Ha mort Llorenç Nin, un referent de la mar a Vilassar

Ens ha deixat el vilassarenc Llorenç Nin i Linares als 89 anys d’edat. Mestre d’aixa, modelista naval, pescador, amant de l’hort, d’anar a buscar bolets i espàrrecs i gran conversador, sempre amb el seu caliquenyo a la boca.

Avui, i gràcies a la nostra hemeroteca, podem tornar a escolar la seva veu, els records que ens va deixar, per sempre, a Vilassar Ràdio. Nin va ser un dels protagonistes de la temporada passada del nostre programa Mariner “Ran de Mar” que dirigeix i condueix el Degà de la Facultat de Nàutica Agustí Martin.

Era el mes de novembre quan Llorenç Nin s’asseia als nostres estudis. Agustí Martin, presentador i director del programa “Ran de Mar”, el va entrevistar. Avui, el Degà de la Facultat de Nàutica és, per feina, a milers de quilòmetres de Vilassar de Mar, però ha volgut recordar la figura de Nin. Martin ha recordat que Nin va néixer a les cases d’en Tano del carrer Duana i després de treballar en diferents oficis, es va decantar pel de Mestre d’Aixa i com a remolcador del Port de Barcelona.

Del seu taller sortiren una gran quantitat de vaixells i barques i va participar en moltes exposicions navals. Nin va ajudar a la recuperació del llaüt Sant Ramon. El 2018 el Museu Monjo va acollir recentment la  mostra “Llorenç Nin, una vida dedicada al modelisme naval”. Martin ha destacat que Nin era un gran conversador.

Modelista, en el seu petit taller anava fabricant, construint, creant llaüts, pailebots i bergantins. I és que duia la mar a la sang. Ell mateix ens explicava que  la seva passió va néixer quan era molt petit i el seu pare era molt afeccionat a fer vaixells en miniatura.

A poc a poc, va anar comprant barques velles, pràcticament destrossades, i a l’entrada de casa seva les arreglava i els donava nova cara i nova vida. Com noves. I, de passada, es treia unes pessetes de l’època. Es tractava com deia ell de portar el plat a taula.

A poc a poc, el que va ser la seva afició es va convertir en la seva feina. La construcció naval. Coneixements aconseguits amb les mans. Trepitjant la sorra de la platja de Vilassar de Mar, mullant-se els peus a la nostra Mediterrània.

En aquells moments, sense cap mena de maquinària, tot fet a mà. Després d’un temps dedicat a sabater, fent talons de goma, i després de fer el servei militar, ja es va enrolar a la construcció naval. Un autèntic mestre d’aixa a Can Gallart. Ja, amb eines per treballar. Van sortir un munt de barques i barquetes de les seves mans.

Una llarga vida dedicada al mar. Home tan hàbil que duia un bastó que, al capdamunt, ell mateix havia fet la seva cara com a mànec. També era un excel·lent cuiner.

Llorenç Nin, Descansa en Pau.

Entrevista que es va emetre el 26 de novembre de 2021 al programa “Ran de Mar” d’Agustí Martin a Vilassar Ràdio.