, vicari de la parròquia de Sant Joan oficiarà un respons i seguidament, s’encendran les torxes a la platja. L’acte finalitzarà amb una ofrena a les ànimes dels difunts, ‘el pa dels ofegats’, una antiga tradició mediterrània d’arrels paganes que es remunta al segle XVI. Segons aquesta tradició quan moria una persona ofegada i no es recuperava el cos, l’endemà al vespre la família anava fins al regaló de la platja i llençava al mar una llesca de pa amb una espelma encesa. L’ofrena representa el bon destí que la família li desitja al seu difunt (la llum és la vida eterna i el pa el tribut que es paga al mar per tots els béns rebuts). Aquesta tradició ha estat recuperada per l’entitat Bricbarca-Centre d’Estudis Nàutics, dels vells pescadors de la zona d’Alacant que de ben petits van venir a viure a Vilassar de Mar amb els seus pares per dedicar-se a la pesca de l’almadrava. L’ofrena es farà des de l’embarcació La Pinta.

L’acte d’homenatge a les víctimes del temporal, organitzat per l’Ajuntament, compta amb el suport de Bricbarca, la parròquia de Sant Joan, els Pescadors de l’Espigó de Garbí, La Tropa Teatre, el Pubillatge de Vilassar de Mar i els Voluntaris Nou Vent.

 

Leave a Reply