Ha mort Mª Antònia Llorens, llevadora de Vilassar de Mar durant 45 anys.

 

“A tots els estimava molt, els hi pessigava molt suau la galtona i els hi deia, néixer per morir, és fumut eh?, i alhora tan maco”. Amb aquestes tendres paraules va rebre milers de nens i nenes en aquest món, ajudant a parir a les mares a casa, al Casal de Curació, o Mataró o Barcelona, allà on feia falta, com assegurava Maria Antònia Llorens, l’emblemàtica llevadora vilassarenca que ha mort a l’edat de vuitanta-dos anys.

Nascuda a la Seu d’Urgell, va anar a estudiar de molt jove a Barcelona, primer a La Maternitat, ATS (ajudant tècnic sanitari) i després a l’Hospital Clínic va estudiar obstetrícia. Va arribar a Vilassar de Mar el 1965 de la mà del seu difunt marit, Àlex Auladell, que va conèixer mentre feia el servei militar a la Seu. El primer que va fer en arribar a Vilassar de Mar va ser presentar-se a l’alcalde de l’època, al mossèn i als metges. Precisament el primer part el va fer el 1965, l’últim el 2010, l’any que es va jubilar i la primera vacuna la va posar a una nena del Barato al cap de poc d’arribar al poble.

Totes aquestes vivències i moltes d’altres les explica al llibre “Vida d’una llevadora” (Índex Edita) que va publicar junt amb Anna Lleonart en el St. Jordi del 2021. Precisament i arran d’aquell llibre va ser entrevistada a Vilassar Ràdio per Jaume Cabot al magazín matinal “Parlant de tot“, era assegurava amb el seu humor tan característic, la primera entrevista que li feien.

La Maria Antònia, a part de tenir molt bona memòria també recordava tots els parts que va assistir, perquè tenia una fitxa per cada pacient, en el que explicava com havia anat tant pel bebè com per la mare, uns parts en el que assegurava encomanar-se a St. Ramon, patró de les parteres, en el qual li demanava sempre que tot anés bé.

Llorens també va ser regidora a l’Ajuntament de Vilassar de Mar, del 1988 al 1991 essent titular de la cartera de Sanitat i Consum i del 1991 al 1995 com a regidora de comerç i consum, essent alcalde Josep Maria Núñez i Cirera (CiU).

Maria Antònia Llorens i Viladomat serà enterrada divendres 27 de maig a les 10h del matí, a l’església de Vilassar de Mar.

Moltes gràcies per tot i DEP

Podeu tornar a escoltar l’entrevista que vam fer a la Maria Antònia i a l’Anna Lleonart el 23 d’abril de 2021, al començament d’aquest article.