Ha mort Joaquim Sais, un dels darrers vilassarencs de la Lleva del Biberó

Joaquim Sais Roca, un dels darrers integrants de la lleva del biberó de Vilassar de Mar, ha mort aquest dimarts als 98 anys d’edat.

Just ara fa un any, Joaquim Sais va visitar la ràdio, amb ell i amb una llarga entrevista va repassar tota una vida i va explicar un munt de records. Ara, queda com un testimoni més de la lleva del biberó. Per ordre del president de la Segona República EspanyolaManuel Azaña, l’abril de 1938, en plena lluita contra les tropes franquistes, es va dedicir incrementar el número de soldats de les files republicanes amb uns 30.000 nois nascuts l’any 1920. Tenien només 18 anys i van donar nom, per la seva extrema joventut, a la coneguda com la lleva del biberó.

Sense experiència i malgrat haver-se hagut d’encarregar de tasques auxiliars, els fets de la guerra van obligar els joves soldats a entrar en l’ofensiva republicana de la Batalla de l’Ebre. En van sobreviure uns 300; un dels quals era, precisament, ell, Joaquim Sais.

L’entrevista que li vam fer Vilassar Ràdio, que també vam publicar en vídeo, a més de ser molt escoltada i que, des d’avui ja és un document històric de gran valor, va emocionar, per exemple, un dels seus familiars. Jordi Pol, protagonista de la secció “Vilassarencs a l’Estranger“, integrada en el magazín matinal d’aquesta casa, el “Parlant de Tot“, es va emocionar des de Kuala Lumpur, on resideix, després d’escoltar-lo.

Joaquim Sais Roca, descansa en pau

Podeu escoltar l’entrevista sencera aquí.


Aquest és el vídeo de la seva entrevista.

“Històries i persones” – Joaquim Sais – Episodi 1 from Vilassar de Mar on Vimeo.